Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Post »

Patyczki róż wsadzałaś bezpośrednio do gruntu :?: ;:oj widzę ,że rosną, a ja nie umiem tego robić ;:223 podglądam :lol:
Moja glicynia też by mnie z tarasu wyrzuciła, ale mocno tnę , a teraz wyprowadzam po linkach na sąsiednie drzewo :heja ciekawe czy to wszystko nie runie, bo ile ta linka udźwignie :?: ;:306
Wydaje mi się ,że glicynia nie boi się zimna , jest raczej bezproblemowa, nie licząc jej silnego , zaborcego wzrostu :;230
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

JAKUCH pisze:Daysy spoko na pewno się ukorzenia .Zauważyłam ,ze jednak lepiej ukorzeniają sie patyczki okryte .Te ,które wsadzałam jesienią bez okrycia i dobrze zniosły zimę i przedwiośnie teraz większość z nich będzie musiała być wyautowana .Na razie jeszcze je zostawiam ,bo mi nie przeszkadzają
Jadziu mnie też, wydawało się, że większość po zimie się ukorzeniła, ale później część wypadła, może to wina suszy. Tam gdzie systematycznie były podlewane, praktycznie strat nie było. Nie wiem od czego to zależy. Kilka posadziłam już do doniczek, a kilka następnych czeka w kolejce. Jak przesadzę to policzę i powiem ile przeżyło. Te co przesadzałam z konieczności, miały niewielkie i nieliczne korzonki, ale nie ma co się spieszyć z przesadzaniem, lepiej poczekać na większe korzonki.
karolacha pisze:Patyczki róż wsadzałaś bezpośrednio do gruntu :?: ;:oj widzę ,że rosną, a ja nie umiem tego robić ;:223 podglądam :lol:
Moja glicynia też by mnie z tarasu wyrzuciła, ale mocno tnę , a teraz wyprowadzam po linkach na sąsiednie drzewo :heja ciekawe czy to wszystko nie runie, bo ile ta linka udźwignie :?: ;:306
Wydaje mi się ,że glicynia nie boi się zimna , jest raczej bezproblemowa, nie licząc jej silnego , zaborczego wzrostu :;230

Karolinko, widziałam u mnie w okolicy rosnące glicynie ale wszystkie w dobrze nasłonecznionych i zacisznych miejscach. A u mnie o takie miejsce raczej trudno. Mam pewien plan, ale powiem dokładnie, jak będę pewna, że się powiedzie - żeby nie zapeszyć ;:224
Ja tez nie potrafię ukorzeniać różyczek, moja przygoda zaczęła sie od ułamanej gaLązki z Mushimary i Harrison's Yellow. Ułamały się przy sadzeniu, więc wetknęłam w ziemię i zostawiłam. Po kilku miesiącach okazało się, że się przyjęły, więc poszłam za ciosem i spróbowałam nastepne, na razie ze słabym skutkiem, ale dobre i kilka swoich różyczek.
Kilka dzisiejszych fotek z ogrodu proszę bardzo. - M.Hilling i Nevada
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pierwsze pęknięte pączki na Rhapsody in Blue Reine des Violettes

Obrazek Obrazek

MunsteAD Wood też już ma dorodnego pączuszka

Obrazek

W podobnym stanie są pączuszki na Golden Celebration, Gruss an Aachen oraz pnących. Pozostałe różyczki daleko w tyle

Czekałam, czekałam na mojego Harrison's Yellow i co i okazało się, że to chyba nie on Pączuszki które zaczynają pokazywać kolorek są białe zamiast żółte ;:202 , więc to chyba nie on ;:145 . Moje największe rozczarowanie, a tak na niego czekałam

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich gości w swoim ogrodzie. Miałam nadzieję, że po zapowiadanych deszczach wszystko ruszy. Oczywiście pokropiło trochę w nocy, ale to wszystko mało. Maj okazał się nie tylko zimny ale i suchy.
Różyczki na nowej rabacie "północnej" potrzebują dużo wilgoci, moje podlewanie to kropla w morzu potrzeb.
Przydałoby się kilka dni takiego ciepłego, spokojnego deszczu, o którym jak na razie można jedynie pomarzyć. NIby na jutro zapowiadają w naszym regione deszcz, ale znając życie znowu spadnie kilka kropel i na tym się skończy.

Moja rabatka "północna"

