Moje adenium niestety wygląda tak i ma 3 lata. ;/
Nie zmieniła się od roku, ;/ kiedy zacznie normalnie rosnąć, jak przed podcięciem? To jedyne moje adenium wyhodowane od nasionka.
Pozdrawiam
Nie jestem do końca pewna, czy ta roślina żyje...
Czy podstawa kaudeksu jest zwężona? Bo tak wygląda na zdjęciu albo to moje omamy
I podłoże- koniecznie do wymiany.
Wychodzą jej malutkie listki i wydaje mi się, że ostatnio wyskoczył listek. Podstawa jest zwężona (nie jest taka ładna okrągła) - taka była od dłuższego czasu i myślałam, że to może taka jej uroda. Zdjęcie zrobione telefonem:
Podłoże to ziemia do kaktusów + piasek, ale jeśli trzeba to wymienię na inną.
To chyba jakaś choroba grzybowa tak myśle, choć nigdy wcześniej nie miałem czegoś podobnego. Wydaje mi się że będzie po roślince, ale jak mówię nie miałem do czynienia nigdy z czymś podobnym , może ktoś z większym doświadczeniem pomoże.
Wydaje się, że są to już ostatnie "chwile" tej roślinki - sadzonki. Miałem podobną sytuację z jedną z moich bardzo młodych sadzonek, przyczyn takiego wyglądu kaudexu niestety nie znam. Prawdopodobnie są to zmiany chorobowe możliwe, że podstawę sadzonki zaatakowało "coś" z podłoża lub taki wygląd spowodowany jest "błędem" w opiece.
Witam!
Jestem tu nowy.Dosłownie wczoraj kupiłem 2 duże sadzonki adenium obesum. Są cudowne. Mam co do nich kilka pytań, ale to wkrótce. Moje dzisiejsze pytania to:
Czy teraz jest dobry czas na sianie adenium?
Można siać na parapecie, czy trzeba w boxie?
Czy ktoś umie wytłumaczyć, jak najlepiej szczepić?
-Max