Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

A u Ciebie jak zwykle festiwal irysów trwa. ;:138
Dobrze, że mogę je obejrzeć u Ciebie i nacieszyć oczy.
Z wielkim sentymentem wspominam stare odmiany, przypominają mi babciny ogród, gdzie było ich mnóstwo.
Ech......szkoda, że wiele z tych starych odmian już nie widać w ogrodach jak kiedyś.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Loki, no dobrze - nie będę Cię zachęcał :lol: Każdy ma własny pomysł na ogród ;:333
Gratuluję mekonopsa!
Ten kosaciec myślałem,że jest odm. 'Accent' ale nie; właśnie zakwitła odm.'Accent' i różnią się paroma szczegółami. Więc poniższy wraca do puli NN:
Obrazek

Witaj Grażynko-Fragola! Proponuję Ci przesłać mi zdjęcie kosaćca, dla którego poszukujesz nazwy. Będzie łatwiej. Ale do przeglądania kolejnych kosaćców oczywiście zapraszam 8-)
Obrazek
Powtórzę tę odmianę, bo to obecnie chyba największa kępa więc i kwiatów najwięcej. Powstał on w latach wojny, w 1943 roku a twórcą jest Saas. Myślałem, że to nazwisko ale nie; to skrót: Software-as-a-Service.
Obrazek

Grażynko-Kogra, u mnie możesz do woli nacieszyć się starymi odmianami, bo to mój konik. Ale nie neguję wymiany kosaćców na nowe odmiany. Wszystko idzie z postępem i tylko zapaleńcy nadal słuchają płyt analogowych, robią tradycyjne niecyfrowe zdjęcia, czy kolekcjonują historyczne irysy. Więc specjalnie dla Ciebie jeden z najstarszych moich odmianowych kosaćców, wyhodowany bardziej przez botanika niż ogrodnika - pana Fostera w 1888 roku:
Obrazek

I na koniec jeszcze jedno ujęcie niebieskobródkowego, który kończy właśnie kwitnienie, a cieszył się dużym zainteresowaniem w ub. rou 8-) . Jest o 100 lat młodszy od poprzedniego (1989, Ensminger):
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ależ piękny.....dziękuję. ;:168
Nawet nie wiedziałam o istnieniu takiego.
Te niebiesko fioletowe mażnięcia są urocze.
I moje pytanie o pierwszego iryska.
Czy ta czerwień jest faktycznie tak intensywna ?
Grażyna.
kogro-linki
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JACKU,podobno nie ma czerwonych irysów :?:
Podobnie jak GRAŻYNKA,podejrzewam,ze wzmocniłeś kolor ...
A moze on taki :?: Tylko bez nazwy :?:
Trudno jest zdobyć nowe odmiany,chyba jeszcze trudniej te sprzed wieku :wink:
Pozdrawiam,
Sławek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Jacku Ola Kala jest cudna - zaklep dla mnie kłącze :D
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Zdążyłam na pokaz :tan , piękna kolekcja.
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Jacku z przyjemnością pooglądałam iryski ;:333
Fotkę mojego wysłałam na priv.
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Ja też zdążyłam na prezentację kolekcji, cudne irysy masz w swojej kolekcji ;:138
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, też zachwycam się 'Mrs Horace Darwin', pomimo iż skromny przy kosaćcach współczesnych i raczej trzeba go zestawiać z niskimi.
Kolor był wyostrzony, bo z kolei na ręcznym ustawieniu był bledszy i przydymiony w stosunku do oryginału. No niestety nie mam profesjonalnego aparatu :(
Dla sfotografowania tego kosaćca też musiałem włączyć funkcję głębi ostrości, bo bez tego w ogóle aparat nie łapał jego szlachetnej aksamitnej barwy. A zachwycam się tym kosaćcem, bo kwitnie pierwszy raz:
Obrazek

Tak Sławku, wzmocniłem kolor. Ale jest to mimo wszystko czerwień. Sprawdziłem w tabeli kolorów - minia, czyli nieco jaśniejszy od bordo. Chyba nie ma intensywnych cynobrów, czerwieni kardynalskiej czy makowej na kosaćcach ale takie wpadające lekko w brąz owszem są. Następy jest tego przykładem ale najpierw ten, który budził wątpliwości kolorystyczne - bez wyostrzenia :) :
Obrazek

i bardzo podobny do niego ale płatki już wyraźnie wpadają w bordo (niestety bez ostrości ten kolor nie wygląda prawidłowo), a przede wszystkim są węższe:
Obrazek

Kasiu, służę 'Ola Kalą', bo będzie w tym roku dzielona. A skoro o żółtych mowa - w innej części ogrodu zakwitł taki IB,który dolne płatki ma jaśniejsze niż górne. Wśród starych odmian to rzadkość:
Obrazek

