Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Post »

Emilia pisze:późnym latem ułożyć warstwę 2,5 cm gazet, przycisnąć kamieniami, dobrze zmoczyć i zostawić na kilka tygodni. Jesienią usunąć kamienie, na gazetach ułożyć 15-20 cm warstwę liści, na nie nasypać 30 cm dobrej ziemi gliniasto-piaszczystej lub kompostu.
:lol: To chyba dobry sposób na utylizację makulatury
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jestem przeciwnikiem stosowania gazet, bo do drukowania uzywa sie różnych sybstancji z zawartością metali ciężkich . Lepsze sa kartony
x-p-11
---

Post »

Ja też. W dodatku ten pomysł jest bez sensu. Nawet z kartonami.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Agapa pisze:Dzień dobry :wit
Oprócz mulczowania, ściółkowania, robienia gnojówek roślinnych tu na forum jest jeszcze jeden dość ciekawy (przynajmniej dla mnie) temat - Preparaty roślinne stosowane w ochronie roślin Polecam ;:333 może dobre rady i sugestie naszych kolegów forumowych przydadzą się komuś
Agnieszko dzięki Kochana ;:196 Wątek znam, korzystam z wielką radochą, polecam wraz z Tobą ;:215
pelikano11 kartony można przycisnąć tak, jak trawę suchą na zdjęciu. Ba, cegłę można położyć albo przyszpilić.
Ale ........ przekonaliście mnie - ;:215
Z drobnym tylko "ale" - nie sądzę, żeby perz przestraszył się kartonów ;:131 Popełznie radośnie pod i wylezie w innym miejscu. Podobnie powój ;:224

-- 17 maja 2015, o 20:32 --
pelikano11 pisze:Ja też. W dodatku ten pomysł jest bez sensu. Nawet z kartonami.
Dlaczego ? Wyjaśnij mi, proszę :)
x-p-11
---

Post »

A co tu wyjaśniać, przeczytaj uważnie co autor proponuje na wierzch położyć. I ile :lol: :lol:
Dlatego pisałem o 'utylizacji' śmieci.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Zdziwiło mnie właśnie Twoje rozbawienie ;:oj

Jedyne, do czego nie jestem w tym temacie przekonana to ta nieszczęsna farba drukarska z gazet. Ale nie jestem specjalistą od druku i nie wiem czy nadal w druku dzienników używane są farby na bazie ołowiu.

Natomiast reszta - bez zarzutu. Papier to celuloza czyli rozłoży się. Warstwa liści (nawet najgrubsza) zmieni się w ziemię liściową. Każdy wie, że ziemia liściowa jest bezcenna w ogrodzie więc warstwa 30 cm liści ........ obym tylko tyle miała ;:180 bo zawsze mam za mało. Gdybym miała - robiła bym tak.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Emilia pisze: Mam taka mądrą książkę o uprawach ekologicznych. Jest w niej kilka sposobów na zagospodarowanie zachwaszczonej gleby bez zbędnego przekopywania. Np.: rozłożyć kartony, gazety, dobrze namoczyć, na to ścinki trawy -też namoczyć. Po roku przekopać.
II sposób: późnym latem ułożyć warstwę 2,5 cm gazet, przycisnąć kamieniami, dobrze zmoczyć i zostawić na kilka tygodni. Jesienią usunąć kamienie, na gazetach ułożyć 15-20 cm warstwę liści, na nie nasypać 30 cm dobrej ziemi gliniasto-piaszczystej lub kompostu. Wiosną można siać i sadzić. Ten sposób wydaje mi się najlepszy, gdy chcemy zrobić obramowane wysokie grządki.
Sposoby na pewno warte uwagi i przemyślenia.Na przykład :jeżeli kamień ,deska lub inny przedmiot leży jakiś czas na jednym miejscu to wszystko ''wydusi '' ,ale ziemia pozostaje żyzna .Każdy może to sobie logicznie przeanalizować i w miarę potrzeb udoskonalić po swojemu . ;:167
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Ja się już dawno z stosowania kartonów na działce ,,wyleczyłam". Tam gdzie są dociśnięte szybciej ulegają rozkładowi natomiast inne kawałki na słońcu wysychają i w czasie podmuchu wiatru potrafią zmienić swoje położenie.

