Balkonowe zielonych palców poczynania

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Balkonowe zielonych palców poczynania

Post »

Joasiu, co jakiś czas będę relacjonować mój eksperyment z ogródkiem w skrzyniach, więc serdecznie zapraszam niezależnie od rezultatu :wink: .
Ewcia, jakoś ciężko było mi się zabrać za pstrykanie zdjęć, jakbym wyszła z wprawy, czy co... :? Światło takie sobie było, kiedy je robiłam, ale co tam, czas najwyższy już upamiętnić prace balkonowe w tym sezonie, aczkolwiek trochę miejsca w skrzynkach balkonowych mi zostało, więc nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa. :wink:
justus27, skrzyń jest już 6 małych i jedna duża, na razie posadziłam w nich pomidory koktajlowe, pomidory gruntowe karłowe, paprykę i miechunkę pomidorową, postaram się jeszcze wsadzić trochę sadzoneczek w przyszły weekend. :)

A to już zdjęcia balkonu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

scewola rozpoczyna właściwe kwitnienie:
Obrazek
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pelargonia angielska
Obrazek
albizja rosea
Obrazek
odzyskana po zimie rdestówka
Obrazek
zapąkowana aelstromeria
Obrazek
różanecznik, który docelowo wyląduje na działce
Obrazek
psianka 'Szafirowa Burza', rozpoczynająca kwitnienie
Obrazek
bez czarny strzępiasty 'Black Lace'
Obrazek
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pomidory powinny sobie w skrzyniach poradzic calkiem dobrze. Anglicy czesto uprawiaja je po prostu w doniczkach, lub tzw. grow bag - to nic innego jak worek kompostu z zaznaczonymi miejscami, gdzie nalezy naciac folie na krzyz i posadzic rozsade. Rosna, daja jakis plon...
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Basiu balkonik wspaniale urządzony.Czy ja dostrzegłam werbenę? Ciekawa ta scewola :wit
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I ja uważam, że pomidory doskonale sobie poradzą, Kingo zwłaszcza, że wybierałam odmiany niewielkie, które nie osiągają zbyt dużych rozmiarów i pewnie nawet nie będą potrzebowały palikowania. :D
Pati, tak jest, zakochałam się w werbenach w zeszłym sezonie i postanowiłam w tym roku posadzić kilka sadzonek więcej. Prześliczne są. :D A co do scewoli, to sama jestem ciekawa, jak będzie wyglądała, gdy rozwinie się więcej kwiatów, bo ten ze zdjęcia to na razie pierwszy i jedyny, ale pąków jest sporo więcej. ;:138
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W kąciku biedronkowe funkie
Obrazek
nieśplik japoński
Obrazek
hortensja od Adriana, która ma kwitnąć na niebiesko
Obrazek
fuksja Win Oxtoby, która jeśli zakwitnie tak, jak google na zdjęciach podaje, to muszę stanąć na uszach, żeby ją przezimować, bo przecudnie wygląda podczas kwitnienia, o czym mam nadzieję się niebawem przekonać
Obrazek
fuksja Coachman
Obrazek
i moja zeszłoroczna fuksja ze starej 'żelaznej' odmiany
Obrazek
oraz tetrastigma, która nie nabrała jeszcze właściwego sobie animuszu, a wręcz wciąż na wymęczoną po zimie wygląda
Obrazek
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak zwykle-pięknie ;:oj I różnorodnie się zapowiada..
A fuksje..wow ;:152 Szkoda, że masz balkon tak wysoko ;:183
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, moje fuksje przy Twoich (ilości i różnorodności) są niby zmanierowane i egzaltowane turystki - mało ich i troszku są słabe, a Twoje to prawdziwe tabuny wypasionych i dobrze zadomowionych autochtonów :wink: :D . Dzięki jednak za dobre słowo, może tym je jakoś upasę :D .
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21

Post »

Basiu ;:196 kolorowe i już duże rośliny masz na balkonie. :tan
Ciekawa jestem tych fuksji Win Oxtoby i Coachman, bo zapowiadają się pięknie ;:226
Rośliny na działkę też są dorodne, a oprócz różanecznika trafią tam pewnie psianka, bez strzępiasty, Aelstromeria i funkie ?
Scewola u Ciebie zaczyna kwitnienie, :) a u mnie jeszcze jej nie widziałam.
Kupić ją muszę koniecznie, bo to bardzo ładna i bezproblemowa roślina.
;:3 ;:3
;:197
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
zefirek123
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 mar 2015, o 10:31

Post »

