Złotlin japoński Kerria japonica
-
- 200p
- Od: 25 sie 2011, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Złotlin japoński Kerria japonica
Ja mam złotlin rosnący w pełnym słońcu, kwitnie dwukrotnie. Wiosną kwiatki ładnie się trzymają, latem niektóre płowieją. Co do gleby to nie wiem czy słaba czy nie, normalna przywieziona ziemia ( w 2012).duduś pisze:Czy ma ktoś złotlin na słabszej glebie? ( w słońcu)
-
- 100p
- Od: 26 lis 2009, o 16:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam złotlin pełny rosnący w słońcu na glebie klasy IVb. Kępa została przesadzona wiosną 2014 r. (i mocno przycięta) z innego miejsca o lepszej glebie, gdzie nie mogłam go opanowac, tak się rozrastał rozłogami. Nie kwitł więc w ubiegłym roku, ale wyrosły mu nowe pędy. Czy zakwitnie w tym, przekonam się, gdy przed 1 maja pojadę na działkę. Z moich obserwacji wynika, że pąki złotlinu przemarzają, jeśli zimą mróz przekroczy 25 stopni. Przy ponad 30 stopniach mrozu pędy przemarzły do granicy śniegu (tak było zimą 2005/2006), ale złotlin odbił wiosną od korzeni.
Pozdrawiam
Basia B.
Pozdrawiam
Basia B.
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam 2 krzewy w glebie raczej suchej. Moja pielęgnacja polega jedynie na przycinaniu i wycinaniu wiosną martwych gałązek . W czasie lata podlewam jedynie ten krzew rosnący w narożniku płota betonowego, rosnącego na skarpie. On też praktycznie jest wystawiony w ciągu dnia przez wiele godz na pełne słońce. Dzięki temu kwitnie aż mu kwiaty mróz zetnie.

- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
anym podwiązuję oba . Ponieważ są wysokie pędy to duża ilość kwiatów potrafi je mocno przygiąć do ziemi. Do tego drób czy pies chodząc przy takich podgiętych potrafili je połamać.
Życzę Tobie też takie wielkie kwieciste ,,krzaczory"
Życzę Tobie też takie wielkie kwieciste ,,krzaczory"