Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Zablokowany
Awatar użytkownika
beatris
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 15:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Post »

Daysy Dzięki za zdjecie, zaraz zrobie swojej dla porownania :-)
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po Mospilanie zostają białe ślady na liściach ,bo patrząc na Twoje fotki zastanawiałam się dlaczego Tuscany jest cała szara, to samo lilie mają szare plamki .Daysy szybciej zobaczysz kwiatek w rozkwicie niż ja .Wypasione masz różyce .U mnie zbiera się na burzę
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Daysy cieszę się że roślinki ładnie się przyjęły ,nakazałam im u ciebie ładnie rosnąć i kwitnąć :wink: Czy ty posadziłaś już do gruntu swoje piwonie krzewiaste?Pytałaś kiedyś ,ale jakoś mi umknęło, jak je sadziłam,otóż poinstruowano mnie że mam ją posadzić tak jakby się przewróciła ;:108 Duże pąki na różach już u ciebie tylko patrzeć jak będziesz się cieszyła z pierwszych kwiatów ;:333
Piękne orliki w moich ulubionych pastelowych barwach ;:173
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Beatko zaraz idę do Ciebie zobaczyć Twoją Tuscany :D , najważniejsze, że zdrowe są ;:333 . To dla nich 1-wsza wiosna w moim ogrodzie, więc nie ma co narzekać, muszą się zadomowić, żeby mogły poszaleć. To tak jak z ludźmi, muszą poznac teren, porozglądać się na ile mogą sobie pozwolić a później poszaleć ;:306

Jadziu
nie wiem, czy to akurat efekt po Mospilanie, gdyż nie tylko one były pryskane , na pozostałych nie ma takich śladów. Często podlewam nowo posadzone roslinki, na wierzchu jest lekka ziemia, więc może to bardziej kurz.

Tolinko roślinki rosną jak na drożdżach, posłuchały Twojego przykazu ;:215 . Piownie jeszcze w doniczkach. Właśnie też czytałam, że trzeba je sadzić ukośnie, skoro piszesz, że tak posadziłaś, to już się nie będę wachać i też je przewrócę ;:306 , za karę.
Rano, nie miałam kiedy wyjść do ogrodu, ale przez okno widziałam, że pierwszy kwiatuszek M.hilling już sie rozchylił, więc po południu myślę będzie już całkiem rozwinięty ;:215 i wstawię fotkę. :D
Orliki wybrałam tylko te większe sadzonki, jak reszta podrośnie to wyślę Ci więcej. Nie ścięłam kwiatów po kwitnieniu i teraz mam cały łan maleńkich siewek. Trochę szaleje tam nornica, więc część wypadnie, ale i tak będzie sporo sadzoneczek.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daysy, lada moment będziesz miała krzewy obsypane kwiatami... Widoczki zielonych pączków też są super ;:333
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam różaną koleżankę :D.
Aniu w tym roku, mam wrażenie, ciut wcześniej rozpoczął się różany sezon, przynajmniej pączkowy. Bo do pełnego kwitnienia potrzeba jest kilka dni ciepła,a u mnie zrobiło się chłodniej, szczególnie noce są zimne. Na dzisiaj i jutro zapowiadają w naszym regionie tylko 2-3 stopnie.
Na szczęście później już tylko cieplej, więc róże już nie ucierpią i zaczną rozwijać swoje grubaśne pączuszki.

Aniu
Pączusie to taka przystawka przed daniem głownym :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Daysy , Ty tez masz mase paczkow , jeszcze zielone , ale sliczne te "przystawki". Nie zapominaj o prawie kwiatku M. Hilling ;:138 .
;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Proszę bardzo, wieczorny kwiat Margaret Hilling

Obrazek

I nadal cały w pąkach Harrison's Yellow

Obrazek Obrazek

Powiem szczerze, że jestem zachwycona tą różą, krzaczek jest jak do tej pory niewielkich rozmiarów, łodyżki pięknie rozkładające się pod ciężarem paków, a te znajdują się na całej ich długości - od podstawy po koniuszki gałązek. Chyba całą swoją energię skierował na kwitnienie a nie na wzrost :D .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Daysy jaki cudny ten pierwszy kwiat Margaret Hilling ;:167
Pierwsze kwiaty tak bardzo cieszą ;:108 Sezon różany możesz uznać za otwarty i to w pełni :D
Moje gratulacje ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko teraz to każdy rozwijający się pąk jest najcudowniejszy i ogromnie cieszy ;:138 .
Trzeba troszkę cieplejszych nocy, aby wszystkie pąki zaczęły się rozwijać.

