Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Post »

pelikano11 rusz głową, uruchom wyobraźnię i ...... zadaj sobie trud cofnięcia się o 10 stron.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=714
O mulczowaniu nie da rady dyskutować w nieskończoność - mieliśmy alternatywę - zamknąć wątek lub przeobrazić go w bardziej ogólny.
Moderator dodał do tytułu wątku "cięcie róż od str 50" ale na moją prośbę - zmienił na "ogrodowe sztuczki". I tak powstał tytuł "mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki".
Nie wiem co poczułeś przeczytawszy pierwsze zdanie tego postu. Jeżeli irytację - dokładnie tak czułam się ja czytając Twoje krótkie , w stylu
pelikano11 pisze:A co tu wyjaśniać, przeczytaj uważnie co autor proponuje na wierzch położyć. I ile :lol: :lol:
Dlatego pisałem o 'utylizacji' śmieci.
.
Jeżeli nic nie czułeś - gratuluję opanowania.
Post, w którym wyjaśniłeś dlaczego sposób uważasz za nieciekawy - tak, to było ok - to do mnie przemówiło.
Na FO jest przekrój - od tych, którzy wiedzą, że sadzi się "zielonym do góry" , do fachowców. Wszyscy staramy się wyszukiwać potrzebne informacje w wątkach informacyjnych. Niekoniecznie wszyscy, wszystko musimy realizować. Ale dzielimy się wiedzą.
Do śmichów i chichów są wątki towarzyskie.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szczerze? Zaciekawiło mnie zdjęcie Ostatniej Szansy - jak sobie poradziła ze stertą zleżałego zielska/siana. Tylko tyle w tym wątku mnie zainteresowało (bo o mulczowanie w zasadzie wiem wszystko co mi jest potrzebne).
Reszty (edit: do 58 str.) nie czytałem i czytać już nie będę. Więc możesz być spokojna, zaglądać tu nie będę :wit
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

pelikano11 pisze: Więc możesz być spokojna, zaglądać tu nie będę :wit
Uff ...Chwała Ci za to ;:180
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

A ja w swoim ogródeczku sypię skoszoną trawę między rzędy ooo tak Obrazek jak widać od strony płotu trawa już wyschła i zaczynają się wpychać chwasty od sąsiada, ale już nie długo będzie koszenie to tam powędruje następna porcja skoszonej trawy, jak widać w ogródku panuje straszna susza, więc ta skoszona trawa troszkę zatrzyma wilgoci i pohamuje rozwój chwastów, a jak wyschnie to będzie wspaniałe papu dla ziemi ;:224 Obrazek Ogródek nie jest duży i tej trawy za wiele nie ma, więc za każdym koszeniem będzie obsypywana następna ścieżka między warzywami :heja no i jak Wam się podoba mój sposób :?:
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jako ogrodową sztuczkę, pragnę Wam przedstawić nowy sposób na uprawę ziemniaka. Czy uważacie, że skoro to termoompostownik to i ziemniaczki będą pieczone? ;:306
Obrazek

Też ściółkuję w warzywniaku. Mam dostęp do słomy. Słoma świetnie trzyma wilgoć i blokuje chwasty. ;:333

Obrazek
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16

Post »

Niestety, co do słomy to mam mieszane uczucia. W ubiegłym roku ściółkowałam tak w tunelu - efekt miałam : buszujący w zbożu ;:306
Darłam garściami zboże i wynosiłam ze słomą na kompost, bo oddzielić za cholerę się nie dało, konic był taki, że do końca pomidorów niewiele tej uroczej ściółki zostało. Choć początek był świetny, bo słoma zlana wodą daje dużo ciepełka ;:108 Ale ze słomy się wyleczyłam... w tym roku na rzecz kompostowanej kory : ) czeka mnie piąąąta przyczepka ;:224
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

W zeszłym roku nawiozłam kilka razy od syna masę skoszonej trawy i ściółkowałam między bylinami i różami. W tym roku nie zrobię tego ! Mimo grubej warstwy ok. 10 cm tej trawy, wszędzie poprzerastało takie dziadostwo w rodzaju gwiazdnicy (muszę sprawdzić co to) , pięknie bujnie rośnie, kiedy próbuję wyrwać wyciągam całe place wyschniętej ściółki. Zgrabię to wszystko na kompost, póki nie ma nasion. Co ciekawe, przedtem nie miałam tego chwasta, u syna też go nie ma.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Może żółtlica - u mnie szaleje :( .
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Ja zaczęłam niektóre chwasty przycinać zamiast szarpać z korzeniami .Nie wiem jak to się skończy bo zaczęłam eksperyment tej wiosny .Przypomniałam sobie ,że tak moja Babcia robiła .Miała ogromne klomby kwiatów i właśnie ;chodziła sobie i przyszczypywała to co niepotrzebne :).Chyba nawet tego zielska nie wyciągała tylko uszczypnięte chowała pod kwiaty .
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16

Post »

Myślę, że to fajny pomysł, zaryzykuję na jednej rabacie i zobaczę co z tego wyniknie ;:224
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Ja na razie to co wyrwę układam na tej wyschniętej ściółce z trawy z nadzieją na zebranie się i wyniesienie na kompost. Myślę, że babci sposób nie był zły, ale do czasu zawiązania przez chwasty nasion.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Ale jak są obcinane to nie dopuszcza się do wysiewu teoretycznie, ale jakoś tego sposobu nie lubię bo cały czas odrastają wyjątek rośliny na gnojówkę ;).
Emilko może za gruba ta warstwa? Ja sypię tak ze 2 cm, wielokrotnie w sezonie, jeśli syn nie ma tego w trawie, to musiało przylecieć więc szkoda rezygnować z tylu dobroci :).
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trawą z mojej działki (czyli wszystkim co w niej rośnie, od kurdybanka począwszy przez stokrotkę, perzol, mlecze itd) - tym wszystkim ściółkuję bo u mnie glina czyli w upał - gliniana twarda skorupa.
Specjalnej inwazji chwastów nie mam. Zamiast wyrywać - chwasty wolę przycinać gracką. Mam takie cudo Fiskarsa - małe, ostre na długim trzonku. Gracuję, przycinam ziele i ..... zostawiam na rabatce. Prawdą jest, że nie dopuszczam do kłoszenia, kwitnienia itp. Emilko Ty masz po prostu wielki obszar do ogarnięcia przez jedną osobę ;:168 .
Awatar użytkownika
aniag78
200p
200p
Od: 7 sie 2013, o 22:07

Post »

U mnie w tym roku między rzędy poszło igliwie sprzed domu. Kolki, cienkie gałązki, czasem przypałętała się jakaś gałązka. Zobaczymy jaki będzie tego efekt. Na cały ogród nie starczyło, resztę będe sypać koszoną trawą. Dla mnie plusem jest nieprzesychanie podłoża pod taką pierzynką. Póki co leje, jednak jak przyjdzie dwutygodniowy 35 stopniowy upał, to z kilofem się na ogród by nie dało wejść.
Kwiat jest uśmiechem rośliny.
Peter Hille
Niedaleko stoi dom...
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie tak samo. Gleba przypomina w upał stwardniały gips. Wchłania wodę jak gąbka i wtedy staje się miękka w dotyku i wspaniała.
Igły sypała będę pod borówkę amerykańską. Mam na działce sosnę, sypie igłami i szyszkami w czerwcu. Sosnowe igły dają kwaśny odczyn glebie - skorzystam z tego :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”