Miętowe przetwory
- JadwigaMora
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 1
- Od: 27 maja 2015, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Miętowe przetwory
Witajcie, mam kilkanaście rodzajów mięty na działce,
suszyć tyle nie ma po co, bo nawet z ubiegłego roku mi
jeszcze zostało. A tu pora pierwsze ciąć. I tu moja prośba o radę,
przerobiłabym część na sok, czy coś w tym stylu. Wiem, że przepisów w
internecie jest multum, ale problem w tym, że nie stosuję alkoholu i
szczerze mówiąc bardzo niechętnie używam cukier, mam też całkiem sporo
innych ziół gdyby były potrzebne. Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.
Jadzia
suszyć tyle nie ma po co, bo nawet z ubiegłego roku mi
jeszcze zostało. A tu pora pierwsze ciąć. I tu moja prośba o radę,
przerobiłabym część na sok, czy coś w tym stylu. Wiem, że przepisów w
internecie jest multum, ale problem w tym, że nie stosuję alkoholu i
szczerze mówiąc bardzo niechętnie używam cukier, mam też całkiem sporo
innych ziół gdyby były potrzebne. Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.
Jadzia
- damek1718
- 1000p
- Posty: 1223
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: MIetowe przetwory
Miętę można stosować do kompotów wekowanych, np. z wiśni szklanek, jabłek, gruszek, winogrona.
Liście mięty można zamrozić w kostkach lodu.
Pędy mięty można sprzedać na pobliskim targu
heh to chyba ostateczność
Zioła warto posiekać i również zamrozić w kostkach jako dodatek do potraw.
Liście mięty można zamrozić w kostkach lodu.
Pędy mięty można sprzedać na pobliskim targu


