Wiosenny wiejski ogród cz. 25

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiosenny wiejski ogród cz. 25

Post »

Tereniu ten bezmiar to moje lekarstwo na stresy i jak mi ciasno w sobie to na koniec ogrodu i wychodzę na te pola, wszystko za mną domy, ludzie, dźwięki ;:215
Złotlin po zimie zawsze ma część gałęzi do wycięcia i jak się o to dba to jest piękny ;:215

Stokrotko koniecznie posadź więcej żonkili i to najlepiej różne wtedy kwitnienie przedłuża się do miesiąca :D

Julciu mam niewiele ślimaków tych ciemnych, ale sporo brązowych niedużych . Ciągle znajduję przyklejone do czegoś ;:14 a teraz po deszczach coraz więcej ;:oj Mówisz, że te ze skorupką jedzą je nagie? ;:oj

Misiu uwielbiam te pola ;:167 i cieszę się że nie przeszedł plan puszczenia tamtędy drogi, bo co prawda można byłoby mieć drugą działkę budowlaną ale widok na szeregowce ;:185

Ago Ty masz las, też pięknie ;:215 Złotlinem mogę się podzielić ;:108

Bogusiu antonówka jest pyszna na szarlotkę i do słoików, ale i dużo kroję na plasterki i suszę. W zimie pyszne gryzaczki :lol:
Miło, że zdjęcie się podoba Obrazek Złotlin ładnie rośnie, ale nie tak jak perz, przynajmniej u mnie można go łatwo okiełznać ;:333

Dorotko jak miło ! dziękuję Obrazek

Iwonko ja tym co mam pod ręką, ale na pewno nie puszczam wolno ;:306

Wyrosły nam takie grzybki, szczególny przysmak tych brązowych ;:14

Obrazek Obrazek

Byłam dzisiaj na moim ulubionym placu i u ulubionego sprzedawcy kupiłam takiego ślicznego iryska, jest wyższy od tych niskich ma jakieś 30 - 35 cm

Obrazek

Moje obrazkowate!

Obrazek Obrazek

I zakwitną obrazki plamiste zidentyfikowane przez Was

Obrazek

Dostałam od kogoś takie śliczne maleństwo, które mi zakwitło na żółto ;:173 może potraficie go nazwać?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jedyny obroniony przed nornicami zeszłoroczny karczoch :D

Obrazek

Na warzywniku rosną : szpinak, rzodkiewki, groszek, buraczki i skorzonera ;:333

Obrazek Obrazek Obrazek

Ewciu zrobiłam zdjęcie jak prosiłaś, ale w paskowym sadzie nie bardzo widać kwitnienie :;230

Obrazek

Dziękuję za uwagę ;:168
benisia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2013, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry,
od jakiegoś czasu podglądam wątek i podziwiam bogactwo roślin. Mam malutki ogródek i trochę roślin, które staram się pielęgnować. Odważyłam się napisać ponieważ mam do oddania lub na wymianę odrosty milina amerykańskiego. Zastanawiam się tylko czy się przyjmą, bo korzenie mają raczej dość głęboko osadzone. Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To nieznane żółte maleństwo jest śliczne. Też jestem ciekawa jak się ono zwie.

Ależ Ty mieszkasz w pięknej okolicy. Obsiane pola gorczycą/rzepakiem (?) wyglądają zjawiskowo. Takie zadbane, uporządkowane. W moich rodzinnych stronach na Mazowszu jest wiele nieużytków. Rośnie na nich głównie nawłoć. Kiedyś rolnicy uprawiali wszystkie te pola i też było ładnie. Szkoda, że teraz zaniechali tego.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Benisiu (tak masz na imię? ) bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Może ktoś zechce milin ja mam pomarańczowy i były dwa odrosty które podarowałam ale najpierw wsadziłam do doniczki. Ewidentnie się przyjęły ;:215 mam też żółty kupiony w LM i żyje ale nie kwitnie, nie wiem dlaczego? Zapraszam serdecznie!