Dorotko, pokaz trwa i jeszcze będzie długo trwał, bo pełnia kwitnienia będzie na początku czerwca 8-)
Wysoki fioletowogranatowy, osiąga 110 cm ale na razie trzyma się prosto i też pewnie odmiana wiekowa ale nie znam nazwy:
Obrazek

Grażynko, Twój kosaciec piękny ale nazwy nie znam. Za to tego nazwę znam i choć był już pokazywany, to jeszcze raz, bo zdjęcie bardziej udane. Odmiana z 1951 roku (Tomkins):
Obrazek

Marysiu, nie tylko zdążyłaś ale myślałem o Tobie, robiąc zdjęcie następnemu kosaćcowi. Czy to przypadkiem nie z Twojej kolekcji? :) Ale trafił do mnie okrężną drogą ;:4
Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku ten ostatni irys śliczny.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

JacekP pisze: ... wzmocniłem kolor. Ale jest to mimo wszystko czerwień.
Sprawdziłem w tabeli kolorów - minia, czyli nieco jaśniejszy od bordo. Chyba nie ma intensywnych cynobrów, czerwieni kardynalskiej czy makowej na kosaćcach ale takie wpadające lekko w brąz owszem są. Następy jest tego przykładem ale najpierw ten, który budził wątpliwości kolorystyczne - bez wyostrzenia :)
Jesteś niesamowity ... mówią, że faceci rozróżniają kilka podstawowych kolorów ale wchodzić głębiej w temat jak odcienie, wysycenie itd ... to nie wchodzą ;:185 ale sa wyjątki ...
A Ty ... prawie wykład dałeś po to aby uzmysłowić nam o jaki to kolor Ci chodzi.
Należą się podwójne ;:180 ;:180 za obrazowe określanie koloru i serię pięknych zdjęć kolekcji irysów.
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16

Post »

Jacku ja poczekam do oferty iryskowej i wstepnie zaklepuję stare odmiany...Ambasador rośnie ale kwitł raczej w tym roku nie będzie, i jeszcze kilka zamówionych z ub roku też,tylko biały kwitnie...potrzymaj mi jeszcze hortensję ok?

-- 28 maja 2015, o 23:03 --

Jacku ja poczekam do oferty iryskowej i wstepnie zaklepuję stare odmiany...Ambasador rośnie ale kwitł raczej w tym roku nie będzie, i jeszcze kilka zamówionych z ub roku też,tylko biały kwitnie...potrzymaj mi jeszcze hortensję ok?
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, też tak uważam ale dla mnie wszystkie są śliczne ;:223 Np. bardzo lubię tego, bo ma chyba największe kwiaty z posiadanych przeze mnie i początki tego, co lubimy w kosaćcach współczesnych - falbanki. Choć to też odmiana historyczna z 1971 roku:
Obrazek

Krysiu, miłe to co napisałaś. Czułem się kiedyś zażenowany, że nie wiem, jaki to kolor indygo, kobalt, ultramaryna czy róż magenta. I chciałem wiedzieć, co kryje się pod tymi tajemniczymi nazwami. Więc powolutku uczę się nazw kolorów, co bardzo przydaje się w opisie kwiatów.
Kolejna bardzo zasłużona odmiana z 1910 roku. Mam tego kosaćca dość długo ale dopiero niedawno odkryłem, że to właśnie ta odmiana powstała w firmie Vilmorin. I znów aparat nie oddaje wiernie kolorów, bo 'Alcazar' ma dół fioletowoniebieski:
Obrazek

Magdo, kosaćce nie zawsze kwitną w następnym sezonie po posadzeniu. U mnie na nowej rabacie kwiaty ma lub miało 13 odmian z 50.
Co do hortensji i oferty irysowej - już Ci odpisałem 8-)
Ten bordowobrązowy już ma swoją nazwę :tan Jego twórcą jest Whiting (1949):
Obrazek

I jeszcze jeden na dziś ale za to jaki! Dopiero teraz spojrzałem na jego metryczkę i jest najstarszym kosaćcem w moim zbiorze. W ub. roku jedna moja znajoma kolekcjonerka mówiła mi, że zdaje się jest to najstarsza zarejestrowana odmiana kosaćca z 1813!!!
Obrazek
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Wpadł mi w oko ten musztardowy w maziaje z poprzedniej strony ;:oj .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, trafił do mnie, bo nie spodobał się mojej znajomej - kolekcjonerce kosaćców :lol: Mi się oczywiście spodobał - jakże mogło być inaczej ;:306
Był przed chwilą mój najstarszy historycznie kosaciec, to teraz mogę zaprezentować najmłodszego metrykalnie, bo właśnie zakwitł. Oto kosaciec z 2012 roku (z niedowierzaniem patrzę na tę datę, bo przecież u mnie prawie nie ma nowych odmian :shock: ) pana Kilimnika:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”