Basiu śliczny masz balonik, podsunęłaś mi kilka ciekawych pomysłów - dzięki ;:168
Pozdrawiam, Marcin
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Bardzo jestem ciekawa, jak Ci się będzie sprawować hortensja. Będziesz ja zimować na balkonie? Fuksja od Ciebie szaleje. Jednak nie wyprowadziłam jej na drzewko, ale to chyba nic straconego - ładnie się ukorzenia i zaraz mi cały balkon zarośnie, to sobie na jednej szczepce poeksperymentuję.
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewcia, dobrze wykombinowałaś, wszystkie te wymienione przez Ciebie rośliny docelowo wylądują na działce, prócz psianki, która niestety nie da sobie rady z przymrozkami. Scewola się powoli rozkręca, dzisiaj widziałam już u niej trzy kwiatki, no i przecież jest w Twoim ulubionym kolorze, więc koniecznie musisz ją mieć :wink: :D .
zefirek123, a czym to udało mi się niechcący zainspirować ziomka? Witaj i podziel się koniecznie pomysłami ;:333 .
Madziu, ja też jestem ciekawa, jak mi się historia z hortensją ułoży, jakie będzie jej kwitnienie, bo na razie pączki są jeszcze niewielkie, ale wyglądają zdrowo i dziarsko :tan . Jednak przechowywać jej przez zimę nie będę w mieszkaniu, a zwyczajnie po przekwitnięciu posadzę ją na działce. Mam tam lekko kwaśną glebę, więc powinno jej być tam dobrze. A co do tej fuksji ze starej odmiany, to koniecznie spróbuj zrobić parę sadzonek, bo jest naprawdę nie do zdarcia i warto poświęcić jej trochę czasu, bo zawsze, ale to zawsze się odwdzięcza. ;:215
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11

Post »

arameic pisze:Madziu, moje fuksje przy Twoich (ilości i różnorodności) są niby zmanierowane i egzaltowane turystki - mało ich i troszku są słabe, a Twoje to prawdziwe tabuny wypasionych i dobrze zadomowionych autochtonów :wink: :D . Dzięki jednak za dobre słowo, może tym je jakoś upasę :D .
Do dobrego słowa dodaj trochę kalorycznego papu i będziesz miała buszowo ;:138
Awatar użytkownika
zefirek123
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 mar 2015, o 10:31

Post »

arameic pisze:Ewcia

zefirek123, a czym to udało mi się niechcący zainspirować ziomka? Witaj i podziel się koniecznie pomysłami ;:333 .
Przeczytałem Twój temat od samego początku, podobają mi się prace Twego lubego przy pracach w drewnie. ;:152
W zadaniach manualnych radzę sobie doskonale, więc postanowiłem, że u mnie na balkonie też znajdą się elementy z drewnianej zabudowy. 8-)
Jeżeli chodzi o Twoją wiedzę dotyczącą roślin to chylę czoła, ja dopiero raczkuję w tym temacie.
Wychodzę z założenia, że człowiek jak ma chęci, to może wszystkiego się nauczyć, więc studiuję te forum. Przez przypadek trafiłem do Ciebie. ;:198
Od tego roku postanowiłem zadbać o roślinność na balkonie, zbudować własną oazę, gdzie będę mógł podziwiać przepiękne roślinki.
Pomysł ze skrzyneczkami na działce... dosyć innowatorski, będę kibicować - już się rozgościłem u Ciebie i będę systematycznie zaglądać ;:37

PS I
Też lubię stare płyty Nightwish'a ;:172

PS II
arameic pisze: zara, pomysł świetny, też mi się tak wydaje, jedynie moje plecy niemożebnie wręcz protestowały podczas noszenia ziemi wiaderkiem ;:124 , bo tylko takie rozwiązanie miałam na podorędziu na tamtą chwilę. Jutro użyję taczki :wink: :D .
Nie wyobrażam sobie Ciebie z taczką ;:173
Pozdrawiam, Marcin
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozkwitła Win Oxtoby i prezentuje się przepięknie. Martwię się tylko, jak uda mi się przechować roślinę do wiosny. ;:131
Obrazek
Obrazek

Tak kwitnie Coachman:
Obrazek

A to przedszkole dyniowe z kilku niedostępnych u mnie odmian, kupionych na alle.:
Obrazek

W sobotę na giełdzie rolniczej znalazłam dwie ciekawe pelargonie:
Obrazek
Obrazek

Rdest Auberta rozpoczyna kwitnienie:
Obrazek

-- 31 maja 2015, o 18:34 --

Scewola wygląda coraz ciekawiej. Na giełdzie widziałam też odmiany o białych kwiatach, ale nie wyglądały tak efektownie, jak niebieska:
Obrazek

Ciąg dalszy giełdowych zakupów, czyli werbena w duokolorze:
Obrazek

oraz dwa niecierpki, których nie mogłam ominąć:
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”