Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Miłeczko, strasznie się cieszę, że kończynka ;:306 tak ładnie wyszła, dla mnie akurat ta odmiana jest najłatwiejsza w uprawie, co roku ładnie kwitnie i na potęgę się rozrasta, biały rh bombowy znasz może jego nazwę? Uwielbiam takie widoczki budzącej się do życia wiosny tulipanki, chabry, bzy, kokoryczka i ta poducha wręcz niesamowita, po prostu pięknie ;:108
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie wyglądają tulipany pod drzewami ;:138 no i różaneczniki zaczynają ...pięknie u Ciebie :lol: ;:138 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Miłeczko u Ciebie jak zawsze przepięknie , dawno mnie tu nie było a tu tak ślicznie :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Nadal mam kilka sztuk w doniczkach. Te, które w tych doniczkach wypuszczą i trochę urosną, zastąpią te, które nie wypuszczą na rabatach.
Myślimy i działamy podobnie w tym temacie ;:136 Dziś tak ciasno wysadzałem dalie z doniczek, że nie byłem zadowolony. Ale co zrobić - nie mam już gdzie sadzić. Więc kilka jeszcze się pomęczy w doniczkach, aż coś się "zwolni" (czyt. któraś w gruncie nie wypuści) :D
Jedna z najniższych (20cm) też pójdzie do donicy.
Chyba myliłem pleszkę z rudzikiem :oops: U Ciebie często mogę nadrobić swoją ornitologiczną niewiedzę. Przynajmniej kowalika już rozpoznaję, bo zadomowił się u mnie. Ale nadal nie wiem, co u mnie lata, nieco mniejsze od gołębia, brązowe na brzuszku, hałaśliwe i bijące się między sobą ciągle :roll:
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

ooo, jak miło byłoby poleżeć pod tym drzewkiem w pobliżu tulipanów. Fantastycznie u Ciebie :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Mariola chyba nie przy dzisiejszej pogodzie można poleżeć , u mnie zimno ,wieje i popaduje ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Miłko, cudny obrazek - tulipany pod drzewami i jeszcze jeden - hamaki rozwieszone. Co z tego, ja nie uleżę i nie usiedzę w jednym miejscu będąc na działce. ;:124
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mirko! Ja mam tak samo! Ale jak się zmęczę jest nieodzowny, zwłaszcza, żeby odciążyć na chwilę kręgosłup!

Janeczko! Mariola! Ostatnimi dniami niewiele leżę w hamaku, bo faktycznie chłodno, a poza tym po pracy do ogrodu wskakuję na chwilę, nie zdażę nawet hamaka rozwiesić. ;:185

Jacku! Na ptaki to wiosną niewielę mam czasu, a to źle, bo wiele się dzieje! Ale obserwuje kosy, sikory, pleszki w ogrodzie, bo przylatują jeść na drzewa (fantastycznie je czyszczą ze szkodników) i pić do kamionkowej miseczki na tarasie altany. Pomimo, ze obiecałam, ze porobię ptasich zdjęć, cały czas mi nie wychodzi, bo tyle pracy w ogrodzie.
Dziś poszły do gruntu kolejne 2 sztuki dalii. :heja

Celinko! Cieszę się bardzo, że zajrzałaś do mnie! ;:196

Karola! Czas różaneczników to mój ulubiony, szkoda tylko, że trwa tak krótko :roll:

Obrazek

Obrazek

Ilonka! Dla Ciebie mój zestaw ulubiony, dzięki Tobie to zestaw, a nie pojedyncza micha :wink:

Obrazek

Marzenko! No tak, jak ma się wspólny ogródek, zawsze trzeba się dogadać, a jak nie, trezba robic pewne rzeczy ukradkiem , a potem przekonać współużytkownika, że tak będzie dobrze! ;:306

Zuza! Marzę o zjedzeniu truskawki ogródkowej ;:173 Mam w głowie ich smak i zapach. Też niesamowicie cieszą mnie te kwiatki!

Tak Wandziu! Teraz to wszystko jest takie piekne i świeże! Wzdycham zawsze w Twoim ogrodzie na te soczyste tulipany i inne kwiaty. Cieszmy się wiosną! :heja

Teraz czas pielenia! Mam nadzieję, że nie wypieliłam czarnuszki i ostróżki jednorocznej ;:223 Walczę z podagrycznikiem, bo na rundup wiosenny nie zareagował ;:185 Stale dosadzam dalie z donic i monitoruję wychodzenie dalii i kann. Cały czas mnie jeszcze czeka wysadzenie kwiatów, ziół i bylin z donic do gruntu. Biorę się do tego, jak pies do jeża! ;:131

I takie tam z ogrodu na dziś:

