Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tomsik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 gru 2014, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukinia - uprawa cz.2

Post »

gienia1230 pisze:Gdy pojawi się kwiatek żeński od razu go rozpoznasz, będzie miał maleńki zaczątek cukinii na ogonku, i pędzelkiem go !!!! Dziwnie mało masz liści.
Zaraz poleciałem sprawdzić, wygląda na to, ze mam same męskie. Może oberwać je, pozostawiając tylko po jednym kwiatku ?
Liści sporo zmarniało po przesadzeniu, pourywałem - na szczęście widzę dużo nowych, malutkich liści które się tworzą :)
1,5m2 ogródka na balkonie:)
350m2 działeczki : ]
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na razie zostaw je, ale te Twoje cukinie są głodne. Moje zapomniane dynie w ubiegłym roku tak wyglądały.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Odmiana Soraya tak ma. Później pojawią sie żeńskie kwiaty. Pamiętaj jednak, że cukinia jest żarłoczna. Też mam Sorayę, dopiero dziś pójdzie do gruntu, zimno było przez ostatnie dni (dziś rano 5 st). Od jutra już prognozują upały i ciepłe nocki.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
tomsik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 gru 2014, o 13:03

Post »

Ziemię mam AURA , podłoże warzywnicze 5,5-6 pH (nie ma oznaczeń NPK ) , zmieszane 50/50 z kompostem od znajomego z działki. Nie wiem na jak długo starczy tam "jedzenia" dla moich roślinek. Potem chcę znowu uzupełnić z wierzchu tą ziemią z kompostownika pojemniki. Co mogę jeszcze dodać między czasie? Podlewać florovitem tak jak pomodory? Tam jest inny stosunek NPK, cukinia potrzebuje NPK 1,1,2 (wyczytane też tu na forum : D ). Wiecie... poprzednio jak chciałem "naturalnie" w 100%, to wychodziło marnie. Dzisiaj , po samych pomidorkach widzę co daje fertygacja.
1,5m2 ogródka na balkonie:)
350m2 działeczki : ]
Pomidrekchili
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 maja 2015, o 22:55

Post »

W jakich doniczkach uprawiać cukinię odmiany tondo di piacenza czy mógłbym uprawiać ją w 5 l workach? po 1 sztuce?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Nie wiem czy ogórek by zdzierżył taką doniczkę a co dopiero cukinia . Myślę, że ze 4 razy większą.
Awatar użytkownika
KornelkowaMama
50p
50p
Od: 29 maja 2015, o 07:40
Kontakt:

Post »

Witam, jestem tu nowa, ale od dawna podczytuje Wasze forum.
Prawie całe życie spędzone w kamienicy bez ogródka, a nawet balkonu spowodowało, że teraz czuję się dwa razy bardziej zagubiona. Obecnie mieszkam w bloku i na balkonie mam foliową szklarnię, ale jestem z mężem również na etapie budowy domu i ogarniania własnej działki.
Pewnie powiecie, że to trochę szaleństwo uprawiać warzywnik, gdy obok jest budowa, ale mam 11-miesięczną córeczkę i to dla niej chciałam mieć warzywa z własnej grządki.
Zrobiłam rozsadę na balkonie, a na działce mąż przygotował mi skrzynie na warzywa. Nie umiem powiedzieć czy zrobił to dobrze, czy dał odpowiednią ilość ziemi, ale mój sen z powiek spędza teraz zupełnie co innego.
Dobór roślin wydaje mi się być w miarę odpowiedni. Kapusta i brokuły rosną obok pomidorów, bazylii, majeranku i mięty, a cukinie i patison obok fasolki szparagowej karłowej. Oddzielna skrzynia jest na truskawki.

Wszystko było super do pewnego momentu. Kiedy to moja cukinia po przesadzeniu zaczęła odbarwiać liście. W niedzielę pierwszy raz podlałam mój warzywnik gnojówką z pokrzywy w stężeniu 1:10 i mam nadzieję, że to trochę pomoże. Kolejne, rosnące liście wydają mi się już zielone, bo te odbarwione to prawie od początku takie rosły.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Napiszcie mi proszę co to może być i jak temu zapobiegać. Uwielbiam cukinie i martwię się, że nic z moich krzaczków nie będzie. Będę wdzięczna za pomoc.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

To na pewno jest niedobór jakiegoś składnika ;:oj . Może wapnia, może magnezu, może molibdenu (myślę, że to tego ostatniego). Raczej zła była ziemia dla sadzonek. Ważne, że teraz nowe liście i wierzchołek wzrostu są zdrowe ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
KornelkowaMama
50p
50p
Od: 29 maja 2015, o 07:40
Kontakt:

Post »

Ja właśnie też myślę, że to niedobór. Tyle się naczytałam o gnojówce z pokrzyw, że liczę na to, że zdziała cuda :-) Po podlaniu dwie inne cukinie wreszcie zaczęły kiełkować. Za to patison i dynia nie rosną w ogóle.
Jak myślicie, czy jeśli w domu zrobię rozsadę dyni i patisona, to czy w tym roku coś jeszcze z tego będzie?
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Mój 'Tapir' jednak nie wzeszedł, a raczej miejsce w którym wsadziłam kiełki wygląda jakby ktoś siewki wyrwał (lub zjadł w całości), dosiałam dzisiaj 3 ziarnka ostatniej nadziei.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

KornelkowaMama u mnie w zeszłym roku było podobnie (chłodno, deszczowo i nieciepło). Zrobiło się cieplej to nowe liście normalne i już bez przebarwień.

Osobiście wolę oprysk z nawozem dolistnie zrobić. W tym roku cukinie siane do gruntu i na razie bez problemów poza ślimakami...
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

Ja wsadzałam w tym roku podpędzone w domu sadzonki cukinii.
Miałam złe doświadczenia z poprzednich lat, kiedy to siałam bezpośrednio do gruntu. Ślimaki były szybsze i cukinia nie miała szans na pierwsze liście właściwe.
W tym roku dodatkowo obsypałam w koło sadzonek z cukinią, dyniami i ogórkami potłuczone skorupy od jaj.
I powiem że jestem zdumiona, bo ślimaki nie zżerają mi plonów.
Pozdrawiam Kaśka
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Będziesz jeszcze bardziej zdumiona jak podniesiesz poziom wapnia w glebie i co za tym idzie,pH.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Moje cukinie zielone i żółte. Odmiana żółta-nazwy nie pamiętam ma takie jakieś żółte liście. Mam nadzieję, że to taka ich uroda, a nie jakiś niedobór.
Obrazek
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Cukinia posadzona we czwartek. Mam nadzieję, że się ładnie przyjmie. Przy okazji chciałbym spytać, czy warto podsypać roślinki azofoską :?:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”