Róże i bajkowy świat ogrodów 2015
- beatris
- 200p
- Od: 16 mar 2008, o 15:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015
Daysy Dzięki za zdjecie, zaraz zrobie swojej dla porownania 

"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Róże w Bergfelde
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po Mospilanie zostają białe ślady na liściach ,bo patrząc na Twoje fotki zastanawiałam się dlaczego Tuscany jest cała szara, to samo lilie mają szare plamki .Daysy szybciej zobaczysz kwiatek w rozkwicie niż ja .Wypasione masz różyce .U mnie zbiera się na burzę
- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Daysy cieszę się że roślinki ładnie się przyjęły ,nakazałam im u ciebie ładnie rosnąć i kwitnąć
Czy ty posadziłaś już do gruntu swoje piwonie krzewiaste?Pytałaś kiedyś ,ale jakoś mi umknęło, jak je sadziłam,otóż poinstruowano mnie że mam ją posadzić tak jakby się przewróciła
Duże pąki na różach już u ciebie tylko patrzeć jak będziesz się cieszyła z pierwszych kwiatów
Piękne orliki w moich ulubionych pastelowych barwach

Piękne orliki w moich ulubionych pastelowych barwach

- daysy
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
Beatko zaraz idę do Ciebie zobaczyć Twoją Tuscany
, najważniejsze, że zdrowe są
. To dla nich 1-wsza wiosna w moim ogrodzie, więc nie ma co narzekać, muszą się zadomowić, żeby mogły poszaleć. To tak jak z ludźmi, muszą poznac teren, porozglądać się na ile mogą sobie pozwolić a później poszaleć
Jadziu nie wiem, czy to akurat efekt po Mospilanie, gdyż nie tylko one były pryskane , na pozostałych nie ma takich śladów. Często podlewam nowo posadzone roslinki, na wierzchu jest lekka ziemia, więc może to bardziej kurz.
Tolinko roślinki rosną jak na drożdżach, posłuchały Twojego przykazu
. Piownie jeszcze w doniczkach. Właśnie też czytałam, że trzeba je sadzić ukośnie, skoro piszesz, że tak posadziłaś, to już się nie będę wachać i też je przewrócę
, za karę.
Rano, nie miałam kiedy wyjść do ogrodu, ale przez okno widziałam, że pierwszy kwiatuszek M.hilling już sie rozchylił, więc po południu myślę będzie już całkiem rozwinięty
i wstawię fotkę.
Orliki wybrałam tylko te większe sadzonki, jak reszta podrośnie to wyślę Ci więcej. Nie ścięłam kwiatów po kwitnieniu i teraz mam cały łan maleńkich siewek. Trochę szaleje tam nornica, więc część wypadnie, ale i tak będzie sporo sadzoneczek.

Jadziu nie wiem, czy to akurat efekt po Mospilanie, gdyż nie tylko one były pryskane , na pozostałych nie ma takich śladów. Często podlewam nowo posadzone roslinki, na wierzchu jest lekka ziemia, więc może to bardziej kurz.
Tolinko roślinki rosną jak na drożdżach, posłuchały Twojego przykazu

Rano, nie miałam kiedy wyjść do ogrodu, ale przez okno widziałam, że pierwszy kwiatuszek M.hilling już sie rozchylił, więc po południu myślę będzie już całkiem rozwinięty

Orliki wybrałam tylko te większe sadzonki, jak reszta podrośnie to wyślę Ci więcej. Nie ścięłam kwiatów po kwitnieniu i teraz mam cały łan maleńkich siewek. Trochę szaleje tam nornica, więc część wypadnie, ale i tak będzie sporo sadzoneczek.
Daysy, lada moment będziesz miała krzewy obsypane kwiatami... Widoczki zielonych pączków też są super 

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- daysy
Witam różaną koleżankę
.
Aniu w tym roku, mam wrażenie, ciut wcześniej rozpoczął się różany sezon, przynajmniej pączkowy. Bo do pełnego kwitnienia potrzeba jest kilka dni ciepła,a u mnie zrobiło się chłodniej, szczególnie noce są zimne. Na dzisiaj i jutro zapowiadają w naszym regionie tylko 2-3 stopnie.
Na szczęście później już tylko cieplej, więc róże już nie ucierpią i zaczną rozwijać swoje grubaśne pączuszki.
Aniu Pączusie to taka przystawka przed daniem głownym

Aniu w tym roku, mam wrażenie, ciut wcześniej rozpoczął się różany sezon, przynajmniej pączkowy. Bo do pełnego kwitnienia potrzeba jest kilka dni ciepła,a u mnie zrobiło się chłodniej, szczególnie noce są zimne. Na dzisiaj i jutro zapowiadają w naszym regionie tylko 2-3 stopnie.
Na szczęście później już tylko cieplej, więc róże już nie ucierpią i zaczną rozwijać swoje grubaśne pączuszki.
Aniu Pączusie to taka przystawka przed daniem głownym

- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
Daysy , Ty tez masz mase paczkow , jeszcze zielone , ale sliczne te "przystawki". Nie zapominaj o prawie kwiatku M. Hilling
.

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- daysy
Proszę bardzo, wieczorny kwiat Margaret Hilling

I nadal cały w pąkach Harrison's Yellow

Powiem szczerze, że jestem zachwycona tą różą, krzaczek jest jak do tej pory niewielkich rozmiarów, łodyżki pięknie rozkładające się pod ciężarem paków, a te znajdują się na całej ich długości - od podstawy po koniuszki gałązek. Chyba całą swoją energię skierował na kwitnienie a nie na wzrost
.