Obrazek Obrazek Obrazek

Jedyna pociecha z chłodnego maja jest taka, że tulipany nadal zdobią ogród

Obrazek Obrazek

Na "leśnej" rabatce rozkwitają azalie i różaneczniki

Obrazek Obrazek Obrazek

I nowy nabytek begonia

Obrazek Obrazek

Piękne i delikatne kwiaty Nevady i M. Hilling

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Szkoda, że nie możecie poczuć delikatnego różanego zapachu ;:167
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A może ta biel potem przejdzie w żółć? Czasami przecież pąki są takie przekłamane.. Moja Charlotte zaczyna czerwonym pąkiem a rozkwita na żółto.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Pięknie kwitnie u ciebie ta M. Hilling :D
Rabatka zadbana ! U mnie leje bez przewry ! Dziękuję :?
U mnie rabata taka z Astrid pod orzechem i ma ciemno i mokro :roll:
Plus z rozami jest bo nie ma słimakow :D
Pozdrowienia ;:196
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Daysy - jeżeli dobrze zrozumiałam, zastanawiasz się nad Mary Rose. Wg mnie jest to róża, która obowiązkowo powinna być w ogrodach miłośników róż. Oprócz tego, że obficie kwitnie, powtarza to kwitnienie, oczywiście nieco słabiej, to jeszcze ma bujne liście, jest zdrowa i przede wszystkim właśnie teraz zaczyna kwitnąć. W moim ogrodzie zawsze jest jedną z pierwszych. Zdecydowanie przyciąga wzrok.
Jak wiesz znów kilka rózyczek dokupiłam i zastanawiam się, w jakiej odległości je posadzić. Ciągle mam wrażenie, że sadzę je zbyt blisko siebie. Może powinnam się cieszyć, że tak fajnie się rozkrzewiają, a nie marudzić? Ale proszę powiedz mi, jakie odległości zachowałaś w nowoutworzonej rabatce?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, dzięki za dobre słowo, ale już nie mam nadziei, kwiatuszki coraz większe, ale żółci tam nie widać ;:185 . Trzeba się pogodzić z pomyłką. Na szczęście obficie kwitnie, to już jest coś, nie zmienia to jednak faktu, że nie na nią czekałam.
Muszę się skontaktować ze szkółką, aby chociaż pomogli ją zidentyfikować.

Dzisiejsze fotki

Obrazek Obrazek Obrazek

Mati dziękuję w imieniu różyczek ;:167 Pytałeś wcześniej o Rhapsody in Blue. Jest cała w pąkach a jeden już lada dzień się rozwinie

Obrazek

cdn.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nevada moja ;:167 w porannym deszczu

Obrazek Obrazek
Obrazek

Margaret Hilling

Obrazek Obrazek

Reine des Violettes cała w pękających pączkach

Obrazek

Poza tym pękające pączuszki są na G.Celebration, Munstead Wood, Gruss an Aachen oraz na pnącej F,Juranville, ale nie będę pokazywać, bo u niektórych juz kwitną. ;:224 więc nie ma się czym chwalić ;:131

Mogę za to pokazać pierwszy kwiat lilii azjatyckiej i piwonii

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu ja mam ten sam problem, tez wydaje mi się, że za gęsto sadzę swoje róże, niby trzymam się zasady, że biorę 1/2 szerokości podanego krzaczka i w takiej sadzę nastepną, ale zawsze wychodzi, że jest za gęsto. One się rozrastają i jest problem.Może więc zastosować zasadę, jaki krzak szeroki taka odległość. Tylko tym sposobem na mojej rabacie nie zmieściłoby się 40 róż. Najwyżej będę mocniej ciąć.
Róże od strony wschodniej posadziłam wedłe przykazań ze strony szkółki i też okazało się, że za gęsto, więc chyba nie pomogę Ci w tym temacie.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Daysy, jak to, Ty nie masz się czym chwalić? Piękniejszych krzaczorów trudno znaleźć nawet na tym forum.
Pozdrawiam Lucyna
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

No szkoda że jednak okazała się pomyłką. Za to Nevada przepięknie kwitnie. Lilia też. Pierwsza lilia jaką widzę w tym roku :).
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko balsam na serce Twoje słowa, ale chyba troszkę na wyrost powiedziane, niemniej bardzo Ci za nie dziękuję ;:196 . Są nagrodą za już wykonaną pracę i zarazem dopingiem, aby nie spocząć na laurach ;:224

Dla Ciebie jedna z ulubionych moich róż Gruss an Aachen - oczywiście zdjęcie z ubiegłego roku...

Obrazek

Aktualnie dopiero w pąkach i w "perełkach" - strojnisia ;:224

Obrazek

Madziu, mówi się trudno, jeśli się okaże, że to nie ona, sróbuję ponowić zamówienie. W końcu sie uda. Lilie rosły w doniczkach, najpierw w domu, później pod folią, dlatego tak szybko wystartowały :D . Na te z gruntu jeszcze musimy poczekać.
Nevada to rzeczywiście piękna róża, nawet zimą, kiedy pędy stają się bordowe wygląda bardzo ciekawie. Teraz potrzebuje troszkę deszczu i ciepła, żeby wszystkie pąki się rozwinęły, wówczas jest na co poptrzeć ;:oj
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Wcale nie przesadzam, biorąc pod uwagę wiek Twoich panienek , są mistrzowskie.
Moje "Grusie" ta dwuletnia ze szkółki i ta w ubiegłym roku okulizowana na tym samym etapie co Twoja.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy, ciesz się z takiej majowej pogody ;:108 U nas na południu leje już od tygodnia, kwiaty w ogrodzie gniją, choróbska wszelkie się wloką i za ludźmi i za roślinami ;:145
Twoje różyczki piękne, najbardziej zazdroszczę wielkich pączków Munstead Wood ;:183
Nowa begonia ma cudny kolor, rzadko widuje się takie ;:oj
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podpisuję się obiema rękami pod wpisem Elwi .U mnie również dziennie leje i z chęcią podesłałabym trochę tego deszczu ,bo już lilie dostają wodniste liście .Oczywiście nie wszystkie .Szkoda ,ze to nie Twoja wymarzona znalazła sie w Twoim ogródku .Może jednak pokochasz TĘ na razie NN kę
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”