Moje marzenia -maniusika część IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje marzenia -maniusika część IV

Post »

Mój milin żyje ma dopiero malutkie pączki ale nic mu nie jest ..Nic z nim nie rób bo może odbić od ziemi miliny długo wyglądają jak suche badyle jednak w końcu wypuszczają listki albo odbijają od ziemi..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Mój milin też dopiero ledwie drgnął, one tak mają.
Janeczko ja też Cię podziwiam, taki wielki ogród i tyle ślicznych krzewów i kwiatów.
Chyba masz pomocników :wink:
I znów nowa rabata się tworzy ;:138
Ile lat rośnie Twój złotlin, posadziłam w ubiegłym roku malutki.
Już kwitnie, kiedy będzie taki duży jak Twój?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój złotlin jest u mnie już kilka lat , strasznie się rozrasta i mam już kilka kępek w innym miejscu i sporo oddałam ..Ale tak pięknie kwitnie pierwszy raz .. Teraz dostałam od Krysi o pstrych listkach ale już posadzę go w donicy .. W ogrodzie robię sama tylko trawnikami zajmuje się córka a zięć od czasu do czasu podrzuci mi trochę kamieni aby obrzucić rabatki .. Piesek znowu zaczął kopać przy hostach bo były nie obłożone i znowu mam taczkę kamieni przy nich , Dzisiaj muszę je ułożyć ..
Wczoraj przyszła paczka od Krysi i jeszcze sobie dokupiłam biała budleję i czerwonego szczodrzeńca .Dzisiaj wszystko wsadzam bo wczoraj było zimno ,wiało i znowu popadywało .Dzisiaj słoneczko już wychodzi to miło będzie popracować w ogrodzie ..
Mój album
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Janinko pięknie Ci wszystko kwitnie , bardzo ładne rabaty a kamienie dodają uroku.
Rh mnie nie kochają padły w zeszłym roku zmieniłam im miejsce myślałam że może będzie lepiej i nic chyba je wyproszę zupełnie. a obiela też mi padła dwa lata temu .Są kwiaty które nie chcą rosnąć u mnie.
mam nadzieje że troszkę oszczędzasz się o rany taki duży ogród.
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Czyli podpowiedziałaś mi, że obielę warto ciąć, by była taka ładna zwarta. Ale najpierw ją przesadzę, bo ledwo ją widać w ciasnocie innych roślin. Tak to jest, jak się sadzi małe rośliny za gęsto ;:223
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja jeszcze mogę sobie pozwolić na sadzenie krzewów rzadko a między nich wsadzam jakieś byliny .. Ładnie zapowiadają się hortensje ,dobrze przezimowały . Również w tym roku ładnie zaczynają kwitnąć azalie japońskie , mimo że były nie przykryte ..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet Rh późniejsze już zaczynają kwitnąć ..

Obrazek

Obrazek

I mój jedyny storczyk ogrodowy zaczyna wypuszczać swoje pantofelki

Obrazek

Chciałam sobie jeszcze dokupić storczyk kukułki , kiedyś pełno ich było na łąkach a tera ich nie widać
Mój album
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie się zapowiadają azalie, obsypane pączkami aż miło. To będziesz Janeczko miała widok. ;:138 . U mnie także jedna azalia już kwitnie, pozostałe w pączkach. Oj jak ja lubię wiosnę. co rusz coś nowego kwitnie. :tan
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Janko, faktycznie masz niemałą powierzchnię... Hosty szybko rozrastają się, ale mają miejsce :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Janusz100
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 paź 2011, o 06:05

Post »