Zioła warto posiekać i również zamrozić w kostkach jako dodatek do potraw.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- halys
- 200p
- Posty: 203
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie
Re: Miętowe przetwory
Ja robię syrop z mięty lubiany przez moje dzieci. Całe moje (liczne) rodzeństwo też go robi i wszyscy go uwielbiają.
- 2 garści mięty, czyli około 2 szklanki (ja używam całych gałązek zanim zakwitną; ja mam pieprzową, ale można go robić z każdej innej, poza tym, im więcej da się liści tym bardziej syrop będzie ciemniejszy i mocniejszy w smaku)
- 2 litry wody
- 2 kg cukru
- 40g kwasku cytrynowego
Liście mięty zagotować w 2l wody. Odstawić to naokoło 12h pod przykryciem.
Odcedzić przez drobne sito, dodać cukier i kwasek cytrynowy.
Zagotować i rozlać do butelek.
Ja nie pasteryzuję, ale po zalaniu wrzącego syropu do butelek odwracam je do góry dnem i od razu owijam ręcznikiem lub kocem trzymając tak do wystygnięcia.
Wychodzi z tego około 2,8 litra.
Świetny jako dodatek do herbaty lub zwykłej wody.
-- 3 sie 2015, o 23:06 --
Tak samo robię syropy z mieszanki różnych liści, np. mięta, melisa i lipa wychodzi pycha.
Poza tym, liście mięty i melisy suszę, a w zimie sporządzam z nich herbatę (łączę je) - pycha.
Herbaty robię też ze świeżych liści, po prostu zalewam 3 liście mięty i 3 liście melity wrzątkiem, po 2-3 minutach gotowa. Oczywiście nie słodzę tego. Każdego roku gdy nocują u mnie pielgrzymi zdążający do Jasnej Góry od razu proszą o tę herbatę.
- 2 garści mięty, czyli około 2 szklanki (ja używam całych gałązek zanim zakwitną; ja mam pieprzową, ale można go robić z każdej innej, poza tym, im więcej da się liści tym bardziej syrop będzie ciemniejszy i mocniejszy w smaku)
- 2 litry wody
- 2 kg cukru
- 40g kwasku cytrynowego
Liście mięty zagotować w 2l wody. Odstawić to naokoło 12h pod przykryciem.
Odcedzić przez drobne sito, dodać cukier i kwasek cytrynowy.
Zagotować i rozlać do butelek.
Ja nie pasteryzuję, ale po zalaniu wrzącego syropu do butelek odwracam je do góry dnem i od razu owijam ręcznikiem lub kocem trzymając tak do wystygnięcia.
Wychodzi z tego około 2,8 litra.
Świetny jako dodatek do herbaty lub zwykłej wody.
-- 3 sie 2015, o 23:06 --
Tak samo robię syropy z mieszanki różnych liści, np. mięta, melisa i lipa wychodzi pycha.
Poza tym, liście mięty i melisy suszę, a w zimie sporządzam z nich herbatę (łączę je) - pycha.
Herbaty robię też ze świeżych liści, po prostu zalewam 3 liście mięty i 3 liście melity wrzątkiem, po 2-3 minutach gotowa. Oczywiście nie słodzę tego. Każdego roku gdy nocują u mnie pielgrzymi zdążający do Jasnej Góry od razu proszą o tę herbatę.
Życie, Ty wariacie...
- halys
- 200p
- Posty: 203
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie
Re: Miętowe przetwory
Mam jeszcze przepis na olej z mięty, którym smaruje się skronie przy bólu głowy.
6-12 łyżek mięty (świeże liście) zmieszać z 0,5 filiżanki oleju. Zostawić na 4 tygodnie w ciemne miejsce. Potem należy to przecedzić, wycisnąć liście i przechowywać w ciemnej butelce.
6-12 łyżek mięty (świeże liście) zmieszać z 0,5 filiżanki oleju. Zostawić na 4 tygodnie w ciemne miejsce. Potem należy to przecedzić, wycisnąć liście i przechowywać w ciemnej butelce.
Życie, Ty wariacie...
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6148
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Miętowe przetwory
Ja znalazlam jeszcze taki przepis na necie ...
SYROP MIĘTOWY
Składniki:
- świeża mięta (im więcej, tym lepiej, minimum 50 gałązek)
- 1 kilogram cukru
- 1 litr wody
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy litr wody z kilogramem cukru.
Miętę myjemy, osuszamy i oskubujemy z listków, następnie owe listki kroimy i wrzucamy do wody z cukrem. Robimy to jednak tylko wtedy, jeżeli cukier zdążył się całkowicie rozpuścić. W innym wypadku czekamy. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około godzinę. Po tym czasie przelewamy płyn przez gazik/bardzo drobne sitko/rajstopę, aby pozbyć się zanieczyszczeń (liści).
Wlewamy do czystych, wyparzonych butelek, kiedy syrop jest jeszcze gorący. Voila!
-- So 05 wrz 2015 20:08 --
A na przepisach do termomixa Magi 1 podała taki przepis na dźem ... jeszcze nie robiłam -- ale wypróbuję
Dżemik miętowy
user iconprzez magi1 utworzono: 28.08.2013 Zmieniono dnia: 28.08.2013
SKŁADNIKI
Portions 7 słoik/słoiki/słoików
1000 g cukinii obranej pokrojonej na kawałki
garść posiekanej mięty
300 g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 galaretka Mohito (winiary)
20 g pektyny lub żel-fix 2:1
1 cukier waniliowy
Przygotowanie 25 min
PRZEPIS NA THERMOMIX ?
DŻEMIK MIĘTOWY
PRZYGOTOWANIE
Do naczynia wkładamy 100 g cukru i posiekane listki mięty (garść - to tak 10 g) i miksujemy obr.turbo, czas 10 sek. Zgarniamy cukier kopystką ze ścianek naczynia. Wkładamy cukinie i gotujemy czas 10 min/ 90 st/ obr.3. przy zdjętej miarce - ustawamy koszyczek, aby dżemik nie chlapał. Nastepnie miksujemy czas 15 sek, obr. 7-8. Dodajemy resztę cukru - 200g i cukier waniliowy oraz sok z cytryny i gotujemy czas 5 min/ 90 st/ obr.3. Nastepnie dodajemy pektynę lub żel-fix i galaretkę i gotujemy czas 10 min/ 90 st/ obr.3. Gorący dżemik przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilkę do góry dnem.
Z podanych składników wyszło 7 małych słoiczków - takich po koncentracie pomidorowym. Dżemik jest pyszny i bardzo aromatyczny i ma piekny zielony kolor.
Smacznego Uśmiech
SYROP MIĘTOWY
Składniki:
- świeża mięta (im więcej, tym lepiej, minimum 50 gałązek)
- 1 kilogram cukru
- 1 litr wody
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy litr wody z kilogramem cukru.
Miętę myjemy, osuszamy i oskubujemy z listków, następnie owe listki kroimy i wrzucamy do wody z cukrem. Robimy to jednak tylko wtedy, jeżeli cukier zdążył się całkowicie rozpuścić. W innym wypadku czekamy. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około godzinę. Po tym czasie przelewamy płyn przez gazik/bardzo drobne sitko/rajstopę, aby pozbyć się zanieczyszczeń (liści).
Wlewamy do czystych, wyparzonych butelek, kiedy syrop jest jeszcze gorący. Voila!
-- So 05 wrz 2015 20:08 --
A na przepisach do termomixa Magi 1 podała taki przepis na dźem ... jeszcze nie robiłam -- ale wypróbuję

Dżemik miętowy

user iconprzez magi1 utworzono: 28.08.2013 Zmieniono dnia: 28.08.2013
SKŁADNIKI
Portions 7 słoik/słoiki/słoików
1000 g cukinii obranej pokrojonej na kawałki
garść posiekanej mięty
300 g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 galaretka Mohito (winiary)
20 g pektyny lub żel-fix 2:1
1 cukier waniliowy
Przygotowanie 25 min
PRZEPIS NA THERMOMIX ?
DŻEMIK MIĘTOWY

