Poziomki - uprawa cz. 2

Drzewa owocowe
kowal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 kwie 2015, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Poziomki - uprawa cz. 2

Post »

Xeper pisze:Kwitną u Was poziomki? U mnie na każdym krzaczku przynajmniej po kilka pieknych kwiatów :)
Dziś byłem na spacerku w lesie i poziomka pięknie już kwitnie :D U mnie na parapecie powtarzająca owocowanie, również, owoc już całkiem spory :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Sztuczka
50p
50p
Od: 9 mar 2013, o 22:45

Post »

Moje poziomki też nie próżnują.

Tu krzeczek dwuletni

Obrazek

a tu z siewu zeszłorocznego

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pierwsza czerwona. :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
Sztuczka
50p
50p

Post »

Doradźcie ;:173
Na początku kwietnia otrzymałam i posadziłam małe sadzonki uzyskane z rozłogów poziomki żółtej. Krzaczki znaczie urosły, kwitną i dziś zauważyłam, że już zaczynają wypuszczać rozłogi.
Czy dla poprawy plonu na ten czas rozsądnie będzie usuwać te rozłogi i pozwolić roślinkom pakować siłę w owoce?
Pozwoliłabym tworzyć te pędy powiedzmy za miesiąc. Co myślicie?
fogrod
200p
200p
Od: 16 cze 2011, o 02:49

Post »

Goshia pisze:Dziś wysiałam moje poziomki. Odmiana Regina (...)
Jak to jest, że roślina z siewu jest rośliną odmianową? Skoro nie została rozmnożona drogą wegetatywną, nie ma gwarancji że powtórzy cechy rośliny rodzicielskiej. Zastanawia mnie to tym bardziej, że "w Internetach" zachwalają odmianę 'Regina' jako tą o owocach większych niz u innych poziomek.
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy żółta poziomka wypuszcza rozłogi?? Ja kupiłam 10 sadzonek i tak z ciekawości czytałam o niej w necie i pisało,że jest bezrozłogowa.
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Sztuczka
50p
50p

Post »

Akurat moja żółta, której odmiany nie znam z imienia jest rozłogowa i to bardzo.

Fogrod, skąd w ogóle takie wątpliwości?? Większość roślin rozmnażamy z nasion i kupujemy opisane torebki z konkretnymi cechami odmianowymi. Dlaczego miałyby nie powtarzać cech rośliny z której zostały zebrane? Niektóre rośliny jest wygodniej rozmnażać wegetatywnie, głównie krzewy z uwagi na to, że tak jest zdecydowanie szybciej. Tak ja to rozumiem. Np pomidory siejemy co roku z nasion, ale jakby się uprzeć to można rozmnażać przez wilki z rośliny macierzystej...
fogrod
200p
200p
Od: 16 cze 2011, o 02:49

Post »

Odpowiedź na część swoich wątpliwości znalazłem na Wikipedii
Wikipedia pisze:Seed-produced[edit]
Some cultivars "come true from seed", retaining their distinguishing characteristics when grown from seed. Such plants are termed a "variety", "selection" or "strain" but these are ambiguous and confusing words that are best avoided. In general, asexually propagated cultivars grown from seeds produce highly variable seedling plants, and should not be labelled with, or sold under, the parent cultivar's name.[25]

Seed-raised cultivars may be produced by uncontrolled pollination when characters that are distinct, uniform and stable are passed from parents to progeny. Some are produced as "lines" that are produced by repeated self-fertilization or inbreeding or "multilines" that are made up of several closely related lines. Sometimes they are F1 hybrids which are the result of a deliberate repeatable single cross between two pure lines. A few F2 hybrid seed cultivars also exist, such as Achillea 'Summer Berries'.

Some cultivars are agamospermous plants, which retain their genetic composition and characteristics under reproduction.[26] Occasionally cultivars are raised from seed of a specially selected provenance ? for example the seed may be taken from plants that are resistant to a particular disease.[27]
Pozostaje pytanie czy poziomka 'Regina' z nasion od producenta rzeczywiście za każdym razem daje tak wielkie owoce jak piszą w katalogach.
No i czy później rozmażana z nasion pochodzących z własnych roślin w kolejnych pokoleniach nie drobnieje.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Sztuczka pisze:Akurat moja żółta, której odmiany nie znam z imienia jest rozłogowa i to bardzo.

Większość roślin rozmnażamy z nasion i kupujemy opisane torebki z konkretnymi cechami odmianowymi. Dlaczego miałyby nie powtarzać cech rośliny z której zostały zebrane?
Bo jeśli w pobliżu rosły rośliny tego samego gatunku, ale innej odmiany, to mogło dojść do zapylenia krzyżowego pomiędzy nimi i z nasiona rozwinie się zupełnie nowy kultywar o cechach mieszanych obu "rodziców". Jeśli zaś chodzi o nasiona kupowane w torebkach, to te oznaczone symbolem F1 nie będą powtarzały cech rośliny matecznej, czyli jeśli je wysiejesz i zbierzesz nasiona z tej rośliny, to wysiane nie dadzą cech charakterystycznych dla danej odmiany.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Xeper
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 16:09

Post »

Witajcie :wit

Mam problem z moją poziomką :(
Na prawie 30 krzaczków kilka wygląda zdecydowanie gorzej niż pozostałe - są dużo mniejsze, liście są zdeformowane i pomarszczone oraz mają bardziej żółte zabarwienie. Wygląda to tak:
Obrazek

Obrazek

Odmiana to Rugia, sadzona w ubiegłym roku - ale dopiero w tym roku pojawiły się takie objawy...

Czy to choroba czy szkodnik? Bo raczej nie niedobór, gdyż poziomki rosną razem i pozostałe sztuki są OK.
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Xeper to z Twojego wysiewu?
Awatar użytkownika
Xeper
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 16:09

Post »

Nie. Sadzonki ze szkółki... :(

Daję jeszcze zbliżenie na liście:
Obrazek

Obrazek
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

To wywal, mogą być zawirusowane.
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

A oto moje poziomeczki pozyskane z pędów rozłogowych na jesieni zeszłego roku. Mam je posadzone w 5 doniczkach.
Każda sadzonka w osobnej doniczce.
Po ukorzenieniu w zeszłym roku wylądowały w docelowych doniczkach 2 l.
20 szt. zostało w kubeczkach na napoje i dopiero na wiosnę trafiły do skrzynek balkonowych i te są malutkie.
Dwa lata temu na balkonie miałam doniczki i skrzynki z truskawkami, ale doszłam do wniosku, że poziomki są łatwiejsze w uprawie.

Obrazek Obrazek Obrazek

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
czarna_inez
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 maja 2011, o 22:12

Post »

No niestety ja musiałam swoje wyrzezać w tym roku, wyszły z ziemi z korzeniami - moim zdaniem przez mrówki, ale może dla poziomek to normalna procedura. Jak myślicie?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”