Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Zuza dzięki, ;:196 wysokich tam nie dam, bo strasznie wieje, mam od ubiegłego roku szałwię, to ją przechyla na jedną stronę. Dopóki żywotniki i żywopłot z choiny kanadyjskiej trochę nie podrośnie, to raczej niższe rośliny będę sadzić. Twój nawrot mnie zauroczył kolorem, muszę go poszukać, rozwarów mam kilkanaście, ale tylko jeden jest kompaktowy, reszta to metrowe potwory. ;:222 Może uda mi się trafić na niskie. ;:218 Powojniki mam na razie cztery, bo muszę poznać, jak będą się tam zachowywać, jeden już został połamany.

Madziu nawożę Polifoską, ale nie wiem którą, M się tym zajmuje. Wysiewy ciepłolubnych też planuje w przyszłym tygodniu. Myślę, że już spokojnie możesz sadzić warzywa, prognozy są optymistyczne. ;:215 Ukłony dla M przekazane. Dziś też świętowałam, tylko trochę podlałam posadzone wczoraj rośliny. Skarpę będę sukcesywnie pokazywać, wspólnie łatwiej komponować. Ślimaków nie dotknę, więc zostawiam, czy się boją, nie wiem. Dostałam dziś prezent urodzinowy, :tan może takich się przestraszą. Jeszcze nie wiem gdzie powędrują.

Obrazek

Sabinko cała ma około 24 metry. Jest podzielona na część użytkową przy garażu, i ozdobną dalej. Użytkowa ma 8 m i rosną tam borówki, pigwa, czarna porzeczka, poziomki, zioła, a stromy bok obsadzony wiciokrzewem japońskim, trzmielinami, floksami szydlastymi. Na dalszej części są dwie różanki, trzmieliny, bukszpany, berberysy, trawy, powojniki i ogólnie miszmasz. ;:218 Dzięki na pewno niektóre wykorzystam, muszę poczytać. Kalifornijskie mam, ale są tak małe, że giną na dużej przestrzeni. Może masz jakiś ciekawy gatunek. :?: Najprostszym sposobem wykorzystania szpinaku, jest przygotowanie podobnie jak do tarty i dodanie tego sosu do makaronu. Ja właśnie z makaronem najczęściej robię, wszyscy lubią.

Anitko lawendy mam kilkadziesiąt sadzonek, większość małych, sporo już tam posadziłam przy obu różankach. Jutro muszę porobić zdjęcia skarpy, będzie łatwiej sobie wyobrazić. Jest to jednak duża przestrzeń, muszą być duże plamy roślin, bo zrobił się chaos. ;:222

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Soniu piękna i nie banalna rabata powstaje w niebiesko- białych kolorach. ;:63
Tak chciała bym Ci coś podpowiedzieć, ale mam pustkę w głowie. ;:223
Może jeszcze tojady nie były wymienione, kokorycze China Blue, kwitnie bardzo długo na niebiesko, dąbrówka Chocolade Chip, tylko, że ona ma ciemne liście, więc może psuła by kompozycję. Na obwódki jakieś niskie dzwonki, np. karpackie.
Z białych kwiatów lubię złocienie, jesienią chryzantemy i wiele innych. Białych kwiatów jest więcej. :)
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, najserdeczniejsze życzenia urodzinowe ;:196
Prezent ślimakowy bardzo trafiony, pasuje do stylu twojego ogrodu. Kompostownik również będzie ozdobą, naprawdę bardzo ładnie wygląda. Do czego służy kratka?
Jeśli rozwar rośnie ci za wysoki, to uszczykuj czubki wzrostu, pierwszy raz za drugim lub trzecim liściem i później jeszcze raz jak podrośnie, rozkrzewi się i nie pójdzie tak bardzo w górę, będzie też więcej kwiatków. Do roślin na skarpę dorzucę jeszcze zimozielony dzwonek dalmatyński, są kwitnące na biało i fioletowo, rośnie niski w zwartych kępach.
Ostatnio jadłam szpinak z fetą zapiekany w cieście francuskim, pychota i szybko się robi. Kupne ciasto francuskie kroi się na prostokąciki, kładzie się kawałeczek sera feta i kilka zblanszowanych liści szpinaku, zawija się i zapieka. Po wyciągnięciu z piekarnika należy zwilżyć mlekiem i poczekać kilka minut, żeby ciasto się nie kruszyło. Mój szpinak odrobinę podrósł, ale do zjedzenia mu jeszcze daleko.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Ja najbardziej lubię szpinak z czosnkiem i oliwą na patelni dobry też jest zapiekany z mozzarellą zwinięty w piersi z kurczaka.
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin ;:136 ja mam dopiero we wrześniu ale jeszcze imieninki w sierpniu :tan
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Soniu wszystkiego najlepszego. ;:196 to kiedy te urodzinki były?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Sonia jak ty to robisz że trawki obrzeże tak idealnie równo obcięte ja tak nie potrafię i sztychówką czy jakimś innym narzędziem? :wit
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Soniu ślimaki super ;:215 ale widzę też pod ślimakami chyba runiankę :?: moją mam już od trzech lat i nic nie przyrasta. Zastanawiam się nad przesadzeniem, na jakim stanowisku u ciebie rośnie?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu za kompostownik pochwal męża. Ja mam taki gotowy marketowy.
Ślimaki z prezentowane fajne.Czemu tam je postawiłaś?Może je wykorzystasz jako podpory? A co do rumianki to faktycznie masz jej łany. Sama jestem ciekawa co na jej temat odpowiesz Ani, bo moja rośnie w cieniu i nic też nie przyrasta. Druga starsza w półcieniu i jest jeszcze brzydsza niż młoda.
Bardzo jestem ciekawa jak Ci wyjdzie rabata niebiesko -biała. :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

