Sukulentowy Meksyk - ejacek
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulentowy Meksyk - ejacek
Och jakie słodziaki, super wyglądają w kwartecie
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne te kwiaty,taka czysta biel płatków.
- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Znowu musiałam przelecieć Twój wątek od początku, bo narobiłeś tylko smaka tymi strombo.
Co słychać u sanchezki i pelecyforek? O innych mammillarkach też nie zapomnij..

-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Piękne i zadbane rośliny
Ja delospermy okrywam na zimę włókniną i zimują bez problemu w gruncie.

Ja delospermy okrywam na zimę włókniną i zimują bez problemu w gruncie.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Ooo ktoś kto przypomniał sobie o moich ulubionychannaoj pisze:Znowu musiałam przelecieć Twój wątek od początku, bo narobiłeś tylko smaka tymi strombo.![]()

sanczeska wypuściła nawet kwiatek ale trudno to nazywać szumnie kwitnieniem

druga , ta większa z odrostami niestety padła na zimowaniu , obydwie szczepione , nie zauważyłem momentu kiedy podkładka zaczęła gnić i wiadomo

pelecyforki w dobrej formie wszystkie ale bez kwiatów

turbinikarpusy valdeziany po kwitnieniach

dla dopełnienia mamilarie i turb pseudopectinatus

-- Pn 25 maja 2015 08:19 --
co do delospermy to podjąłem decyzje, że będzie jednak rosliną pojemnikową chowaną na zimę
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Niewymownie uwielbiam takie 'robacze' ciernie! Wobec ich kształtu, kwiaty dla mnie są tylko dodatkiem!
A co do Delosperma - straciłam dwukrotnie nie dlatego że ich nie zabezpieczałam przed mrozem - donice były owinięte kilka razy folią bąbelkową,ale tak sobie myślę, co zresztą sugeruje Sebastian - problemem była wilgotność - od góry nie zamknęłam tego "opakowania", więc coś tam śniegu napadało, potem kiepsko parowało - może dlatego padły (ale nie zgniły - zamarły: mróz + wilgoć), tylko z drugiej strony nie mogłam ich przecież szczelnie opakować...więc rzeczywiście - albo ryzykować pod chmurką, może im przypasuje, albo zimować jak kaktusy.
A co do Delosperma - straciłam dwukrotnie nie dlatego że ich nie zabezpieczałam przed mrozem - donice były owinięte kilka razy folią bąbelkową,ale tak sobie myślę, co zresztą sugeruje Sebastian - problemem była wilgotność - od góry nie zamknęłam tego "opakowania", więc coś tam śniegu napadało, potem kiepsko parowało - może dlatego padły (ale nie zgniły - zamarły: mróz + wilgoć), tylko z drugiej strony nie mogłam ich przecież szczelnie opakować...więc rzeczywiście - albo ryzykować pod chmurką, może im przypasuje, albo zimować jak kaktusy.
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Aż serce mocniej zabiło... 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Nie no, panie, cuda tutaj...
pelecyforki są świetne, ale w tej chwili dla mnie kojarzą się z ...misą larw, jaką zobaczyłam w sobotę na średniowiecznym Targu Solnym
też takie lazło toto w jedną stronę
Oczywiście tysiąc razy wolę oglądać taki okaz kaktusa niż michę robaków, tu nie ma nic do gadania, bo widok zaserwowałeś śliczny!

pelecyforki są świetne, ale w tej chwili dla mnie kojarzą się z ...misą larw, jaką zobaczyłam w sobotę na średniowiecznym Targu Solnym

Oczywiście tysiąc razy wolę oglądać taki okaz kaktusa niż michę robaków, tu nie ma nic do gadania, bo widok zaserwowałeś śliczny!

- annaoj
To są widoki!
Jakbym miała ich całą szklarnię, to pewnie i tak byłoby mi mało.
A sanchezki okropnie szkoda, był to okaz, że ho, ho! Ona nawet nie musi kwitnąć, jak i "robaczkowe", bo i tak są piękne.
Patrzę na to Twoje podłoże u pelecyforek - czy takie fest piaszczyste masz w całej doniczce?

A sanchezki okropnie szkoda, był to okaz, że ho, ho! Ona nawet nie musi kwitnąć, jak i "robaczkowe", bo i tak są piękne.
Patrzę na to Twoje podłoże u pelecyforek - czy takie fest piaszczyste masz w całej doniczce?
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
dziękuję za wizyty
, ja czuję niedosyt w pokazywaniu ich piękna bo teraz zdjęcia robię dla wygody telefonem , niestety w tych czasach (w dobie internetu
) występuje chroniczny brak czasu , nie chce mi się biegać i robić foty tym aparatem co wcześniej , ale widać różnicę jak się je obejrzy na wcześniejszych fotach. Utratę sanczeski jakoś nie przeżywam , generalnie mam tylko kilka kaktusów szczepionych , 99% na własnych korzeniach, nie lubię szczepionych , rosną wybujałe , no i po jakimś czasie mogą wystąpić problemy z podkładką. Pele , nie pamiętam jak posadzone ale mam taką zasadę że głębiej daje mieszankę bogatszą a z wierzchu więcej piachu albo sam piach. W końcu tak jak sanczeska wszystkie pójdą do piachu
.

Delosperma nubigenum i congestum już od wielu lat bezproblemowo mi zimują w gruncie bez specjalnych zabiegów ta pierwsza już chyba około 12 lat u mnie rośnie. Na skarpie między kamieniami rosną a podłoże bardzo przepuszczalne - piaszczysta gleba ,którą mam przemieszana z gliną i żwirem mniej więcej 1:1:1 i troszkę kompostu. W samym piasku bardzo słabo rośnie. Cooperi też próbowałem ale bez powodzenia - przemarza.
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Dobrze widzę? Ariocarpusy? I innych kilka robaczków?
Pogratulować ręki

Pogratulować ręki

- annaoj
Takie wysiewy to chętnie bym i u siebie widziała.