W miejscach gdzie mam uprawiać wczesną wiosną a potem gdy kończę uprawę a nic nie dosiewam rozkładam agrotkaninę. Drobne chwasty giną, natomiast inne takie jak np pokrzywa,skrzyp, powój itp jeśli się rozrosną pod agrotkaniną to spokojnie można zebrać z powierzchni ziemi. Z czasem ,,wygłodniały"powój sam znika.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Każdą krytykę trzeba uzasadnić. Nie doczytałam argumentów przeciw lub są nieprzekonujące.
Jesienią zbiłam dwie skrzynie, ułożyłam w nich kartony, na nie wysypałam liście i gałązki. Nieopatrznie wrzuciłam też wykopane kłącza irysów, bo nie chciały się zmieścić do kompostownika. Na powierzchni NIE MA NAJMNIEJSZEGO CHWAŚCIKA, a irysy rosną.
Obrazek
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Widzisz , Ty podeszłaś do tego inaczej- zbiłaś skrzynie i dopiero nakrywałaś kartonem i materiał zielny. Nie pozwoliło to rozdmuchiwaniu przez wiatr.
Sposób nakrywania ziemi kartonem jest znany od dawna jednak nie we wszystkich publikacjach jest wspomniane aby te kartony dodatkowo nakrywać masą zielną. Kiedyś próbowałam tego sposobu ale bez nakrywania masą zielną i raczej nie byłam z tego sposobu zadowolona. Tektura ,,pracowała" w zależności od warunków atmosferycznych. Miejsca obciążone kamieniami były szybciej ,,rozłożone" co powodowało podwiewanie kartonu i wydmuchiwaniu go z miejsc obłożenia. W czasie silnego nasłonecznienia wilgotny karton ,,kurczył się".
Dlatego skutecznie mnie osobiście wiele lat temu zniechęciło stosowanie tego materiału w ogrodzie na rzecz agrotkaniny.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-11
---

Post »

Naprawdę nie doczytałyście, że autor książki radzi?
Emilia pisze:na nie nasypać 30 cm dobrej ziemi gliniasto-piaszczystej lub kompostu
Wiecie ile to jest? Warstwę liści pomijam. Żadne kartony nie są potrzebne, bo poza skrzypem to chyba nic się nie przebije.
I to ma być sposób
Emilia pisze:na zagospodarowanie zachwaszczonej gleby bez zbędnego przekopywania.
?? A tą łopatą to ile się trzeba namachać żeby przykryć na 30 cm. I jeszcze dobrą ziemię trzeba skombinować...
Ten wątek nijak się ma do głównego tematu - mulczowanie/ściółkowanie. Chyba Ostnia Szansa pokazała sensowne mulczowanie nieużytku (karton/sterta zleżałego zielska) - i to rozumiem i mi się bardzo podoba, ale żeby wywrotką dobrej ziemi przysypywać nieużytek z wyłozonymi gazetami? No wybaczcie..
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Emilia -Super to zobrazowałaś.Od dwóch lat noszę się z zamiarem urządzenia rabatki kwiatowej pod domem.Ale wizja kopania utrampanego trawnika skutecznie mnie zniechęcała (z niesprawną nogą tak bywa :wink: ).Twój sposób jest estetyczny i jaknajbardziej pasuje na miejsca reprezentacyjne .Nawet mam jakieś zabajcowane heblowane deski po remoncie.Dzięki :wit
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

pelikano11 pisze:Ten wątek nijak się ma do głównego tematu - mulczowanie/ściółkowanie.
Ten wątek to również ogrodowe sztuczki...
Ja stosuje mulczowanie nie tylko dla zabicia chwastów, ale i dla zwiększenia wilgotności wokół roślin.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Tak się ładnie rozpisałam, ale nie wysłało się...
Chyba forum ma służyć czemuś innemu niż bezsensownemu krytykanctwu. Jeśli coś się krytykuje, należałoby uzasadnić swoje stanowisko.
Podałam dwa przykłady z książki- nieszczęśliwie jeden z tą dużą warstwą ziemi. W swoich skrzyniach robię eksperyment : na te liście nasypię tylko 7-10 cm ziemi ogrodowej i kompostu. Skrzynia ma wymiary 1x1,5 m więc się nie namacham łopatą. Uważam, że będzie to dobre miejsce do produkcji rozsad lub wysiania warzyw. Taka metoda wydaje mi się dobra w małych ogrodach, a nie na polach. Jeśli ktoś chce wydusić chwasty na polu, powinien zastosować inne metody.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
x-p-11
---

Post »

Emilia nie odnoś tego do siebie. Jakie krytykanctwo, po prostu trzeba myśleć a nie łykać wszystko co ktoś napisze.

A do tego co robisz czy chcesz zrobić to ja się w ogóle nie wtrącam. Tyle że mam jedna uwagę - ogrodowe sztuczki odnoszą sie do mulczowania gleby (inaczej ściółkowania gleby). To ja nie wiem czy Ty piszesz na temat.
Jeśli piszesz na temat to przepraszam :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”