Ogród Różą malowany

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Różą malowany

Post »

Aneczka, wiertła zepsuła/spaliła/ stępiła (właściwe podkreślić) żonka , która chciała sama wiercić dziury jakimś czymś co było złe.. Tylko nie mów nikomu, bo będą się ze mnie śmiać ludzie ;:224 :oops:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

I znów mi dowaliłaś tymi Angelique. Ok, ok, przekonałaś mnie....kupię na jesieni...
A odkąd mam ogród czyli ok trzech lat, też mnie ciężko wyciągnąć na urlop wyjazdowy. No i bo po cholerę, skoro tu mam wszystko, krajobraz, ptaszki śpiewające, wszystko moje pod ręką
Przecież do mojej miejscowości ludzie przyjeżdżają na wypoczynek, to gdzie ja się będę szlajać Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Nie wiem , czemu mnie tu jeszcze nie ma ;:306 . Elwi masz piękny domi i ogród, kolekcja tulipanów powala (oczywiście kilka spisałam Angelique, Rem's Favourite, Ice Cream...) też mam ciągły niedosyt tulipanów i już się nie moge doczekać kiedy będą sprzedawać cebule :;230 . Pięknie i widzę, że zaczynają u Ciebier RH , teraz będę gościć u Ciebie jeśli pozwolisz.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Angelique to u mnie number one już po raz drugi, ale ty Elwi o tym wiesz. Jeszcze żadna odmiana nie zdołała jej zdetronizować. Mam jej teraz już tylko nędzne i smętne resztki.
Te szersze perspektywy, te zbiorówki - jak ja to strasznie lubię. Szkoda, że w niektórych innych wątkach ich nie widzę. Co powiedzawszy, wracam jeszcze raz do oglądania twoich zdjęć i pozdrawiam piątkowo ;:196
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Elwi, chciałam ujrzeć wiosenkę w Twoim ogrodzie, no i ujrzałam przepiękne hiacynty, żonkile i niesamowitą w niesamowitych odmianach ilość tulipanów, wszystkie piękne, ale w oko najbardziej wpadł mi Rem's Favourite, bo go jeszcze nie mam ;:306, ja również uwielbiam młode przyrosty trzmieliny ;:108, pisałaś, że czekasz na jarzmiankę, którą chcesz posadzić między różami, a ja właśnie mam zamiar ją z nich eksmitować, gdyż róże w ciągu dwóch lat tak się rozrosły, że prawie już ją zadusiły. Istne parapetowe szaleństwo, skąd ja to znam ;:306 co roku mówię, że już tyle nie sieję i co roku mam dylemat, gdzie to wszystko posadzić :;230
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

No i co? Gdzie jesteś? Nie mam się z kim przekomarzać ;:131 Brakuje mi tego ;:170
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Elwi pewnie pstryka fotki pączkom różanym, ;:170 by nam wszystko zaraz pokazać. ;:183
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Dorotko-dorotka350 u mnie też różnie, starsze egzemplarze niezawodne, a młodziaki - w zależności od fanaberii odmiany. Zaskoczyła mnie bardzo Kronprinsesse Mary. Dostałam dużą, silną sadzonkę, która już przyjechała do mnie z zaczątkami listków. Była to jedna z wcześniejszych dostaw i posadzona została szybko, jeszcze w połowie marca. Potem przyszła zimowa
Wielkanoc i młode listki zmarzły. Mimo, że później zrobiło się znowu ciepło,róża nic nowego nie puściła ;:145 Myślałam, że już po niej. Dopiero w zeszłym tygodniu zebrała się w sobie i zazieleniła pędy. O pączkach nie ma co marzyć... Niektóre historyczne chyba też mi nie zakwitną :(

Aniu - sweety ano, jakoś tak dziwnie się składa, że tulipanów zawsze za mało :;230

Moniś - Alania fakt, że moja Angelika jakaś taka soczysta... teraz jeszcze bardziej, kolor ściemniał ;:oj

Aniu - AnaAn jasne, że Cię weźmiemy (wiadomo gdzie Obrazek)
Parroty są bardzo oryginalne (ich pierwotna nazwa to "dragon" lub "monstrum") ,ale przekonałam się, że nie wszystkie mi się podobają. Webers Parrot uwielbiam, natomiast taki np. green wave - średnio na jeża, a black parrot ....no comment :(

Ulcia - usa1276 dziękuję ;:196 Warto zainwestować trochę w cebulki, żeby chociaż przez miesiąc cieszyć się wspaniałym spektaklem...