ale fajny prezencik urodzinowy :)
Fajniusie sliczki
I wszystkiego naj,,najlepszego.dużo radości ogrodowych i nie tylko !!!
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wszystkim dziękuję za życzenia. ;:196

Tereniu zapisuje wszystkie wasze sugestie, muszę pooglądać polecane rośliny w waszych ogrodach, nie wszystkie pamiętam. :oops: Chcę tam uniknąć wielości roślin, bo powierzchnia duża i pojedyncze rośliny stają się niewidoczne. Muszę zdecydować się na kilka i posadzić więcej. ;:204

Małgosiu ślimaki śmieszne, ale zrobione przez M z pomocą kolegi, więc się cieszę. :tan Kompostownik ma dwie komory, małą i dużą, kratka je oddziela. Jest ażurowa, żeby było wietrzenie, jak jedna jest pusta, a druga pełna. Dziękuję ;:196 za radę na temat rozwarów, na pewno zastosuję, bo już je zamierzałam wyrzucić, ale brakło czasu. Uratowałaś je. ;:180 Szpinak w cieście już we wtorek zostanie zapieczony na "sabat czarownic". Mam przyjaciółki, z którymi spotykamy się od dwudziestu lat, lubią nowe smaki. ;:215 Teraz coraz cieplej, to szpinak szybko Ci urośnie.

Anitko dziękuję za nowy sposób spożytkowania szpinaku. Lubię nowe smaki i sporo eksperymentuję w kuchni.

Martuś w ubiegłym tygodniu. Świętowałam z M przy kompostowniku. ;:306 Dzieci dziś były ze wspaniałym prezentem. ;:167

Jolu mam nóż do kantów. Proste narzędzie za 27 zł. Wycina się łatwo, równo i niewielkim wysiłkiem.

Obrazek

Aniu ślimaki mi się też podobają, tym bardziej, że to prezent. :) Runianka rośnie prawie cały dzień na słońcu w piaszczystej ziemi, trochę wzbogaconej gliną. Przypala ją lekko w upalne lato, ale generalnie jest bezproblemowa. Rozrasta się szybko i już sporo wycięłam, obdarzając innych.

Alu kompostownik jest taki jak drewutnia, która jest naprzeciwko. Staram się, jeśli się da, trzymać się jednego stylu, jeszcze obudowę na kosz muszę zamówić u M. Oczywiście pochwały przekażę. ;:196 Postawiłam ślimaki w runiance do zdjęcia, jeszcze nie wiem, gdzie będą stały. ;:204 Może runianka w luźnej ziemi lepiej wypuszcza rozłogi, u mnie rozrasta się coraz dalej, muszę ją ograniczać. Skarpa w kolorach biało- niebieskich będzie się pewnie tworzyć cały sezon.

Aniu anabuko1 fajnie dostawać prezenty, a szczególnie cieszą te ogrodowe. ;:215

Dziś jest chłodno i pada cały dzień, rośliny się cieszą, bo już piaskowa ziemia sucha. Klon czerwony w maju ma najładniejszy kolor liści. Posadzona wiosną lilia ma dwadzieścia cm wysokości i chyba zakwitnie. ;:oj

Obrazek Obrazek

Czosnek karatawski w przeciwieństwie do wysokich, ma ładne liście. Rozwary startują i dzięki Małgosi unikną kompostownika.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Soniu wszystkiego najlepszego ;:196
i kto by się spodziewał że załapię się dziś na taka imprezkę :heja
prezencik bardzo ładny ;:333
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

27 kwiecień ? A to poświętowaliście. :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Fajny taki "szpadelek" cyba i ja taki musze sobie sprawić, bo juz wycinania mam sporo ;:173
Ja też mam taką lilie, posadzona w tym roku,mała na kilkanaście cm.Może z 12- 15 ,a juz paki kwiatowe ma i to ze cztery :roll:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

O, fajna rada dotycząca rozwarów ;:108 Chętnie skorzystam, moje też co roku chyba wyższe aż zaczynają się pokładać.
Soniu, a gdzie nabyłaś taki fajny szpadelek, właśnie takiego szukam i nigdzie nie widzę. Może w złych miejscach patrzę :roll:
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu dołączę się do życzeń: Wszystkiego najlepszego! Zdrówka, szczęścia, pomyślności! I z ogrodu dużo radości! ;:196 ;:196 ;:196
Podłączę się do pytania Zuzki. Też chcę ten szpadelek i tez nigdzie nie mogę znaleźć. ;:124
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”