Topinambur, słonecznik bulwiasty

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Topinambur, bulwy.

Post »

Ela (Krynka), ja miałam świadmość co to za kolonista i tak go posadziłam, żeby się nie rozlazł, już 5 lat grzeczny. Co do kompostu- mogę sobie łatwo wyobrazić, jak się ucieszył ;:306 Ja swoje stare pędy zostawiam na zimę (sikorki i strzyżyki na nich żerują), wiosną od razu palę, a mimo to na popiele wyrósł mi jeden! Nie ruszam go, bo dalej są nieużytki a potem bagno. To się zdziwię jak zamiast kaczeńców będę mieć na bagnie topinambura! ;:oj
Iochroma- to ja chyba mam ten właśnie żółtawy i różowy też- pychotka! Duże, delikatne, chrupiące bulwy- obiera sie jak ziemniak. Nie wiem, co to za odmiana, bo dostałam od Teściowej, która kupuje tylko ekologiczne warzywa na specjalnym targu. Tego żółtego kupowała na sztuki, za 2 zł/szt i kroiła sobie surowego po plasterku do herbatki, jak cytrynę. Potem znajomy myśliwy jak usłyszał cenę, to się uśmiał i podrzucił mi worek takiego różowego, teraz mam mix, choć mam wrażenie, że różowy wypiera tego żółtego.
robeert
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 lis 2013, o 08:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam pytanko do uprawiających tą roślinkę. Jeżeli się rozprzestrzenia to na jakiej głębokości można się spodziewać kłaczy. Chciałbym na próbę wsadzić na małym kawałku który jest jak by ogrodzony starą podmurówka pod płot. Interesuje mnie czy istnieje niebezpieczeństwo "przejścia" pod nią i rozmnażania się na nowym terenie.
Robert
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

U mnie przelazł za ogrodzenie z betonową podmurówką :wink: . Jednak na 100% nie jestem pewna,że przelazł ziemią- byc może wysiał się z nasion?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

...a może myszka przeniosła kawałek bulwy?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

krynka pisze:
A w ogrodzie nadal nie mogę się go pozbyć. Ciagle gdzieś wyłazi i nie daję sie bezboleśnie wyrwać,bo bulwy siedzą głęboko,a wokół rośliny. I tak walczę z nim co roku :roll:

Elu, ja mam na to sposób - dziki :D Już 2 razy dosadzałam bulwy, bo po zimie miejsce po topinamburze jest puste :( Po prostu dziki wszystko wyjadają, mam siatkę leśną, a one gdzieś włażą i wyjadają wszystko. Na jesieni dosadziłam kolejną partię, jakiś czas temu mąż był na działce i powiedział, że miejsce po zakopanych jesienią bulwach jest zaorane doszczętnie.

Wy się nie możecie topinamburu pozbyć z ogrodu, a ja nie mogę go zatrzymać :lol:
Nie przeszkadza mi "dokarmianie" dzików zimą, no ale halo - mogłyby mi coś zostawić ;:145
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Topinambur chyba nie zawiązuje u nas nasion?
Udanych plonów.
Magda
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
fllorka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2014, o 11:38

Post »

Kilka lat temu posadziłam topinambur. Rozrósł się pięknie. Bulwki wykopywałam z głębokości ok. 50 cm poniżej poziomu ziemi. Nornice wszystkich sąsiadów były zachwycone! Walczyłam z nim przez kilka lat- jeszcze w ubiegłym roku go wykopywałam... Z nornicami walczę do dzisiaj. W tym roku chcę go jeszcze raz posadzić, ale w dużym pojemniku z dnem, żeby mi się nie rozprzestrzeniał i nie kusił nornic. U mnie inaczej nie da rady. A smakowo..: .... nie urywa, ale ponoć bardzo zdrowy. Mnie na surowo bardziej smakował niż po ugotowaniu.
Nasion nie zawiązał.
Ile rzeczy należy mieć w d.... to się w głowie nie mieści.
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

robeert pisze:Ja mam pytanko do uprawiających tą roślinkę. Jeżeli się rozprzestrzenia to na jakiej głębokości można się spodziewać kłaczy. Chciałbym na próbę wsadzić na małym kawałku który jest jak by ogrodzony starą podmurówka pod płot. Interesuje mnie czy istnieje niebezpieczeństwo "przejścia" pod nią i rozmnażania się na nowym terenie.
Dość płytko jak na taką dużą roślinę -ok.30-40 cm. U mnie właśnie nie przeszedł z jednej strony przez starą podmurówkę płotową, a z dugiej przez regularnie koszony trawnik. Od 5 lat jest w rządku i pięknie sie sprawdza jako żywopłot, szkoda, że nie zimozielony ;), choc do listopada kwitnie, to nie narzekam.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ostatnia szansa pisze:...a może myszka przeniosła kawałek bulwy?
Tego nie mogę wykluczyć,bo nornic u mnie dostatek :twisted:

Skoro nie zawiązuje nasion ( jakoś nie obserwowałam go od tej strony :oops: ),to bankowo przeszedł przez podmurówkę.
Faktycznie,aby się go pozbyć najlepiej zaprosić dziki do pomocy ;:306
Karmen2
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 mar 2012, o 20:15

Post »

U mnie rośnie na wybiegu dla drobiu podwórkowego.Gąski uwielbiają jego liście.Nawet opracowały taktykę przełamywania wysokich łodyg aby pozyskać listki wyżej rosnące-ciekawy widok.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Słonecznik bulwiasty - topinambur

Post »

Dziki też nie pogardzą,jeśli rośnie za ogrodzeniem :wink:Przy okazji pięknie zryją działkę pod nowe nasadzenia :twisted:
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Kiedy powinien zacząć wschodzić?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Wykopałem dzisiaj trochę.Dopiero są pojedyncze korzonki,a "zaczątek"pędu głównego ma dopiero 1 cm.Spokojnie do 2 tygodni.
rosamala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 sty 2015, o 17:33

Post »

Wsadzony 15.kwietnia , sprawdzałam 30.kwietnia , widać że się przyjął a do dziś - 16.maja - nie widac nic ponad ziemia . Nie chcę ponownie odgrzebywać gdyż boje się uszkodzić lecz jestem coraz bardziej zaniepokojona . Co o tym myśleć ?
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Ja swoje zostawiłam jesienią ...w spokoju. Dziś już są pędy z liśćmi wysokie na ok. 20cm. Nie wiem jak bulwy, bo nie zaglądałam.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”