Aniu - anabuko1 maj jest fantastyczny, lilaki i azalia pontyjska tak obłędnie pachną, że aż się nie chce ruszać z tarasu, najchętniej bym tam siedziała cały dzień...

Edytko - Edyta1 tak, masz świętą rację...park to podstawa! :;230
Jak kupisz wagon cebulowych, to dopiero będzie efekt ;:215

Jadziu - Jakuch
wiem, że masz Creme Upstar, już go u Ciebie wypatrzyłam - cudny jest ;:167 Planuję kupić tej jesieni!

Zuza - sweetdaisy tak, to jest mój tegoroczny Ice Cream, prawie bez fioletu ;:oj

Sabinko - nifredil
my by nigdy,nigdy, nie nabijały sie z wierteł... A eMa masz na wagę złota ;:108
Wracając do Angeliki - na szczęście u mnie deszcze nie zrobiły żadnych szkód w tulipanach, a Angelique pod względem urody nie ma sobie równych.

Aniu - aneczka1979 ależ uwielbiamy Cię po prostu ;:167 i dlatego bombardujemy Angeliką, żebyś napasła oczęta,a w jesieni pamiętała ją kupić!

Ewciu - ewazawady 4 lata bez wykopywania? Zaraz sprawdziłam skądeś... A,tak, na Twoich terenach to chyba tak można, w glinie wątpię czy by dały radę (nie mówiąc o deszczowym lecie)...

Jolu - April
"mnie ciężko wyciągnąć na urlop wyjazdowy. No i bo po cholerę, skoro tu mam wszystko, krajobraz, ptaszki
śpiewające, wszystko moje pod ręką"
no, święta racja - niniejszym ogłaszam, żeś Złotousta! Obrazek
Angelikę kupuj, będę oglądać u Ciebie z łezką w oku albo ze zgrzytem zębów (z zazdrości).

Dorotko - DTJ_1 witaj, miło mi gościć kolejną pokrewną duszę ;:196 Jak wiesz już pognałam "pod bocianie", bo ptaki te kocham jak żadne. Rododendrony faktycznie zaczynają, chociaż nie wszystkie zakwitną tak spektakularnie jak w zeszłym roku, za to mają wielgachne przyrosty :D

Wandziu - wanda7 ja też bardzo lubię szerokie ujęcia ogrodów, tak żeby dało się zobaczyć coś więcej niż tylko pojedynczy kwiat. Myślę, że opór przed pokazywaniem takich zdjęć często wynika ze zbytniego krytycyzmu. Ja np. wahałam się czy pokazać jedno z nich bo ścieżka wygląda dramatycznie - płyty się zapadły, zszarzały... Ale pomyślałam: co tam, jest jak jest ;:224

Ilonko - ilona2715 Rem's Favourite należy do grupy tulipanów z maziajami, które uwielbiam ;:167 szczególnie z powodu tego, że kwitną najdłużej ze wszystkich - miesiąc to dla nich norma. Przy tym, im są starsze, tym silniej widoczne maziaje.
Chciałabym mieć tak rozrośnięte róże, żeby jarzmianka się nie mieściła :uszy