Janko
Wydaje mi się, że Twoje goryczki zakwitną jednak prędzej niż w lecie i tak jak u mnie nadgonią stracony czas zimy. Masz wspaniałą kolekcję Rh. Ja swoją założyłem dopiero w ub.roku. Ogrodowe dwa gatunki zakwitły pięknie, ale Rh. himalajskie zakwitły zaledwie kilkoma kwiatkami i już puszczają młode pędy. Chyba
przedobrzyłem bo dałem im nawóz mineralny pod azalie i rhododendrony Planty, a rośliny są jeszcze młode i zamiast kwitnąć rosną. Mam nadzieję, że kwitnieniem odwdzięczą się w przyszłym roku.
Podziwiam w jaki sposób możesz obrobić takie obszary. Ja mam niewielki ogród skalny i mam zajęcia bez końca.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj wieje i zimno nawet nie chce się wychodzić z domu . Aby jutro było możliwie bo ten wiatr może mi głowę urwać .. Zaczynają kwitnąć orliki ..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te mniejsze orliki już w kwiatach ale wysokie jeszcze w pąkach .. Mam spory obszar ogrodu ale gdy co dzień się go pilnuje to nawet chwasty nie zdążą urosnąć . Teraz zaczyna zielenić się warzywnik więc od jutra aby tylko słonko świeciło biorę się za niego .. Ja swoim kwasolubom daję tylko nawóz aby zakwasić ziemię , do jedzenia dostają kompost i gnojówki z różnego zielska .. Teraz czeka na nich gnojówka z pokrzyw ,skrzypu i krwawnika , dorzucam do niej jeszcze trochę nawozu kurzego ..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

epimedium

Obrazek

Obrazek

Obrazek

mam czerwone różowe i żółte , kwitnie jeszcze różowe i mam coraz ładniejsze kępy ..
Mój album
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janusz najwięcej roboty w ogrodzie jet na wionę jak trzeba go uprzątnąć po zimie a później to już tylko kosmetyka ,trzeba pilnować aby zielsko za bardzo się nie panoszyło . Ale lubię pracę w ogrodzie i zawsze co wynajdę aby dodać obie roboty tak twierdzi mój mąż .. miło później patrzeć na kwitnący ogród .. Dzisiaj mniej wieje i słoneczko wygląda więc będzie można popracować w ogrodzie bez obawy że wiatr urwie głowę ..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

moje skalniaki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz pięknie kwitną niebieskie floksy i pomarańczowy pszoniak a konwalie pięknie pachną pod oknem ..
Mój album
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Taka wielka kępa pszonaka? ;:oj Mój co roku podmarza i kwitną pojedyncze gałązki na tym, co odbije. Może on lubi taki suchszy teren jak u Ciebie? :idea: Chociaż mój niby też ma bardziej sucho, bo rośnie na skalniaku więc nie wiem, co mu jest :?
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Janeczko......bardzo ładnie na twoich skalniakach, obsypane kwitnącymi poduchami floksów i innych. ;:333 . U mnie także azalie i RH zaczynają kwitnąć. Nigdy ich na zimę nie okrywam. :D
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Skalniakowe roślinki bardzo wdzięczne. Bardzo lubię te poduchy floksów, żagwinów i skalnic :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku u mnie pszonak i na skalniaku mocno się rozrósł i po przekwitnięciu muszę go uszczuplić . Może go za bardzo podkarmiasz , u mnie rosną same bez dokarmiania i podlewania .. Zresztą wszystkie kępy poduchów w tym roku do obcięcia bo już rosną na innych kwiatach .. Teraz ślicznie kwitną azalie a Rh trochę mniej mają kwiatów niż ten wiosenny . Pół godziny obrywałam mu przekwitnięte kwiaty bo już wypuszcza nowe odrosty .. U mnie od wczoraj ładnie pada ,ogród znowu gruntownie podlany , Trochę przestało więc posadziłam judaszowca i piwonię drzewiastą ,, Zaczynam sadzić jednoroczne po cebulowych .Na razie mam tylko dalie jednoroczne , suchotki i trójbarwną szałwię , reszta jeszcze malutka bo w tym roku jak do tej pory było zimno i marnie jednoroczne rosły ..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przekwitają moje brunery ,teraz będą miały tylko piękne liście ..

Obrazek

Rodgresja szykuje się do kwitnięcia

Obrazek

Fiołki Antosia

Obrazek

Kamasja

Obrazek

Krzew Mojżesza , musiałam ich zabrać z podwórka bo Ada lubi ściskać wszystkie kwiaty i nie chciałam aby się poparzył
Mój album
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”