Ochrona jabłoni przed patogenami 2015

Drzewa owocowe
Zablokowany
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ochrona jabłoni 2015

Post »

Nie jest źle to nie parch, raczej jakiś robal zżera je bo tam są chyba dziurki w tych plamkach , Tak mi się wydaje . Ja właśnie musiałem zakończyć zabieg ze względu na temperaturę u mnie jest teraz 7C i spada 0.6C/h . A zabieg wykonywany był z mieszaniny Chorus 0.3kg+Delan 0.5kg z zastosowaniem 600l/ha wody (listki rosną więc wody idzie dużo więcej niż przed kwitnieniem) Ale dobrze będzie zastosować przed opadami lub upływem 5-7dni od poprzedniego zabiegu "kontakt " z grupy Kaptan , Delan, Polyram Antracol .
Co do wyliczeń krystynac50 obliczyła jak Małgosia napisała raczej prawidłowo pod warunkiem , że drzewka są w systemie wrzeciono w wysokości 3-4m srednicy 1-1.2m i rozstawie 2x4 m ale przy wyższych zmieni się to . Co do stężeń dawka 0.5kg/ha Delanu dotyczy zabezpieczeniu przy niskiej presji, przy wysokiej presji stosuje 0.75kg ale przy tej samej ilości wody !
renata13
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2015, o 19:17

Post »

Witam,
mam problem z jabłonkami, mam 6 sztuk(Jonagored,Golden , Ligol, Fantazja, Lired i Papierówka) w małym sadzie-różne odmiany i różne inne owocowe. W liściach pojawiły się zielone gąsienice. Liście się zwijają, są klejące z białym nalotem. Inne liście maja dziurki,a jeszcze inne maja zjadane brzegi przez maleńkie robaczki . Jabłonki rosną u mnie 2 rok. Jestem "zielona" bardziej niż te liście jeżeli chodzi o ochronę i opryski.Czytam i czytam ale nie wiem kiedy i czym pryskać, bo drzewka kwitną, a najbardziej Papierówka, a nie wiem czy bardziej nie zaszkodzę.Nie wiem też czy obrywać te kwiatki czy zostawiać.Poniżej przedstawiam zdjęcia i mam nadzieję na naprowadzenie mnie na właściwą drogę.... :roll: Z góry dziękuję
Renata :wit
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-a-xi
---

Post »

Zdjęcie 3 i 4 to podejrzewam zwójki (Runer Coragen itd) pierwsze dwa nie wiem sprawcy nie ma( może to być brudnica nieparka Ale to tylko domysły ), podanie preparaty wcześniej załatwią gąsienicę .
renata13
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2015, o 19:17

Post »

Dziękuję za radę, postaram się je spryskać, ale teraz u mnie pada, więc muszę poczekać...
Pozdrawiam
Renata
Suszek
100p
100p
Od: 19 paź 2013, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy to są objawy parcha?

Obrazek Obrazek

Skórka w środku nie jest czarna, lecz jest to ciemniejsza zieleń z charakterystyczną siateczką. Na odwrocie bąble/wypukłości. Jeśli nie jest to parch, to cóż to może być takiego?
Jako że od dwóch tygodni nie pryskałem, a opadów było w tym czasie sporo zdecydowałem się na oprysk Syllitem w wyższej dawce + Nimrod (p-ko mączniakowi).
Niemniej nie widzę niczego niepokojącego prócz tych objawów (i mączniaka oczywiście, acz to wróg mniejszego kalibru niż parch).
x-a-xi
---

Post »

Zbyt słaba jakość zdjęć żeby postawić pełną diagnozę :D ale na parcha mi to nie wygląda ;:303 obserwuj liście dalej ,podejrzewał bym tu zniekształcenia pochodzenia naturalnego ,np temperatura niska w czasie gdy liść był jeszcze b mały. Żeby przeprowadzić diagnostykę dobrą trzeba mieć materiał do oceny w ręku , niestety nawet te zdjęcia bardzo dobre z dobrych lustrzanek zniekształcają obraz przestrzenny a przy zdjęciach z komórek czy też słabych kompaktów nie można wyegzekwować dobrego "macro" i wtedy każda plamka inaczej jest widziana przez każdego obserwatora.
x-a-xi
---

Post »

Jest już po kwitnieniu w większości sadów , Zaczynają pojawiać się kolonie mszycy . Przeprowadzić lustracje , zwrócić uwagę szczególnie na mszycę jabłoniowo-babkową . Próg zagrożenia to jedna kolonia ,bardzo trudna w zwalczeniu . Preparaty które bym polecił to Teppeki, Mospilan, Actara ,Pirimor . Stosować zgodnie zaleceniami na ulotce. Uwaga na pszczoły .
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To prawda, u mnie zostało może 10% kwiatów a mszyc coraz więcej. Ale zastanawiam się nad opryskiem ponieważ mam masą biedronek i złotooków.