Jolu, Aniu - już pokazuję co tam w trawie piszczy. Smatri Obrazek Obrazek
Germania wciąż jaskrawa, ładniejsza jest jak trochę się odbarwi:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jak patrzę - ile szyszek mnie czeka, to mi się nóż w kieszeni otwiera...
Obrazek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Witajcie po kilkudniowej przerwie. Musiałam się przyczaić Obrazek bo pokazywać i tak nie mam co - dalej tulipany, tulipany, tulipany... :;230
Tak na serio, to przygniotły mnie obowiązki zawodowo-domowo-towarzyskie. Weekend spędziłam ogrodowo. Posadziłam nowe nabytki w sporych ilościach: ostrogowiec "Coccineuss", ostróżki, żurawki, trzmieliny, runianki. Najlepszy kawałek będzie teraz: zakupiłam przywrotnik (po mądremu Alchemilla mollis :wink: ) w odmianie "Gold Strike" za jedyne 10 zeta sztuka. W międzyczasie (czyt.:od złożenia zamówienia do nadejścia paczki) odkryłam w ogrodzie co najmniej trzy przywrotniki samosiejki ;:oj . W sobotę porównałam ten kupny z nielegalnymi gośćmi - niczym się nie różnią... Tak więc wydałam po 10 zł/ szt. ku uciesze sprzedawcy, nie zważając na ból kieszeni, i po co, po co??? Obrazek Po cichu liczę, że jak się te przywrotniki rozrosną, to jakąś różnicę jednak dostrzegę (z naciskiem na "jakąś") ;:306
Róże bardzo dzielnie sobie poczynają, przy czym najbardziej zaawansowany pączkowo jest Old Port :D . W zeszłym roku "przodownikiem" była jego siostra Heidi Klum, niestety, po jesiennej zmianie miejsca trochę zmarniała. Mam nadzieję, że się zregeneruje, bo uwielbiam tą różyczkę ;:167 . Tymczasem przebieram nóżkami w oczekiwaniu na kwitnienie piwonii. ;:65

Tymczasem tulipany dalej trzymają kwiaty, przynajmniej te późniejsze odmiany. Kwitną nadal w najlepsze:
Angelique - tylko ściemniała trochę...
Obrazek

Obrazek
Moje ulubione liliokształtne - Marylin, przez deszcz wykręciły się trochę ;:oj
Obrazek

Obrazek
Papuzie, które miały być Libretto a są pomyłkowo Green Wave :evil: szału nie ma....
Obrazek
Holland Beauty nadal czaruje
Obrazek
Hemisphere
Obrazek
Również pomyłkowy Tom Pouce
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Don Quichotte - cudny amarant
Obrazek

Widzicie? Widzicie? Znowu tulipany ;:219 Same tulipany... ;:219
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

U mnie też teraz Angelique zrobiły się wyraziste :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Elwi ok pokazujesz kolejny raz tulipany,ale jakie ;:oj Same cudne,po prostu dla mnie najlepsze na forum ;:215
Odmiany niespotykane jak dla mnie,a na Twoich fotkach obłędne ;:167
U mnie jedna z pierwszych to będzie kwitła róża Chippendale albo Agnes Schilinger ;:224

Miłego dnia :wit
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Elwi, ja mam bardzo gliniastą glinę , bo to pradolina Wisły. Ziemię pod wszystkie nasadzenia muszę rozluźniać piaskiem.
Moje żelazne odmiany to Angelique, Mount Tacoma, Blue Diamond i Pink Star. Z innymi jest różnie.
Bywają lata, że Angelique zaczyna od kompletnej bieli. :D
Pozdrawiam
Ewa
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciesz się z tulipanów, bo to ostatnie ich dni, na kolejne trzeba będzie poczekać, piękne i kolejne spisane do chciejstw.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Widzimy! Tulipany! Tulipany i znowu tulipany!!! Ach jak dobrze Nam z tym... ;:31 Uwielbiam Twoje cebulowe. ;:180 Nazwy spisałam do kajetu. Będę jesienią robić zakupy. ;:215 Przez Ciebie oczywiście. Miałam nic nie kupować. No ale skoro takie cudowności pokazujesz... ;:224
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Elwi, takie tulipanowe zdjęcia to możesz nam wtłaczać spokojnie do końca maja.. żeby chociaż o kilka dni przedłużyć radość z wiosennych cebulowych, zanim oczywiście przyjdą róże i lilie ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”