Docieranie kosiarki
Docieranie kosiarki
Witam!
Wczoraj zakupiłem kosiarkę oleo mac gv 53 tk i pytanie o docieranie. Wymiana oleju po 5 godz pracy wiadoma sprawa ale jeśli chodzi o obroty czas pracy jednego dnia jakieś przerwy co 15min??
Wczoraj zakupiłem kosiarkę oleo mac gv 53 tk i pytanie o docieranie. Wymiana oleju po 5 godz pracy wiadoma sprawa ale jeśli chodzi o obroty czas pracy jednego dnia jakieś przerwy co 15min??
- bogdanm
- 200p
- Od: 29 kwie 2014, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Docieranie kosiarki
Co do oleju to masz rację ,że trzeba go wymienić natomiast co do czasu pracy to jej nie oszczędzalem na pierwszy raz jechala na pewno ok. 2 godzin i na obroty też specjalnie jakoś nie zważalem uwagi .
Do tej pory nic się nie dzieje a to już 4 sezon.
Do tej pory nic się nie dzieje a to już 4 sezon.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 maja 2013, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w swoim Victusie olej wymieniłem po pierwszym koszeniu, ok 1h pracy. Piszą, że wymienia się po 5h ale olej kosztuje grosze, a na samym początku jest najwięcej syfu, wiec niech nie krąży po silniku.Dalsze wymiany za 5h i po 20-25h pracy.
- radekcezar
- 100p
- Od: 28 mar 2014, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do oleju, to racja. Pierwsza wymiana po 5 h . Teraz nie ma takie czegoś, jak docieranie. Pracuje się normalnie. Oczywiście bez pałowania maszyny, tzn.( trawa po kolana, kretowiska itp.)
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S 
Ten sprzęt śni mi się po nocach.

Ten sprzęt śni mi się po nocach.
Docieranie kosiarki dzisiaj raczej nie jest jakąś super koniecznością. Wielu ludzi w ogóle tego nie robi i nic się nie dzieje. Technicznie rzecz biorąc jest szansa, że niedotarcie silnika może źle skutkować dlatego polecam to zrobić. To naprawdę wiele nie kosztuje a może tylko pomóc. Tak jeszcze powiem, że jeśli cokolwiek by się stało z tłokiem i cylindrem w pierwszych godzinach pracy silnika to wymiana oleju lub jej brak może być punktem zaczepienia do uznania lub nieuznania reklamacji.
Ja kupiłem B&S do Oleo-macka SAE-30 Tak mi w sklepie dali. Z gęstością nie zwróciłem uwagi, serwisówka zaleca 10w40 chyba że kosiarka w innej strefie klimatycznej to zaleca się taki jak w tabeli, ale myślę że ten też nie jest zły od 10*C teoretycznie
. Na początku chcieli mi wcisnąć jakieś badziewie GARDEN.

Wszystkie maszyny które sprzedałem i wszystkie firmy komunalne które obsługiwałem jeździły latem na SAE30. Firma nie ma znaczenia, znaczenie mają właściwości. Kosiasz, Trawol, Kosarz, Ojejol, Ojek kosiarkowy, Kosiarkol czy olej marki olej, jeśli ma odpowiednie właściwości to się nadaje. Problem jednak w tym, że nie wszystkie mają odpowiednie właściwości