Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

Co prawda masz nawóz innej firmy ,ale taka wysoka ilość potasu stosowana jest na wybarwienie owoców.
http://www.azoty.chorzow.pl/nawozy_mies ... wozowe.htm
Teraz,kiedy jeszcze nie mają kwiatów,to i zwykły nawóz do roślin zielonych nie będzie zły.
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Powiedzcie mi w poradniku pisze że tydzień po posadzeniu trzeba podlać pomidory saletrzakiem i tu mam pytanie mam coś takiego jak saletra wapniowo-magnezowa czy to, jest to samo ,czy można użyć zamiast saletrzaka.
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję kaLo.
Awatar użytkownika
maska2
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 kwie 2015, o 13:33

Post »

kaLo pisze:
maska2 pisze:. A tu link do filmiku Rewelacyjna metoda na wyhodowanie dorodnych pomidorów https://www.youtube.com/watch?v=HAjvYQ-z8Mc
Nie ,no ,suuuper! ;:oj Wystarczy wkopać doniczkę , lać do niej wodę i pomidory rosną :tan .Zamiast nawozu kupię doniczki ;:108 ;:108 ;:108

Podlewanie rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw. Ja tam mam zamiar w tym roku tego spróbować. I tak miałam podlewać tą gnojówką, bo już mi się robi, więc nie zaszkodzi wkopać doniczki lub też można ucięte plastikowe butelki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-o-a
---

Post »

Masko. Możesz spróbować. Może to i bliżej korzeni ale myślę, że podlewanie prosto pod krzak dałoby taki sam efekt.
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Próbowałem tej metody http://img.zszywka.pl/1/0352/w_2195/ogr ... o-pomi.jpg , wlewając w butelkę rozcieńczonej pokrzywy. Ale podlewałem normalnie żeby krzak miał mokro dookoła, a nie tylko w miejscu wkopanej butelki
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Mam sąsiadów na działkach,którzy twierdzą :"Panie,od lat tylko gnojówka z pokrzyw ,słowo honoru!",Można i tak ,ale nie na żółtych piaskach,jakie są u nas.Co sypią i ile do tej gnojówki,żaden nie powie :) .
Ze względu na szybki wzrost i długi okres produkcji, wymagania pokarmowe pomidorów są wysokie. Na wyprodukowanie 1 kg owoców roślina pobiera przeciętnie: 3,5- 5 g N; 0,7- 1 g P; 7- 8 g K; 4,5- 5g Ca; 1- 1,2 g Mg.
http://www.uprawyekologiczne.pl/281_Wym ... idora.html

10 lat temu były prowadzone dokładne badania nad składem chemicznym pokrzywy w zależności od nawożenia plantacji.
https://www.google.pl/#q=pokrzywa+zawar ... su+fosforu -3 pozycja na stronie dokument PDF .Tabelka przedstawia skład chemiczny pokrzyw.Podane ilości makro i mikroelementów podane są na kg suchej masy,czyli na 8-9 kg świeżych roślin.Zupełnie nie rozumiem,skąd ten mit o olbrzymiej zawartości azotu w gnojówce z pokrzyw i to jeszcze rozcieńczanej 1:10.Jak wynika z tabeli, w pokrzywie najwięcej jest potasu -3%,10 x mniej-0,3-0,4% jest fosforu a 50-100 x mniej niż potasu jest azotu.

Obrazek
x-o-a
---

Post »

Właśnie w tym jest szkopuł. Wydaje mi się, że jak wszędzie sucho to zbyt duże stężenie nawozu przy korzeniach.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Sajmon są to dwa różne nawozy.Zalecany jest saletrzak,ponieważ azot działa przez dłuższy okres czasu bo nie ulega wypłukaniu.W saletrze jest sporo wapnia,które może blokować pobieranie innych składników(magnez,potasZn,Fe),a niepobrany azot przez pomidorki zostanie wypłukany.W saletrzaku jest wapnia chyba niewiele ponad 3%,a w saletrze ok.28% i tym sposobem możesz doprowadzić do alkalizacji podłoża.Mogę się mylić co do tegoż wapnia,ale w niewielkim stopniu.
W ub.roku saletrę wapniową dawałem ale tylko pod paprykę,bo okresowo zabrakło w sklepach saletrzaku. ;:136 ;:136
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pomóżcie , jak usunąć nadmiar azotu ,moje pomidory zostały przenawożone azotem i powykręcało je
Obrazek

