Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dereń jadalny - odmiany
Od kogo kupiłeś? Bo może ktoś kilka odkładów, albo parę sztobrów ukorzenił? Jak duży sprzedawca to raczej mało realne by tak był rozmnażany.
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli kupiłeś w szkółce koło Radomia to podejrzewam, że nie są odmianowe. Już ktoś opisywał podobną sytuację w tym wątku. Odezwij się do mnie to pogadamy na temat dereni odmianowych. Wyślij zdjęcia to się wypowiem w tym temacie.
Wkurzają mnie tacy oszuści, rozumiem pomylić się ale żeby specjalnie wciskać lipę to karygodne. Sam się kiedyś naciąłem kupując czereśnie na karłowych podkładkach i kilka innych drzewek ze szkółki z A....., która miała dużo dziwnych odmian. Zamiast gruszek japońskich wyszły jakieś zwykłe jesienne o reszcie szkoda gadać. Odmiany wymyślone albo wyszukane w internecie. Ja jeśli nie mam danej odmiany to mówię otwarcie, że trzeba poczekać do następnego sezonu. Najgorsze, że sadzisz i czekasz często kilka lat na pierwsze owoce a potem zawód:(
Jeśli pokażą się pączki kwiatowe i zakwitną w tym lub przyszłym roku to może jednak to odmianowe.
Wkurzają mnie tacy oszuści, rozumiem pomylić się ale żeby specjalnie wciskać lipę to karygodne. Sam się kiedyś naciąłem kupując czereśnie na karłowych podkładkach i kilka innych drzewek ze szkółki z A....., która miała dużo dziwnych odmian. Zamiast gruszek japońskich wyszły jakieś zwykłe jesienne o reszcie szkoda gadać. Odmiany wymyślone albo wyszukane w internecie. Ja jeśli nie mam danej odmiany to mówię otwarcie, że trzeba poczekać do następnego sezonu. Najgorsze, że sadzisz i czekasz często kilka lat na pierwsze owoce a potem zawód:(
Jeśli pokażą się pączki kwiatowe i zakwitną w tym lub przyszłym roku to może jednak to odmianowe.
Dereń jadalny(cornus mas)
Witam wszystkich.
Po pobieżnym przeglądzie moich dereni okazuje się że, będę miał kilka własnych owoców, o ile nic się nie stanie po drodze.
Już się nie mogę doczekać.
Jeśli chodzi o próby zakładania oczek wiosną to chyba próba powiedzie się na dwóch roślinach tych stojących w foljaku, na roślinach w piwnicy oczka uschły. Teraz spróbuje okulizacji letniej bo mam jeszcze trochę siewek, może tym razem będzie więcej przyjęć.
Ps. Jeśli miałby ktoś latem kilka zrazów dereni wczesnych lub wrześniowych i zechciał by się ze mną podzielić byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
Rafał
Po pobieżnym przeglądzie moich dereni okazuje się że, będę miał kilka własnych owoców, o ile nic się nie stanie po drodze.
Już się nie mogę doczekać.
Jeśli chodzi o próby zakładania oczek wiosną to chyba próba powiedzie się na dwóch roślinach tych stojących w foljaku, na roślinach w piwnicy oczka uschły. Teraz spróbuje okulizacji letniej bo mam jeszcze trochę siewek, może tym razem będzie więcej przyjęć.
Ps. Jeśli miałby ktoś latem kilka zrazów dereni wczesnych lub wrześniowych i zechciał by się ze mną podzielić byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
Rafał
Z innej beczki:
Czy zauważyliście, aby ptaki atakowały/zjadały wam owoce derenia?
Czy zauważyliście, aby ptaki atakowały/zjadały wam owoce derenia?
Re: Dereń jadalny- Cornus mas- odmiany
Kupiłam w zeszłym roku w szkółce szczepionego derenia, ładnie przezimował. Jest to jeden pęd długości ok. 120 cm. posiadający w połowie 3 boczne pędy
około 15 cm. martwi mnie, że jest bardzo wiotki, przywiązałam go do palika i co dalej? ciąć, zostawić, nie mam pojęcia a kiedyś ma być nalewka.
około 15 cm. martwi mnie, że jest bardzo wiotki, przywiązałam go do palika i co dalej? ciąć, zostawić, nie mam pojęcia a kiedyś ma być nalewka.
pozdrawiam Karina
To zależy jakiego derenia chcesz mieć - wysokiego czy raczej w formie krzaczastej?
Dereń sprawdza się zarówno jako drzewko jak i w formie żywopłotu. Wg mnie daj mu rosnąć... jest zabezpieczony, wiatr go nie złamie - niech się wzmacnia.
Dereń sprawdza się zarówno jako drzewko jak i w formie żywopłotu. Wg mnie daj mu rosnąć... jest zabezpieczony, wiatr go nie złamie - niech się wzmacnia.
Maciej
Idealnie gdyby był małym drzewem na niskim pniu. To niech sobie rośnie bez cięcia.
pozdrawiam Karina
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Dereń wypuszcza pędy od samej ziemi.Trzeba go co roku podkrzesywać
Jeden z moich dereni prowadzony jest w formie niskiego drzewka od ponad 10 lat. W pierwszych latach wymagał częstego podkrzesywania, obecnie , kiedy jego pień ma średnicę ok 8-9cm praktycznie nie wypuszcza już odrostów przy ziemi .
Mój jest szczepiony, też będą odrosty? Nie znam się na dereniach, robię dużo nalewek i zachciało się dereniówki.
pozdrawiam Karina
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Moje 15 latki nadal wigorne,ciągle jest coś do wycięcia.Byłem w sobotę na inspekcji
,mam wrażenie,że wszystkie kwiaty zostały zapylone.

Także mam szczepiony i są odrosty poniżej szczepienia.
Ale wystarczy raz do roku dopilnować by je usunąć.
Moje są dopiero 3-letnie więc może faktycznie, gdy "podrośnie" to już będzie grzeczniejszy ;) tego nie wiem...poczekam, zobaczę;)
Następna część wątku:
viewtopic.php?f=34&t=99596&start=0&hili ... 84+jadalny
Ale wystarczy raz do roku dopilnować by je usunąć.
Moje są dopiero 3-letnie więc może faktycznie, gdy "podrośnie" to już będzie grzeczniejszy ;) tego nie wiem...poczekam, zobaczę;)
Następna część wątku:
viewtopic.php?f=34&t=99596&start=0&hili ... 84+jadalny
Maciej