PRZYGOTOWANIE
Do naczynia wkładamy 100 g cukru i posiekane listki mięty (garść - to tak 10 g) i miksujemy obr.turbo, czas 10 sek. Zgarniamy cukier kopystką ze ścianek naczynia. Wkładamy cukinie i gotujemy czas 10 min/ 90 st/ obr.3. przy zdjętej miarce - ustawamy koszyczek, aby dżemik nie chlapał. Nastepnie miksujemy czas 15 sek, obr. 7-8. Dodajemy resztę cukru - 200g i cukier waniliowy oraz sok z cytryny i gotujemy czas 5 min/ 90 st/ obr.3. Nastepnie dodajemy pektynę lub żel-fix i galaretkę i gotujemy czas 10 min/ 90 st/ obr.3. Gorący dżemik przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilkę do góry dnem.
Z podanych składników wyszło 7 małych słoiczków - takich po koncentracie pomidorowym. Dżemik jest pyszny i bardzo aromatyczny i ma piekny zielony kolor.
Smacznego Uśmiech
- iwik
- 100p
- Posty: 132
- Od: 2 lip 2015, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Świerklany/śląskie
Re: Miętowe przetwory
Ja robiłam marmoladę miętową. Jest pyszna.
Marmolada miętowa
1 kg jabłek, 15 dag świeżych listków mięty, sok i skórka otarta z dwóch cytryn (porządnie wyszorowanych), 70 dag cukru.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić. Zalać wodą (niewielka ilość) z sokiem z cytryn i zostawić na dwie godziny. Dodać posiekane listki mięty i skórkę cytrynową. Gotować stale mieszając około pół godziny, a następnie przetrzeć przez sito (lub blenderem). Dodać cukier i kilka całych listków mięty. Gotować na maleńkim ogniu, aż zgęstnieje. Marmoladę nałożyć do wyparzonych słoików i zamknąć wyparzonymi pokrywkami.

Marmolada miętowa
1 kg jabłek, 15 dag świeżych listków mięty, sok i skórka otarta z dwóch cytryn (porządnie wyszorowanych), 70 dag cukru.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić. Zalać wodą (niewielka ilość) z sokiem z cytryn i zostawić na dwie godziny. Dodać posiekane listki mięty i skórkę cytrynową. Gotować stale mieszając około pół godziny, a następnie przetrzeć przez sito (lub blenderem). Dodać cukier i kilka całych listków mięty. Gotować na maleńkim ogniu, aż zgęstnieje. Marmoladę nałożyć do wyparzonych słoików i zamknąć wyparzonymi pokrywkami.
Iwona
Mój parapetowy zakątek
Mój parapetowy zakątek
Re: Miętowe przetwory
Ja od suszenia mięty, wolę mrożenie. Dzięki temu mam wrażenie, że nawet zimą mam świeżą miętę
Moją specjalnością jest też dżem z truskawek, rabarbaru i z dodatkiem mięty. Zrobiłam w tym roku kilkanaście słoików i już wiem, że nie starczy mi ich nawet do wiosny. Teraz z kolei jest sezon na polskie jabłka, więc zrobię marmoladę z dodatkiem mięty, oraz domowy sok jabłkowy z miętą, który zapasteryzuję w butelkach. Moim zdaniem jabłko+mięta to jedno z lepszych połączeń. Obowiązkowo do kompotu z jabłek zawsze dodaję kilka gałązek mięty. Oczywiście takie połączenie najlepiej smakuje w upalne letnie dni.

Re: Miętowe przetwory
A ja kiedyś zrobiłam likier miętowy wg tego przepisu:
http://doowa.blogspot.com/2013/11/likier-mietowy.html
Taki piękny zielony kolor miał dopóki go nie przefiltrowałam.
http://doowa.blogspot.com/2013/11/likier-mietowy.html
Taki piękny zielony kolor miał dopóki go nie przefiltrowałam.
- KarolinaKa
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 6
- Od: 17 wrz 2015, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Miętowe przetwory
Pierwszy raz spotykam się z miętową marmoladą i nadal nie mogę sobie wyobrazić jej smaku... Pytanie czy takie cudo będzie smakowało moim Pociechom? Bo miętowa marmolada z naleśnikami może ich nie zachęcić, niestety.
Jeśli chodzi o miętę, to sporą część suszę i dodaję później do herbaty, pysznie smakuje takie połączenie
Jeśli chodzi o miętę, to sporą część suszę i dodaję później do herbaty, pysznie smakuje takie połączenie

Największe cierpienie w życiu powodują zgniecione płatki róż...