Obrazek
docentandrzej
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 6#p2180946 , proszę tutaj i na następnej stronie coś znajdziesz.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Awatar użytkownika
Ocia
100p
100p
Od: 4 maja 2015, o 10:36

Post »

To komplement, prawda? :lol:
Tak, komplement :wink:
Odnośnie wkopywania doniczek czy butelek też się nad tym zastanawiałam, bo może roślince by było łatwiej pobierać wodę czy nawozy, ale z drugiej strony czytałam też w którymś temacie że dobrze jest odlewać nie przy samej roślince, tylko dalej aby rozbudowywała swój system korzeniowy. Stosuje ktoś to w foliówce (może by się mniej parowała), dzisiaj skończyliśmy z mężem stawiać folióweczkę, jutro jeśli mi się uda będę sadzić pomidorki :tan
Pozdrawiam ;:131
Ola
Dziki ogród?
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

legina pisze:Sajmon są to dwa różne nawozy.Zalecany jest saletrzak,ponieważ azot działa przez dłuższy okres czasu bo nie ulega wypłukaniu.W saletrze jest sporo wapnia,które może blokować pobieranie innych składników(magnez,potasZn,Fe),a niepobrany azot przez pomidorki zostanie wypłukany.W saletrzaku jest wapnia chyba niewiele ponad 3%,a w saletrze ok.28% i tym sposobem możesz doprowadzić do alkalizacji podłoża.Mogę się mylić co do tegoż wapnia,ale w niewielkim stopniu.
W ub.roku saletrę wapniową dawałem ale tylko pod paprykę,bo okresowo zabrakło w sklepach saletrzaku. ;:136 ;:136
Dziękuję za odpowiedz kupiłem ten saletrzak, ale jaką dawkę zastosować do podlania pomidorów.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Ja podlewam 0,5 roztworem. ;:304 ;:304
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Od: 27 lut 2008, o 20:52

Post »

forumowicz pisze:Trixi11

http://www.agrolok.pl/pl/site/siarczan- ... y-405.html

złotko 73

Najbardziej racjonalne będzie nawożenie punktowe. Trzeba będzie ten obornik zalać wodą. Najpierw objętościowo 1:1, później powstałą breję ponownie rozcieńczyć 1 :4 i zaprawić taką gnojowicą dołki. Dołki zasypać ziemią i w to wsadzić pomidory. Dołki mniej więcej na głębokość 20 cm i średnicy 30 cm. Należy to zrobić jak najszybciej. Pozostaje jednak sprawa gleby. Korzenie rozrosną się szerzej niż dołek i jeśli trafią w glebę z dużymi niedoborami składników może to wpłynąć na wzrost pomidorów . Problemy mogą się zacząć już w miesiąc po wysadzeniu Zastosowanie takiego obornika posypowo na całej powierzchni to marnotrawstwo, bo zanim korzenie sięgną międzyrzędzi to obornik będzie zasilał chwasty. Proponuję zaopatrzyć się w Azofoskę i saletrę potasową i zasilać tymi nawozami pomidory w trakcie wegetacji. Najpierw Azofoską rozpuszczoną w wodzie w stężeniu 5 dkg/10 l wody a w momencie kiedy pomidory zaczną dojrzewać przejść na zasilanie saletrą potasową w tym samym stężeniu.
A czy ta breja obornikowa może byc rozcieńczona i użyta do podlewania od razu tego samego dnia, czy musi przefermentowac ? A gdybym nie chciała wspomagac pomidorów nawozami sztucznymi, tylko korzystac z granulatu obornikowego w ciągu późniejszej wegetacji pomidorów, jak często im fundowac takie podlewanko ?Bartdzo zainteresowała mnie idea najbardziej efektywnego wykorzystania obornika granulowanego, bo rzeczywiście tani, to on nie jest.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”