I nadal cały w pąkach Harrison's Yellow

Powiem szczerze, że jestem zachwycona tą różą, krzaczek jest jak do tej pory niewielkich rozmiarów, łodyżki pięknie rozkładające się pod ciężarem paków, a te znajdują się na całej ich długości - od podstawy po koniuszki gałązek. Chyba całą swoją energię skierował na kwitnienie a nie na wzrost

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Daysy jaki cudny ten pierwszy kwiat Margaret Hilling
Pierwsze kwiaty tak bardzo cieszą
Sezon różany możesz uznać za otwarty i to w pełni 
Moje gratulacje

Pierwsze kwiaty tak bardzo cieszą

Moje gratulacje

- daysy
Dorotko teraz to każdy rozwijający się pąk jest najcudowniejszy i ogromnie cieszy
.
Trzeba troszkę cieplejszych nocy, aby wszystkie pąki zaczęły się rozwijać.

Nevada też nieśmiało zaczyna się budzić, ale zobaczcie jaka ostrożna, schowała się pod gałązkami i sprawdza czy nie zmarznie

Tak wygląda część mojej rabatki wschodniej po 2-ch latach
, jeden wielki różany busz

Biała rabata oprócz 2-ch krzaczków wygląda calkiem nieźle.

i takie tam różności wiosenne

Trzeba troszkę cieplejszych nocy, aby wszystkie pąki zaczęły się rozwijać.

Nevada też nieśmiało zaczyna się budzić, ale zobaczcie jaka ostrożna, schowała się pod gałązkami i sprawdza czy nie zmarznie

Tak wygląda część mojej rabatki wschodniej po 2-ch latach

Biała rabata oprócz 2-ch krzaczków wygląda calkiem nieźle.

i takie tam różności wiosenne

- beatris
- 200p
- Od: 16 mar 2008, o 15:20
Rabatka biała zapowiada sie świetnie, a iryski tez praiwe prawie, może zdradzisz mi co rośnie koło irysów?
Mam troche miejsca obok swoich i nie mam pojecia co tam posadzic.
Dzisiaj na pewno zobaczymy u ciebie pierwszy kwiatek.
Mam troche miejsca obok swoich i nie mam pojecia co tam posadzic.
Dzisiaj na pewno zobaczymy u ciebie pierwszy kwiatek.
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Róże w Bergfelde
Róże w Bergfelde
- daysy
Beatko te iryski akurat rosną przy jałowcu płożącym
Przyznam się, że nigdy nie zastanawiałam się nad towarzystwem dla nich.
Same w sobie są dekoracyjne, wiosną z kwiatów, później z liści, po delikatnym liftingu
niektórych. Może coś okrywowego, by zamaskować wychodzące kłącza, u mnie często przy irysach pojawiają się wszędobylskie fiołki, ale ich wszędzie jest pełno
. Może w towarzystwie kolorowych żurawek czy bodziszków ładnie by się prezentowały. Nie za bardzo Ci mogę pomóc
, ale zajrzyj do Tolinki u niej widziałam dużo irysów może coś podpatrzysz.

Same w sobie są dekoracyjne, wiosną z kwiatów, później z liści, po delikatnym liftingu

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Daysy różana rabata wschodnia
Dajesz radę się tam poruszać? Niesamowity widok, a jeszcze jak zakwitną wszystkie panny
Orliki masz w pięknym jasnym kolorze. Mnie trochę brakuje tych jasnych. Miałam wczoraj w ręku biały, ale cena za malutką sadzonkę 10 zł
drogo..
Śliczne tulipany, te na pierwszej fotce, pięknie zgrane kolorami

Orliki masz w pięknym jasnym kolorze. Mnie trochę brakuje tych jasnych. Miałam wczoraj w ręku biały, ale cena za malutką sadzonkę 10 zł

Śliczne tulipany, te na pierwszej fotce, pięknie zgrane kolorami

- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Daysy pierwsze kwiaty
różane krzewy pięknie rozrośnięte i mnóstwo pąków ,uwielbiam róże o tej porze roku ,takie zdrowe ,soczysto zielone z mnóstwem młodych przyrostów ;:167Twoje rabaty rzucają na kolana szczególnie wschodnia
Kępy orlików w moich ulubionych pastelach ,moje pewnie niedługo też takie będą 

- daysy
Dorotko na szczęście rabata wschodnia jest wąska i nie muszę przedzierać się przez krzaki, co najwyżej przeczołgać
się trzeba, aby wyczyścić co nieco. Powiem jednak, że rozmiary krzaków przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Ale tak właśnie sadzi niedoświadczony różomaniak
Mam bardzo dużo malutkich siewek orlików, jak będziesz chciała możemy się wymienić, tylko musimy troszkę poczekać aż podrosną.
Tolinko, troszkę jednak będziesz musiała poczekać, co prawda wybrałam Ci te największe sadzoneczki, ale i tak troszkę czasu potrzebują aby się rozrosnąć. Jest ich dużo więc jesienią jeszcze Ci doślę.
. Masz rację Tolinko, brak kwiatów rekompensowany jest piękną młodziutką zielenią.
Kwiatków jednak z dnia na dzień coraz więcej
i na górnych i na dolnych gałązkach

Mam bardzo dużo malutkich siewek orlików, jak będziesz chciała możemy się wymienić, tylko musimy troszkę poczekać aż podrosną.

Tolinko, troszkę jednak będziesz musiała poczekać, co prawda wybrałam Ci te największe sadzoneczki, ale i tak troszkę czasu potrzebują aby się rozrosnąć. Jest ich dużo więc jesienią jeszcze Ci doślę.

Kwiatków jednak z dnia na dzień coraz więcej