Piwonie będż kwitły. Cieszę się, bo dla mnie się nie udają zazwyczaj...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

makleja od OLi
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko tak sobie pomyślałam, że marzanka wonna u Ciebie się zadomowi i faktycznie cudnie wygląda. Makleję u mnie "majowi ogrodnicy" załatwili i znów będzie zaczynać od nowa... chwilami mam już tego dość ... ledwo sadzonki bazylii posadziłam i poszły ....
Świerzbiły mnie ręce aby wysadzić z doniczek karłowe dalie ... toż to byłby ;:145
Najnormalniej w świecie szkoda mi mojej pracy.
Szczawiki świetnie rosną , często dosadzam do wyższych cebulowych a eukomisy uprawiane w doniczkach zawsze mają ich towarzystwo. W tej trzeciej mniejszej doniczce co rośnie bo nie mogę dopatrzeć - jakby podobne do plektranthusa ?
Awatar użytkownika
anesse81
200p
200p
Od: 2 lut 2011, o 16:40

Post »

Szczawniki wdzięczne roślinki, w tym roku w Biedrze zakupiłam te dwukolorowe do donic w ogrodzie, bordowe mam od wielu lat w domku, ślicznie wyglądają.
Pozdrawiam cieplutko AGA :)
POLE AGI
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Jaki szczawik śliczny ;:oj
Ja na mojego czekam.
Od 20 kwietnia bodajże :;230
Nie chciał się rozwinąć,to go ciachłem,wybujał też zbytnio ;:224
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Piękna ta Twoja 'rozmazana' hosta, to straked?. Takie też lubię, ale niektóre nie mają tych wzorków na stałe. Mam kilka, ale już za nimi nie szaleję ;:185 .
'Moje" winniczki bardzo lubią liście leśnego tytoniu - dobrze, że mam zapas w postaci całej palety ;:306 .
Wyszły mi pierwsze dwie miniaturowe dalie; zobaczymy, co będzie dalej ;:224 . I tak będę 'wisieć' u Ciebie w wątku, jak zaczną kwitnąć dalie. Zamówiłam kilka odmian, które mnie się u Ciebie podobały, ale żadnej nie dostałam, pozostało więc tylko oglądanie - musi wystarczyć ;:174 . Jak ładnie zakwitną te, co mam, to poszukam zimą gdzie indziej moich 'wybranek' ;:108 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Moje dalie też już na wierzchu , mam ich sporo bo ładnie kwitną cały sezon . Nawet siane ładnie powchodziły i zaraz zacznę ich wsadzać po tulipanach .. A szczawik mi gdzie zginął bo nie wchodzi w żadnej doniczce .. Może myszy się do niego dobrały bo zimowały w mojej piwnicy ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Janeczko! Rozgrzeb lekko ziemię i zobacz, co z tym szczawikiem! Może się jeszcze nie rozhulał. Ja wyciągam jesienią z ziemi i wrzucam do pudełek. Wtedy widzę, jak przezimowały i czy warto sadzić! :wink:
Cieszę się, ze dalie dobrze Ci wschodzą. Myślę, że to będzie kolejny fajny sezon!

Aniu! Wychodzi na to, ze to stricked. Dostałam od koleżanki, jest faktycznie piękna! Hosty kocham, ale jakoś specjalnie nie kolekcjonuję. Dostaję od koleżanek, czasami coś dokupię. Czekam na rozrost i dojrzałość tych, co mam :D
A jak nie masz takich dalii, jak Ci się podobały, to na pewno masz inne, które Ci się spodobają! Sama radość!

Tulap! Nie wpadłabym na to, że by ciachnąć szczawika ;:131 Moje rosną w rozproszonym świetle, podlewane średnio w ziemi kompostowej wymieszanej z kupnym podłożem. Może u Ciebie to kwestia warunków?

Aga! To fakt, że wyglądają fajnie! To moje nielicznie występujące w donicy ;:306 Resztę koncertowo marnuję!

Krysiu! Marzankę mam w donicy. Przez to może dość zgrabnie kępka wygląda. Wczesną jesienią wymienię jej ziemię, może doniczkę na większą. Nie chce by mi się właśnie tam rozpełzła :wink: U nas nie było przymrozków, ale ziąb był. Wszystko przeżyło. Plektranthusa dobrze poznałaś, to ta mniejsza doniczka z sadzonką. Postawiłam, żeby im było raźniej. W końcu pochodzą z jednego miejsca!

Hosty się cudownie rozwinęły!

Essence of Summer
Obrazek

Wychodzą powolutku moje piękności
Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Moje też wychodzą, ale nie wszystkie i zaczynam się martwić :( . Może za głęboko je posadziłam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”