Obrazek

Nevada też nieśmiało zaczyna się budzić, ale zobaczcie jaka ostrożna, schowała się pod gałązkami i sprawdza czy nie zmarznie :D

Obrazek

Tak wygląda część mojej rabatki wschodniej po 2-ch latach ;:202 , jeden wielki różany busz

Obrazek

Biała rabata oprócz 2-ch krzaczków wygląda calkiem nieźle.

Obrazek Obrazek

i takie tam różności wiosenne

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
beatris
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 15:20

Post »

Rabatka biała zapowiada sie świetnie, a iryski tez praiwe prawie, może zdradzisz mi co rośnie koło irysów?
Mam troche miejsca obok swoich i nie mam pojecia co tam posadzic.
Dzisiaj na pewno zobaczymy u ciebie pierwszy kwiatek.
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko te iryski akurat rosną przy jałowcu płożącym :D Przyznam się, że nigdy nie zastanawiałam się nad towarzystwem dla nich.
Same w sobie są dekoracyjne, wiosną z kwiatów, później z liści, po delikatnym liftingu :D niektórych. Może coś okrywowego, by zamaskować wychodzące kłącza, u mnie często przy irysach pojawiają się wszędobylskie fiołki, ale ich wszędzie jest pełno ;:108 . Może w towarzystwie kolorowych żurawek czy bodziszków ładnie by się prezentowały. Nie za bardzo Ci mogę pomóc :oops: , ale zajrzyj do Tolinki u niej widziałam dużo irysów może coś podpatrzysz.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Daysy różana rabata wschodnia ;:oj Dajesz radę się tam poruszać? Niesamowity widok, a jeszcze jak zakwitną wszystkie panny ;:224
Orliki masz w pięknym jasnym kolorze. Mnie trochę brakuje tych jasnych. Miałam wczoraj w ręku biały, ale cena za malutką sadzonkę 10 zł ;:185 drogo..
Śliczne tulipany, te na pierwszej fotce, pięknie zgrane kolorami ;:138
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Daysy pierwsze kwiaty ;:138 różane krzewy pięknie rozrośnięte i mnóstwo pąków ,uwielbiam róże o tej porze roku ,takie zdrowe ,soczysto zielone z mnóstwem młodych przyrostów ;:167Twoje rabaty rzucają na kolana szczególnie wschodnia ;:215 Kępy orlików w moich ulubionych pastelach ,moje pewnie niedługo też takie będą :wink:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko na szczęście rabata wschodnia jest wąska i nie muszę przedzierać się przez krzaki, co najwyżej przeczołgać ;:oj się trzeba, aby wyczyścić co nieco. Powiem jednak, że rozmiary krzaków przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Ale tak właśnie sadzi niedoświadczony różomaniak ;:224
Mam bardzo dużo malutkich siewek orlików, jak będziesz chciała możemy się wymienić, tylko musimy troszkę poczekać aż podrosną. :D

Tolinko, troszkę jednak będziesz musiała poczekać, co prawda wybrałam Ci te największe sadzoneczki, ale i tak troszkę czasu potrzebują aby się rozrosnąć. Jest ich dużo więc jesienią jeszcze Ci doślę. ;:108 . Masz rację Tolinko, brak kwiatów rekompensowany jest piękną młodziutką zielenią.

Kwiatków jednak z dnia na dzień coraz więcej :D i na górnych i na dolnych gałązkach

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”