Dziś byłem na spacerku w lesie i poziomka pięknie już kwitnieXeper pisze:Kwitną u Was poziomki? U mnie na każdym krzaczku przynajmniej po kilka pieknych kwiatów

Jak to jest, że roślina z siewu jest rośliną odmianową? Skoro nie została rozmnożona drogą wegetatywną, nie ma gwarancji że powtórzy cechy rośliny rodzicielskiej. Zastanawia mnie to tym bardziej, że "w Internetach" zachwalają odmianę 'Regina' jako tą o owocach większych niz u innych poziomek.Goshia pisze:Dziś wysiałam moje poziomki. Odmiana Regina (...)
Pozostaje pytanie czy poziomka 'Regina' z nasion od producenta rzeczywiście za każdym razem daje tak wielkie owoce jak piszą w katalogach.Wikipedia pisze:Seed-produced[edit]
Some cultivars "come true from seed", retaining their distinguishing characteristics when grown from seed. Such plants are termed a "variety", "selection" or "strain" but these are ambiguous and confusing words that are best avoided. In general, asexually propagated cultivars grown from seeds produce highly variable seedling plants, and should not be labelled with, or sold under, the parent cultivar's name.[25]
Seed-raised cultivars may be produced by uncontrolled pollination when characters that are distinct, uniform and stable are passed from parents to progeny. Some are produced as "lines" that are produced by repeated self-fertilization or inbreeding or "multilines" that are made up of several closely related lines. Sometimes they are F1 hybrids which are the result of a deliberate repeatable single cross between two pure lines. A few F2 hybrid seed cultivars also exist, such as Achillea 'Summer Berries'.
Some cultivars are agamospermous plants, which retain their genetic composition and characteristics under reproduction.[26] Occasionally cultivars are raised from seed of a specially selected provenance ? for example the seed may be taken from plants that are resistant to a particular disease.[27]
Bo jeśli w pobliżu rosły rośliny tego samego gatunku, ale innej odmiany, to mogło dojść do zapylenia krzyżowego pomiędzy nimi i z nasiona rozwinie się zupełnie nowy kultywar o cechach mieszanych obu "rodziców". Jeśli zaś chodzi o nasiona kupowane w torebkach, to te oznaczone symbolem F1 nie będą powtarzały cech rośliny matecznej, czyli jeśli je wysiejesz i zbierzesz nasiona z tej rośliny, to wysiane nie dadzą cech charakterystycznych dla danej odmiany.Sztuczka pisze:Akurat moja żółta, której odmiany nie znam z imienia jest rozłogowa i to bardzo.
Większość roślin rozmnażamy z nasion i kupujemy opisane torebki z konkretnymi cechami odmianowymi. Dlaczego miałyby nie powtarzać cech rośliny z której zostały zebrane?