Halinko w tym roku dużo pól obsianych jest rzepakiem. Dotychczasowy sołtys z wójtem starają się utrzymać wieś jako rolniczą. Mamy rodzinę ojca i nie wiem ilu synów, co uprawiają własne pola i wiele dzierżawionych. Niestety wieś ma śliczne tereny rekreacyjne (skałki, dolinki), ale nic nie robi się żeby turystów zwabić. Nie ma nawet porządnego parkingu :shock: Pola porośnięte nawłocią też są i jedno obok mojego, dlatego mam jej coraz więcej, bo połowę mojego szaliczka to nieużytek :?
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Marysiu za zdjęcie kwiatowego szaliczka pięknie dziękuję. ;:196 ;:196
Amorfę dojrzałam również, a czy łaciate maleństwo nie ma przypadkiem maleńkich kolców?
Przypomina mi młodziuchny berberysek. :wink: :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu zawsze uwielbiałam kwitnące pola te cudowne szaliczki kolorowe oj tęsknię do takich widoków no a kwitnące drzewa ;:215 ucieszyłam swoje serce takimi widokami ;:180 Oczywiście dzięki Tobie ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,ta roślinka którą pokazujesz to liście ma jak trzmielina tylko pasiate ,a te niby kwiatuszki to wyglądają mi na młodziutkie żółte listeczki ,może się mylę ,bo trudno to ze zdjęcia odczytać ,wyciskarka kupiona ,dzisiaj była degustacja soku z selera z jabłuszkiem i marchewką i liśćmi pokrzywy ,pokrzyw taka ilość młodziutkich ,więc zaczynamy kurację pokrzywową żadna sokowirówka nie zrobi soku z liści tylko ta ślimakowa ,jutro będzie jeszcze z listkami mięty,można ze szpinakiem i zresztą każde liście można przeznaczyć na sok,ja zapomniałam o amorfie ,pewnie nic nie ma ,może sie nie przyjęła,bo po prostu padła,jutro zobaczę,śliczne masz te obrazki,dobrej nocki życzę ;:196
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Marysiu, tak jak Marta stawiam na trzmielinę. Ale cudeńko ;:224
Za irysami jeszcze nie przepadam ale ten ma przepiękny kolor ;:215 No i zazdroszczę trochę maku bo u mnie na razie spore liście i pąków nie widać. Może w przyszłym roku się pojawią.
W tym roku na próbę wysiałam w domu mak pełny. Wiem, że nie znosi pikowania ale nie miałam wyjścia i okazało się, że po pikowaniu ruszył ze zdwojoną siłą i ma się całkiem dobrze ;:oj
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuniu wstawiłam amorfę, bo ona późno się budzi i wielu myśli że po niej...no to żeby się nie martwili :D
Właśnie nie berberysek i ja myślałam że trzmielina, ale te kwiatuszki? muszę się im dokładnie przyjrzeć :roll:

Eluniu polskie pola mają w sobie coś, dzięki rozdrobnieniu mienią się kolorami :lol: Angielskie też mi się podobały przez bardzo nieregularne kształty okolone kamiennymi murkami albo żywopłotami, a na polach przede wszystkim owieczki :D

Martusiu może kiedyś się skuszę na ślimakową :D Dzisiaj oberwę taki kwiatuszek z roślinki i przeanalizuję czy to listeczek czy co? ;:306 Amorfa jak nie skoszona to na pewno żyje bo to niezniszczalny krzew (drzewko?) a zobacz przy okazji czy tawuła żyje? Obrazki są gratisem do hibiskusa bylinowego , wrośnięte w niego i nie bardzo wiem jak je rozdzielić, żeby nie stracić żadnej rośliny. Co prawda okres świetności każda ma w innym czasie :D Pięknego dnia i smacznych soczków ;:196

Małgosiu maczek jest bylinowy i liście właściwie zimotrwałe, bo tej zimy nie zniknęły ;:185 A z sianiem to nigdy nic nie wiadomo ;:306 Za irysami też kiedyś nie przepadałam, ale (kiedyś już pisałam) pewna starsza pani od której kupowałam pierwsze liliowce kochała irysy i mnie nimi zaraziła. Teraz mam ich sporo i za sprawą moich koleżanek forumowych i oglądam każdy kwiat dokładnie, bo są pełne uroku ;:224 Te wysokie, niektóre cudownie pachną i mają jedną jedyną wadę krótko kwitną :uszy
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś ;:196 roślinka kwitnąca podobna do gajowca tylko te listki okrągłe jakoś mi nie podobają a może trzmielina choć ja nie widziałam jeszcze kwitnącej?
miłego dnia w ogródku.
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Misiu gajowca mam sporo więc to na pewno nie on, poza tym tamtego po dwóch latach miałabym pół grządki :;230
Dobrego dnia rodzinnego ;:196
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Marysiu a jak wysoka jest ta roślinka?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Halinko dostałam ją niewiele mniejszą dwa lata temu, a teraz ma ok. 25 może 30 cm. i jeden patyczek :D
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marysiu, piękny zakup iryskowy, cudny ma kolorek. Wczoraj na placyku też kupiłam pachnące lewkonie i gipsówkę.
Uwielbiam maj, ta zieleń i kolory ;:oj ;:138
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Margolcia_K
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 14:58

Post »

Witaj Marysiu!

Te grzybki, przysmak tych brązowych paskudztw, to najpewniej są smardze, bo na piestrzenice nie wyglądają! One dla ludzi też jadalne są.

Bardzo mi się podoba kolor tego irysa, którego kupiłaś. U mnie irysów mnóstwo, ale wszystkie będą zapewne jednego koloru, takie jasnofioletowo-niebieskie. Ale do kwitnienia to im jeszcze daleko!
I warzywka masz już spore, a u mnie maciupeńkie i rosną bardzo powoli. Brak deszczu, a podlewanie to nie to samo co wiosenny deszczyk!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”