Róże z kartoników z marketów Auchan,Biedronki,Castoramy itp. Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
ROSARIUM
100p
100p
Od: 2 kwie 2015, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp.

Post »

Dostrzegłam dziś na moich różach zielone mszyce :evil: Kilka dużych i multum malutkich, opryskałam je i modle się, żeby deszcz nie padał bo wszystko spłuka ;:145
Danka11
200p
200p
Od: 8 kwie 2014, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy ta różowa angielka to jedna róża czy kilka krzaczków?
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

To jeden krzew. Z tamtego roku- a przycięta wiosną mocniej się rozgałęziła. Pierwsze skojarzenia typowałam na Rosarium Uetersen, ale ktoś pisał, że w tych kartonikach są faktycznie angielki- to tego roku będę ją znowu porównywać.

...tak kwitła

Obrazek

Obrazek

Druga , kupiona teraz wiosną jako różowa z lekka się otworzyła. Poszperałam i mój pierwszy typ :wink: - The Dark Lady. Ma jaśniejsze płatki zewnętrznej strony- podobnie jak u Dark lady... No zobaczymy... Czy ktoś ma jakiś pomysł na tym etapie? :wink: :D

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Danka11
200p
200p

Post »

Ja mam 3 różowe angielki z Auchan, mają dużo pąków, ale na razie jeszcze pąki są za małe, żeby cokolwiek powiedzieć.
Gdy pojawią się pierwsze kwiaty przyłączę się do poszukiwań.
Floresita
200p
200p
Od: 2 lis 2014, o 19:58

Post »

Nelu, mam pytanie techniczne. Tak jak pisałam wyżej, jedną z dwóch różowych mam w donicy na tarasie. Patrzę na zdjęcie Twoich zeszłorocznych, w zielonych donicach i widzę, że kwiaty są bardzo duże. Czy mi się dobrze wydaje, że na tym zdjęciu masz w tych donicach paliki do których są podwiązane pędy z kwiatami? Czy może kwiaty same utrzymują się sztywno na łodygach? Pytam, bo jeśli trzeba będzie je czymś podeprzeć, to wolałabym zawczasu się zaopatrzyć w jakieś bambusowe kijki. Moja donicowa była wyjątkowo okazałą sadzonką, z wieloma pędami, tak że z miejsca zaczęła budować bardzo rozgałęziony, potężny krzak. W tej chwili wygląda jak ta którą masz w gruncie ( chyba na pierwszym zdjęciu ). Z tą tylko różnicą że moja nie ma jeszcze pąków - nadal rośnie w górę.
Danka11
200p
200p

Post »

Nie jestem Nelą i mam w ogrodzie róże dopiero od ub. roku, ale prawie wszystkie moje róże posadzone w ub. roku wymagały podparcia. Zwłaszcza te, których kwiaty są pełne i duże. Bez podpórek większość leżałaby na ziemi, zwłaszcza po deszczu.
W ub. roku stosowałam jako podpórki drewniane paliki, ale nie wyglądało to zbyt ładnie.
W tym roku wypatrzyłam u użytkowników forum "moje róże" metalowe, zielone półokrągłe podpórki. Można je kupić w komplecie po 3 - robi się z nich wtedy koło podtrzymujące różę z każdej strony, można też kupić pojedyncze (1/3 kompletu) i użyć tyle ile potrzeba. Podpory są w 3 wysokościach, te pojedyncze są tańsze.
Nie wiem czy na forum można podawać nazwę marketu, ale są 3 duże markety budowlano-ogrodowe, te pojedyncze znalazłam w tym, który ma sklep internetowy.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak,dawałam podpórki. Róże rozkładaly się na boki, czego nie lubię . A trochę i z nawyku. :wink: U mnie róże na rabatach rosną gęsto,więc je podwazuje by w ten sposób zrobić troszkę przestrzeni między nimi, by się na siebie zbytnio nie pokładaly.
Takie o jakich pisze Danka tez mam.Używam do róż bardzo się kładących a także do piwonii. Kupiłam w sklepie ogrodniczym, wzielam sporo od razu, bo byłam pewna,że jak przyjdę następny raz to juz ich nie będzie. :wink: I faktycznie tak było... Były tanie. Widziałam w dużym sklepie co najmniej koszt drugie tyle...Kupiłam tez takie z drutu zawiniętego górą w otwarte kółko do podparcia pojedynczej gałązki np różanej, lilii czy ostrózki. :D
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nelu, ta w zielonej doniczce dla mnie też wygląda jak RU. Szczególnie ze względu na dość charakterystyczne liście.
Pozdrawiam. Sławka
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Tak moja RU też ma takie lekko falbaniaste liście.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Tak typowałam od razu- a to nie angielka... Czyli to pic na wodę z tymi angielkami w kartonikach. :wink: Ciekawe czym się okażą tegoroczne... :D / angielkę-Graham Thomas to miałam zamiast ...Avalon- również z kartonika... ;:173 :lol: /.
Floresita
200p
200p
Od: 2 lis 2014, o 19:58

Post »

Dziewczyny - dziękuję za odpowiedzi. Jeśli to możliwe to pokażcie na zdjęciu jak wyglądają te podpory w kompletach (te łączone koła), bo z samego opisu nijak nie mogę sobie tego wyobrazić. Chciałabym wiedzieć czego dokładnie mam szukać w marketach. A co do różowej angielki, to powiem szczerze, że bardzo mnie ucieszy jeśli się objawi jako Rosarium U. Ona jest tak zjawiskowo piękna, że nie można mieć pretensji, że niektórzy ( handlowcy?, szkółkarze? ) określają ją jako angielkę. W tym jednym przypadku można im to wybaczyć. Właśnie niedawno mnie naszło, żeby dokupić dodatkowy krzaczek i posadzić w innym miejscu działki. Specjalnie w tym celu odwiedziłam ogromne centrum ogrodnicze, ale na moje szczęście akurat R.U. nie było bo teraz - jak się okazuje - miałabym ich w nadmiarze.
Danka11
200p
200p

Post »

Swoich zdjęć jeszcze nie nauczyłam się wklejać, ale wpisz sobie w allegro hasło "podpórka do krzewów" albo w sklepie LM on-line "podpora w kształcie obręczy"
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Nie wiem czy można wkleić link ? Znalazłam cos takiego - obręcz dla róż http://www.leroymerlin.pl/files/media/i ... od,big.jpg taka samą widziałam w Brico.
Danka11
200p
200p

Post »

Widziałam na żywo i wg mnie wklejona podpórka jest zbyt słaba (jest plastikowa). Te druciane wydają mi się dużo mocniejsze.
Popatrz w tym samym sklepie pod taką nazwą: "Podpora w kształcie obręczy".
Są w 3 wysokościach. W zależności od wielkości (szerokości) rośliny można użyć 1-3 do ogarnięcia całego krzaczka.
Ja użyłam ich też do podparcia min. dużych gałęzi rododendronów.
Danka11
200p
200p

Post »

Nela - przeglądałam różne wątki o różach i ta róża z żółtawymi zewnętrznymi płatkami wydaje mi się podobna do odmiany Kronenbourg.
Zablokowany

Wróć do „Róże”