Larwy biedronek lada moment ruszą do pracy więc opryskami wytępiłabym to, co pożyteczne.

Na szczęście parchowo liście czyste ;:138
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

Ponawiam pytanie czy są chętni 4 osoby na kupno po 200 gr Delanu koszt wyniósłby ok 45 zł z przesyłką . To niedrogo zważywszy na to ze wystarczy z nawiązką na 2 lata. Patrzyłam w sklepie internetowym czeskim 5x 10 gr bez przesyłki kosztuje 150 koron x 0,1462 kurs dnia = 22 zł , więc przy podziale kilogramowej paczki za 200 gr jest ok 45 zł
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
x-a-xi
---

Post »

W sadach można zaobserwować osobniki owocnicy jabłoniowej . Zwalczanie powinno odbywać cię na podstawie lustracji i pułapek lepowych . Jeżeli ich nie mamy a zaobserwujemy osobniki można użyć Mospilanu 0,125-0,2 kg/ha i zastosować ją także na mszyce . Zalecał bym tą wyższą dawkę i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu :wink: .
Neki
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 10:55

Post »

Od robaka w jabłkach i gruszkach pryskamy 1 raz teraz na owocnice czy też jak śliwkę 2 razy potem owocówkę ?
Poza tym nie wiem czy jest sens pryskać 5 gruszek bo tyle mam w 1 roku
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15

Post »

Ja akurat dziś wykorzysłałem że wieczorem była ładna pogoda bez wiatru a murarki zakończyły oblot i pryskałem na owocnice jabłokową.
Przy okazji tak jak pisze Adam oberwało się mszycą bo zaczeły się pojawiać.
Śliwkę też prysnąłem bo co roku był problem z owocnicą śliwkową.
janus_z
50p
50p
Od: 13 lut 2008, o 13:35

Post »

krystynac50 pisze:Ponawiam pytanie czy są chętni 4 osoby na kupno po 200 gr Delanu koszt wyniósłby ok 45 zł z przesyłką . To niedrogo zważywszy na to ze wystarczy z nawiązką na 2 lata. Patrzyłam w sklepie internetowym czeskim 5x 10 gr bez przesyłki kosztuje 150 koron x 0,1462 kurs dnia = 22 zł , więc przy podziale kilogramowej paczki za 200 gr jest ok 45 zł
ja byłbym chętny ale na 100 gramów Delanu, 200 gramów to dla mnie za dużo :(
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

krystynac50 pisze:Ponawiam pytanie czy są chętni 4 osoby na kupno po 200 gr Delanu koszt wyniósłby ok 45 zł z przesyłką . To niedrogo zważywszy na to ze wystarczy z nawiązką na 2 lata. Patrzyłam w sklepie internetowym czeskim 5x 10 gr bez przesyłki kosztuje 150 koron x 0,1462 kurs dnia = 22 zł , więc przy podziale kilogramowej paczki za 200 gr jest ok 45 zł
Mnie można liczyć na 200 gr ale chyba nas będzie za mało :(

Adam? A może Ty masz nadmiar?
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
x-a-xi
---

Post »

Niestety nadmiar u mnie to pojęcie nie istniejące w tym roku przekroczyłem już grubo 20kg Delanu i jeszcze braki są nadal ;:219 Można kupić Delan włoski (dostępny w sklepach ogrodniczych około 155PLN /kg) , tylko trochę za późno się za to zabraliście . Do wysiania zostało jeszcze 10?15% zarodników workowych. Ten rok wyjątkowo się zebrał szybko z zarodnikami z czego ja się cieszę bo długo wykorzystywałem miedzian a Delan był oszczędzany . Na ten sezon Delan powoli będzie odchodził w zapomnienie na rzecz preparatów z grupy Kaptanu a później Mankozeb lub Antracol itd. Pomysł jest dobry tylko zróbcie sobie to na przyszły rok z preparatami wyprodukowanymi już w 2016roku i przeznaczcie go na dwa lata . Ja Delan zastosuje jeszcze 2-4 razy i do widzenia z nim do przyszłego roku . :wit Jeszcze decydujące zostały dwa trzy tygodnie , jeżeli utrzymamy liście i owoce bez plam to później już tylko zabiegi w czasie długotrwałych opadów i wcale nie takie poważne ;:306
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”