Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Podobno to nie słońce jest winne. Jeśli doznamy oparzenia na słońcu, to kto jest winien?. Słońce czy my?.
Basiu
Nie rozpaczaj nad tymi pomidorami. Nic im nie będzie. Te liście na razie mogą zostać o ile nie przeszkadzają przy wysadzaniu.
Basiu
Nie rozpaczaj nad tymi pomidorami. Nic im nie będzie. Te liście na razie mogą zostać o ile nie przeszkadzają przy wysadzaniu.
Te pomidorki wyglądają na wysokie i te skrzynki są dla nich nieodpowiednie. Te skorkowacenia na łodydze to nadmierna wilgotność powietrza i/lub nagłe zmiany warunków klimatycznych.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5
Według mnie jest to objaw braku magnezu wywołany 'przelaniem'. Opryskać 3 procentowym siarczanem magnezu i nie podlewać tak intensywnie. Od dzisiaj nie podlewać do czasu, gdy ziemia w doniczkach po dotknięciu palcem będzie sucha. Objawy na porażonych liściach nie ustąpią, ale nowe liście będą zdrowe.
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Niestety, jestem odmiennego zdania.
Pomidorowi na I zdjęciu nic nie jest poza tym, że go temperatura nie rozpieszcza i jest wsadzony za płytko.
Pomidorki na II i III zdjęciach mają chlorozę żelazową ,a nie magnezową. O ile podłoże nie ma zbyt wysokiego pH to jest wynik zbyt niskich temperatur. Na II zdjęciu jest dodatkowe przebarwienie antocyjanowe wskazujące, że przeważa na tym pomidorze rozwój generatywny.
A dla spokoju ducha pytanie : w jakim podłożu rosną te pomidorki w doniczkach ?
Pomidorowi na I zdjęciu nic nie jest poza tym, że go temperatura nie rozpieszcza i jest wsadzony za płytko.
Pomidorki na II i III zdjęciach mają chlorozę żelazową ,a nie magnezową. O ile podłoże nie ma zbyt wysokiego pH to jest wynik zbyt niskich temperatur. Na II zdjęciu jest dodatkowe przebarwienie antocyjanowe wskazujące, że przeważa na tym pomidorze rozwój generatywny.
A dla spokoju ducha pytanie : w jakim podłożu rosną te pomidorki w doniczkach ?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 cze 2014, o 19:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ziemia z działki zmieszana z torfem, pH około 6
A nawożone czym ?
Skąd pewność, że pH jest " koło " 6 ?. Tor odkwaszony, czy nieodkwaszony ?
Pytam, bo chloroza chlorozą ,ale generalnie te rośliny w doniczkach mają za jasne liście.
Skąd pewność, że pH jest " koło " 6 ?. Tor odkwaszony, czy nieodkwaszony ?
Pytam, bo chloroza chlorozą ,ale generalnie te rośliny w doniczkach mają za jasne liście.
-
- 10p - Początkujący
Torf odznaczony, a pH było niedawno mierzone
Ale nie odpowiedziałeś , czym były te pomidorki -zwłaszcza w doniczkach -nawożone.
Witam,
Zostałam dziś poproszona o znalezienie informacji na temat choroby, która dopadła pomidory. Niestety nie posiadam żadnej wiedzy na temat ogrodnictwa, dlatego chciałam prosić o pomoc osoby bardziej kompetentne. Po przeszukaniu Internetu najbardziej pasującą dolegliwością pod kątem objawów jest wertycylioza. Czy jest jakiś sposób na uratowanie tych pomidorów? Dziękuję za wszelką pomoc!

Zostałam dziś poproszona o znalezienie informacji na temat choroby, która dopadła pomidory. Niestety nie posiadam żadnej wiedzy na temat ogrodnictwa, dlatego chciałam prosić o pomoc osoby bardziej kompetentne. Po przeszukaniu Internetu najbardziej pasującą dolegliwością pod kątem objawów jest wertycylioza. Czy jest jakiś sposób na uratowanie tych pomidorów? Dziękuję za wszelką pomoc!

Do solar8312
W tych doniczkach jest obornik ?

W tych doniczkach jest obornik ?

-
- 10p - Początkujący
Nie, na jesień zmieszłem tą ziemię z obornikiem
Do b_artek
Przede wszystkim te pomidory mają skrajny niedobór fosforu.
Proszę na przyszłość wstawiać foto całego krzaka, a nie pojedynczego liścia. Dolne liście czasem są jak kobieta po przejściach i nie świadczą nic o zdrowotności krzaka.
Przede wszystkim te pomidory mają skrajny niedobór fosforu.
Proszę na przyszłość wstawiać foto całego krzaka, a nie pojedynczego liścia. Dolne liście czasem są jak kobieta po przejściach i nie świadczą nic o zdrowotności krzaka.