Alu Biedronka641 dziękuję, wiem że często do mnie zaglądasz, jakoś podświadomie czuję Twoją obecność. Lubię swoją różnorodność roślin, chociaż ogólnie działka sprawia wrażenie buszowatego galimatiasu.
Piszę teraz rzadko, bo czasu brak, a wszystko robię dwa razy dłużej niż kiedyś. Chwasty rosną na potęgę, a i innych robót też nie brakuje.
Marysiu mar33 roślinki dziękują za pochwały. A Ciebie zapraszam do dalszych spacerów.
Aneciu anetta witam nowego gościa. Bardzo dziękuję. Lubię różnorodne rośliny, a więc jeśli Ci się podoba, to zapraszam do częstszych spacerów. Czarnuchy dziękują mruczeniem.
Marzenko Marzena77 niskich irysów trochę się uzbierało, ale zajmują niewiele miejsca i chociaż krótko kwitną, są urocze. Niektóre irysy potrzebują więcej czasu, żeby zaaklimatyzować się i zakwitnąć.
Marysiu Maska wiem jak dużo zajęć, oprócz pracy w ogrodzie, masz teraz. Jestem więc bardzo wdzięczna za czas poświęcony na spacer po mojej działce.
Rozchodnika karpackiego poszukiwałam od jakiegoś czasu i wreszcie znalazłam. Przyjechał niedawno aż z Goślinowa.
Stasiu stasia_ogrod miniaturowe funkie rosną u mnie na oddzielnej rabatce, bo inaczej zniknęłyby wśród większych roślin. Bardzo cenię sobie Twój wkład w moja kolekcję w postaci 'Hope' i 'Pandora's Box'. Do oglądania oczywiście serdecznie zapraszam, bo nie pokazałam jeszcze wszystkich maluchów.
Jurku semper moją kolekcję miniaturowych funkii bardzo zasilił zeszłoroczny zakup u jednego z naszych forumowych kolegów. Za chęć podzielenia się 'Pandora's Box' bardzo dziękuję, ale mam ją od Stasi. Po prostu nie wszystkie jeszcze pokazałam.
Olu Bufo-bufo moje mahonie też nie pachną, a mam dwie różne, chociaż nie nazwane. Gajowiec 'Florentinum' ładnie się rozrasta, a więc mogę wysłać ci jesienią razem z dzielżanami. Kokoryczy malkensis jeszcze nie mam, ale pewnie ją sobie sprawię, bo ma ładne i duże kwiaty.
Jacku JacekP hebe ochrowa zimuje u mnie w osłoniętym miejscu, rośnie na tej samej rabacie gdzie aukuba. Miałam już dość duży krzaczek, ale jedna z zim skasowała mi ją aż do poziomu gruntu. Odbiła, ale już tylko kilkoma gałązkami i teraz słabo przyrasta. Oxalis też dopiero wyłazi.
Tereniu Teniak dziękuję za wiadomość i przepraszam, że tak długo nie odbierałam, ale do poczty bardzo rzadko zaglądam.
Wszystko, a w szczególności chwasty, rośnie jak szalone, bo pogoda temu sprzyja. Zresztą niedługo sama naocznie się o tym przekonasz.
Dzisiaj tylko krótki spacer wśród moich roślin.
Obiela
Obudziła się, spisana już na straty, dąbrówka wciętolistna variegata, nie jestem pewna, ale może to 'Frosted Jade'.
Rozpoczynają kwitnienie kosaćce wysokie.
Prześlicznie zakwitł w tym roku orliczek bezostrogowy.
Stopowiec tarczowaty otworzył swój pąk.
Zakwitła konwalia 'Rosea'
Pierwsze kwiaty pokazały mak wschodni i piwonia majowa
Do obejrzenia dalszej roślinności zapraszam wieczorem.