Ochrona jabłoni przed patogenami 2015
Re: Ochrona jabłoni 2015
Nie jest źle to nie parch, raczej jakiś robal zżera je bo tam są chyba dziurki w tych plamkach , Tak mi się wydaje . Ja właśnie musiałem zakończyć zabieg ze względu na temperaturę u mnie jest teraz 7C i spada 0.6C/h . A zabieg wykonywany był z mieszaniny Chorus 0.3kg+Delan 0.5kg z zastosowaniem 600l/ha wody (listki rosną więc wody idzie dużo więcej niż przed kwitnieniem) Ale dobrze będzie zastosować przed opadami lub upływem 5-7dni od poprzedniego zabiegu "kontakt " z grupy Kaptan , Delan, Polyram Antracol .
Co do wyliczeń krystynac50 obliczyła jak Małgosia napisała raczej prawidłowo pod warunkiem , że drzewka są w systemie wrzeciono w wysokości 3-4m srednicy 1-1.2m i rozstawie 2x4 m ale przy wyższych zmieni się to . Co do stężeń dawka 0.5kg/ha Delanu dotyczy zabezpieczeniu przy niskiej presji, przy wysokiej presji stosuje 0.75kg ale przy tej samej ilości wody !
Co do wyliczeń krystynac50 obliczyła jak Małgosia napisała raczej prawidłowo pod warunkiem , że drzewka są w systemie wrzeciono w wysokości 3-4m srednicy 1-1.2m i rozstawie 2x4 m ale przy wyższych zmieni się to . Co do stężeń dawka 0.5kg/ha Delanu dotyczy zabezpieczeniu przy niskiej presji, przy wysokiej presji stosuje 0.75kg ale przy tej samej ilości wody !
Witam,
mam problem z jabłonkami, mam 6 sztuk(Jonagored,Golden , Ligol, Fantazja, Lired i Papierówka) w małym sadzie-różne odmiany i różne inne owocowe. W liściach pojawiły się zielone gąsienice. Liście się zwijają, są klejące z białym nalotem. Inne liście maja dziurki,a jeszcze inne maja zjadane brzegi przez maleńkie robaczki . Jabłonki rosną u mnie 2 rok. Jestem "zielona" bardziej niż te liście jeżeli chodzi o ochronę i opryski.Czytam i czytam ale nie wiem kiedy i czym pryskać, bo drzewka kwitną, a najbardziej Papierówka, a nie wiem czy bardziej nie zaszkodzę.Nie wiem też czy obrywać te kwiatki czy zostawiać.Poniżej przedstawiam zdjęcia i mam nadzieję na naprowadzenie mnie na właściwą drogę....
Z góry dziękuję
Renata

mam problem z jabłonkami, mam 6 sztuk(Jonagored,Golden , Ligol, Fantazja, Lired i Papierówka) w małym sadzie-różne odmiany i różne inne owocowe. W liściach pojawiły się zielone gąsienice. Liście się zwijają, są klejące z białym nalotem. Inne liście maja dziurki,a jeszcze inne maja zjadane brzegi przez maleńkie robaczki . Jabłonki rosną u mnie 2 rok. Jestem "zielona" bardziej niż te liście jeżeli chodzi o ochronę i opryski.Czytam i czytam ale nie wiem kiedy i czym pryskać, bo drzewka kwitną, a najbardziej Papierówka, a nie wiem czy bardziej nie zaszkodzę.Nie wiem też czy obrywać te kwiatki czy zostawiać.Poniżej przedstawiam zdjęcia i mam nadzieję na naprowadzenie mnie na właściwą drogę....

Renata

Zdjęcie 3 i 4 to podejrzewam zwójki (Runer Coragen itd) pierwsze dwa nie wiem sprawcy nie ma( może to być brudnica nieparka Ale to tylko domysły ), podanie preparaty wcześniej załatwią gąsienicę .
Dziękuję za radę, postaram się je spryskać, ale teraz u mnie pada, więc muszę poczekać...
Pozdrawiam
Renata
Pozdrawiam
Renata
Czy to są objawy parcha?

Skórka w środku nie jest czarna, lecz jest to ciemniejsza zieleń z charakterystyczną siateczką. Na odwrocie bąble/wypukłości. Jeśli nie jest to parch, to cóż to może być takiego?
Jako że od dwóch tygodni nie pryskałem, a opadów było w tym czasie sporo zdecydowałem się na oprysk Syllitem w wyższej dawce + Nimrod (p-ko mączniakowi).
Niemniej nie widzę niczego niepokojącego prócz tych objawów (i mączniaka oczywiście, acz to wróg mniejszego kalibru niż parch).

Skórka w środku nie jest czarna, lecz jest to ciemniejsza zieleń z charakterystyczną siateczką. Na odwrocie bąble/wypukłości. Jeśli nie jest to parch, to cóż to może być takiego?
Jako że od dwóch tygodni nie pryskałem, a opadów było w tym czasie sporo zdecydowałem się na oprysk Syllitem w wyższej dawce + Nimrod (p-ko mączniakowi).
Niemniej nie widzę niczego niepokojącego prócz tych objawów (i mączniaka oczywiście, acz to wróg mniejszego kalibru niż parch).
Zbyt słaba jakość zdjęć żeby postawić pełną diagnozę
ale na parcha mi to nie wygląda
obserwuj liście dalej ,podejrzewał bym tu zniekształcenia pochodzenia naturalnego ,np temperatura niska w czasie gdy liść był jeszcze b mały. Żeby przeprowadzić diagnostykę dobrą trzeba mieć materiał do oceny w ręku , niestety nawet te zdjęcia bardzo dobre z dobrych lustrzanek zniekształcają obraz przestrzenny a przy zdjęciach z komórek czy też słabych kompaktów nie można wyegzekwować dobrego "macro" i wtedy każda plamka inaczej jest widziana przez każdego obserwatora.

