Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 maja 2014, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia - uprawa cz.2
Witam, takie pytanie, widziałem kiedyś w sklepie specjalny nawóz do roślin dyniowatych w tym też cukinii, niestety teraz nie mogę go nigdzie spotkac... Czym można nawozić cukinie w fazie wzrostu i czy saletra amonowa będzie odpowiednia ? Jeśli tak to ile i jak często ? Dodam ze cukinie rosną w 20-litrowych donicach...
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Polecam naturalną gnojówę z pokrzyw. Jak upolujesz jeszcze niekwitnące pokrzywy to dawaaaaj. ;) (W sumie to kwitnące też mogą być ale ci się "rozlezą" po grządkach następnego sezonu)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja używam standardowych nawozów z mikroelementami. Tylko raczej robię opryski dolistne. Ale nie mam w donicach - tylko w gruncie. W donicy bym do podlewania jakąś minimalną dawkę dawała, bo dyniowate lubią jeść.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Moje w gruncie od kilku dni. Poprawiło im się znacznie. Co ciekawe kombinowałam jak mogłam żeby ukrócić na nich żerowanie pomorowów a te wcale nie przylazły. Może tak podrośnięte cukinie nie są dla nich smaczne
Swoich roślin jeszcze nie zasilałam. Kilka roślin oberwało moją niezgrabnością i ma połamane liście. Kwiatów w pąkach jaką sporo.

Swoich roślin jeszcze nie zasilałam. Kilka roślin oberwało moją niezgrabnością i ma połamane liście. Kwiatów w pąkach jaką sporo.
Pozdrawiam Jola
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 sty 2014, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja mam jeszcze pytanie odnośnie moich sadzonek kilka postów wyżej... Czy jeśli mam w pojemniku po 2 sadzonki to przy sadzeniu do 20 litrowej donicy rozdzielać je czy pakować 2? (zakładam, że korzenie mogą mieć ostro poplątane)
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
marcin_w jeśli zakładasz zostawić jedną sadzonkę posadź obie ale drugą słabszą uszczknij (chyba że nie będzie Ci przeszkadzać późniejsze owocowanie, u dyniowatych nie wskazane jest ruszanie korzeni bo muszą takie naruszenie odchorować, co skutkuje lekko późniejszym plonem).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 sty 2014, o 17:39
Ja w sumie nie widzę problemu w tym żeby zostały 2. Pytanie tylko czy donica 20L im wystarczy... Ale już wiem co zrobię. W jednej zostawię 2 w innej 1 sadzonkę i zobaczę... Wszak pierwszy rok może być rokiem próby 

Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Marcin W - zrobiłbym dokładnie tak samo co by naprzeciw nie radzili nawet mega experci
Dodam też że w gruncie zawsze mam po dwie sadzonki w jednym dołku i na owocowanie narzekać nigdy nie mogłem.

-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Grunt to grunt jednak. Mi się też zdarza mieć gęsto cukinie, ale to się nie opłaca wbrew pozorom. Owoce są, ale mniejsze i mniej.
marcin_w a może pomyśl nie o donicy, ale np o pojemniku takim szerszym. Tata kiedyś takie z drewna robił. Coś jak mini grządka - tylko wyższe.
marcin_w a może pomyśl nie o donicy, ale np o pojemniku takim szerszym. Tata kiedyś takie z drewna robił. Coś jak mini grządka - tylko wyższe.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Ze skrzynią dobry pomysł. Co do jednej sadzonki czy dwóch się nie zgadzam. Na jednej rabacie czasem miałem jedną sadzonkę a obok dwie w kupie i wcale, ale to wcale nie było tak że ta jedna miała więcej owoców czy większych niż te dwie razem. Z resztą kolega sobie chce zrobić experyment i to właśnie bardzo chwalę bo tą drogą najlepiej wyciągnąć własne wnioski, wiele rzeczy tak wypróbowałem jak np. wiązanie, czy przycinanie kwiatostanów czosnku i swoje wiem, a mówią ludzie różnie 

- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Ja zazwyczaj zostawiam niektóre marne kiełki bo mi jest ich po prostu szkoda
, a że w tym roku będę mieć zupełnie nowe odmiany to i chciałabym mieć na wszelki wypadek zapas (jak mi 'lajkonik' do powrotu nie wyrośnie będę musiała dosiać, go gruntu poszły 2 skiełkowane nasiona), 'soraya' ma 2 siewki, 'polka' ma 1 dużą sadzonkę i dosiane nasiona, kabaczka jest najwięcej ponieważ ma dużo miejsca do płożenia (ma ok 7 skiełkowanych nasion i jedną dużą sadzonkę).

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Moje cukinie poszły dziś do gruntu, choć teraz patrzę że za ciepło to nie jest, 9st no ale trudno, niech sobie radzą.
Pozdrawiam ;)
Moje wczoraj zostały wsadzone ale są przykryte butlami PET 5-cio litrowymi.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Jak donica 20l to zostaw jedną i dopytaj o nawożenie.marcin_w pisze:Ja w sumie nie widzę problemu w tym żeby zostały 2. Pytanie tylko czy donica 20L im wystarczy... Ale już wiem co zrobię. W jednej zostawię 2 w innej 1 sadzonkę i zobaczę... Wszak pierwszy rok może być rokiem próby