Jest już po kwitnieniu w większości sadów , Zaczynają pojawiać się kolonie mszycy . Przeprowadzić lustracje , zwrócić uwagę szczególnie na mszycę jabłoniowo-babkową . Próg zagrożenia to jedna kolonia ,bardzo trudna w zwalczeniu . Preparaty które bym polecił to Teppeki, Mospilan, Actara ,Pirimor . Stosować zgodnie zaleceniami na ulotce. Uwaga na pszczoły .
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To prawda, u mnie zostało może 10% kwiatów a mszyc coraz więcej. Ale zastanawiam się nad opryskiem ponieważ mam masą biedronek i złotooków.
Larwy biedronek lada moment ruszą do pracy więc opryskami wytępiłabym to, co pożyteczne.
Na szczęście parchowo liście czyste
Larwy biedronek lada moment ruszą do pracy więc opryskami wytępiłabym to, co pożyteczne.
Na szczęście parchowo liście czyste

-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ponawiam pytanie czy są chętni 4 osoby na kupno po 200 gr Delanu koszt wyniósłby ok 45 zł z przesyłką . To niedrogo zważywszy na to ze wystarczy z nawiązką na 2 lata. Patrzyłam w sklepie internetowym czeskim 5x 10 gr bez przesyłki kosztuje 150 koron x 0,1462 kurs dnia = 22 zł , więc przy podziale kilogramowej paczki za 200 gr jest ok 45 zł
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
W sadach można zaobserwować osobniki owocnicy jabłoniowej . Zwalczanie powinno odbywać cię na podstawie lustracji i pułapek lepowych . Jeżeli ich nie mamy a zaobserwujemy osobniki można użyć Mospilanu 0,125-0,2 kg/ha i zastosować ją także na mszyce . Zalecał bym tą wyższą dawkę i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu
.

-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
Od robaka w jabłkach i gruszkach pryskamy 1 raz teraz na owocnice czy też jak śliwkę 2 razy potem owocówkę ?
Poza tym nie wiem czy jest sens pryskać 5 gruszek bo tyle mam w 1 roku
Poza tym nie wiem czy jest sens pryskać 5 gruszek bo tyle mam w 1 roku
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja akurat dziś wykorzysłałem że wieczorem była ładna pogoda bez wiatru a murarki zakończyły oblot i pryskałem na owocnice jabłokową.
Przy okazji tak jak pisze Adam oberwało się mszycą bo zaczeły się pojawiać.
Śliwkę też prysnąłem bo co roku był problem z owocnicą śliwkową.
Przy okazji tak jak pisze Adam oberwało się mszycą bo zaczeły się pojawiać.
Śliwkę też prysnąłem bo co roku był problem z owocnicą śliwkową.
-
- 50p
- Od: 13 lut 2008, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja byłbym chętny ale na 100 gramów Delanu, 200 gramów to dla mnie za dużokrystynac50 pisze:Ponawiam pytanie czy są chętni 4 osoby na kupno po 200 gr Delanu koszt wyniósłby ok 45 zł z przesyłką . To niedrogo zważywszy na to ze wystarczy z nawiązką na 2 lata. Patrzyłam w sklepie internetowym czeskim 5x 10 gr bez przesyłki kosztuje 150 koron x 0,1462 kurs dnia = 22 zł , więc przy podziale kilogramowej paczki za 200 gr jest ok 45 zł

- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Mnie można liczyć na 200 gr ale chyba nas będzie za małokrystynac50 pisze:Ponawiam pytanie czy są chętni 4 osoby na kupno po 200 gr Delanu koszt wyniósłby ok 45 zł z przesyłką . To niedrogo zważywszy na to ze wystarczy z nawiązką na 2 lata. Patrzyłam w sklepie internetowym czeskim 5x 10 gr bez przesyłki kosztuje 150 koron x 0,1462 kurs dnia = 22 zł , więc przy podziale kilogramowej paczki za 200 gr jest ok 45 zł

Adam? A może Ty masz nadmiar?
Niestety nadmiar u mnie to pojęcie nie istniejące w tym roku przekroczyłem już grubo 20kg Delanu i jeszcze braki są nadal
Można kupić Delan włoski (dostępny w sklepach ogrodniczych około 155PLN /kg) , tylko trochę za późno się za to zabraliście . Do wysiania zostało jeszcze 10?15% zarodników workowych. Ten rok wyjątkowo się zebrał szybko z zarodnikami z czego ja się cieszę bo długo wykorzystywałem miedzian a Delan był oszczędzany . Na ten sezon Delan powoli będzie odchodził w zapomnienie na rzecz preparatów z grupy Kaptanu a później Mankozeb lub Antracol itd. Pomysł jest dobry tylko zróbcie sobie to na przyszły rok z preparatami wyprodukowanymi już w 2016roku i przeznaczcie go na dwa lata . Ja Delan zastosuje jeszcze 2-4 razy i do widzenia z nim do przyszłego roku .
Jeszcze decydujące zostały dwa trzy tygodnie , jeżeli utrzymamy liście i owoce bez plam to później już tylko zabiegi w czasie długotrwałych opadów i wcale nie takie poważne