Kawałeczek słońca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałeczek słońca na ziemi

Post »

Zuza mój biały bez ma tylko 2 kiście kwiatów,jeszcze nie zakwitł,ale już czuję zapach ;:333
Hosty wychodzące z ziemi to wspaniały widok ;:108
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widziałam,że dawałaś agrowloknine czy agrotkanine na rabaty. Ja mam glinę i wyjmuje ja na pól metra i daje ziemie i widzialam wiele korzeni chwastów oset skrzyp babka mlecz itd. na razie nie daje nic na wierzch bo to mój rozmnazalnik i zastanawiałam sie czy agrotkanina działa i czy warto ja klasc. Jak tak to czy pod tuje tez.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Wywal, wywal tę NN - ja też z nią walczę chociaż od dwóch lat nie rosła bo ja wyrywałam jak tylko spostrzegłam, ale dalej wyrasta. Na szczęście tylko na wiosnę, potem się już uspokaja. Poszukam jej nazwy, bo też o nią pytałam jak ją zobaczyłam w ogrodzie.
Znalazłam, to echinocyst.
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Ja tylko na chwilkę bo strasznie już późno a raniutko do pracy - fantasico ;:196
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Izolek
200p
200p
Od: 26 lut 2014, o 21:57

Post »

U mnie też hosty późno pokazały swoje kły ;:108
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Różaneczniki tuż tuż, piękne tulipany ;:138 ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłeczko, też uwielbiam hosty. Jeśli bym miała cienisty ogród, to chyba bym miała hostowe arboretum ;:198 Nawrot fajna, bezproblemowa roślinka na słońce. Ma taki głęboki, błękitny piękny kolor jak kwitnie ;:108
Iwonko, też lubię ten nawrot za jego głębie koloru. Na żywo pięknie wygląda, zdjęcia nie oddają głębi jego błękitu.
Aniu-aneczka1979, moje hosty sadzone w 2012 już w zeszłym roku były ogromne. Tak więc w drugim roku po wysadzeniu już pokazują swoje piękno ;:333 A kiedy sadziłaś swoje?
Ewciu, masz rację, rośliny pięknie się prezentują na zielonym tle iglaków ;:108 Najważniejsze to zachować równowagę, aby nie przegiąć ani w tę ani w drugą stronę ;:198
Aniu-Annes 77, mój bez też dopiero pierwszy raz kwitnie i nie ma tych kiści zbyt wiele. Ale i tak mam ekscytację :tan Hosty uwielbiam ;:167
Jolu, ja agrowłókninę mam wyłożoną tylko na zagajniku z iglakami. Jeśli masz jakieś byliny które idą rozłogami - tam się ona nie nadaje ;:185 Zanim ją wyłożyłam, wyczyściłam ziemię z chwastów i korzeni, aby nie wyrastały, bo mogą ją przebić i wyjść. Wtedy ciężko je usunąć. Agro pomaga jak pod spodem nie ma chwastów - wtedy zapobiega wrastaniu tych z zewnątrz. Nie nadaje się na rabaty z cebulami, bylinami i roślinami "niepiennymi" - tam lepiej wysypać korą.
Beato, kochana - TAK, to właśnie ta roślinka - a ja myślałam, że to dynia. Wygooglowałam i podpatrzyłam nasiona i siewki echinocysta, są identyczne jak u mnie. Zaraz ją wywalam, dziękuję ;:196
Moniko, ;:196
Izolek, u Forumek hosty już były spore, a u mnie nic. Już się bałam, ale wreszcie są :tan Uwielbiam ten stan kiełkowy ;:108
Karolcia, już nie mogę się doczekać na pełno kwitnienia różaneczników. Mam ich 6, spektakl dają cudowny ;:167
-----------------------------
A dziś mam zamiar zabrać się za mój przedogródek, przedpłocie czy jak zwał tak zwał. Mam tam kilka młodych trzmielin, które obecnie zaniknęły pod kupą chwaściorów ;:131 Będzie znów sporo kopania i walki z korzeniami. Dosadzę trzmielinki otrzymane od Soni (Soniu, przyjęły się wszyściutkie sadzoneczki) i wyściółkuję... hmmm... jeszcze nie wiem czym :? I jakieś obrzeże by się przydało, bo samochody jak by mogły, to po samym płocie by mi jeździły :evil: Będą improwizacje ;:198 Trzymajcie kciuki ;:333
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuza ja nie mam cienia, a hosty całkiem dobrze sobie radzą. Oczywiście nie mam rarytasów. Kolczurki się pozbywaj, bo to wyjątkowo ekspansywny chwast. ;:202 Jest na liście gatunków inwazyjnych, każdy ma obowiązek ją niszczyć lub zgłaszać odpowiednim służbom. Cieszę się, że trzmieliny się przyjęły, przytnij czubki, w czerwcu ładnie się zagęszczą. Jak wąska droga, to trudno zagospodarować przedpłocie, mam podobnie, kamień z drogi ląduje tuż przy płocie. ;:222
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Witaj Zuza ;:7 Wpadłam z rewizytą i cóż widzę? Piękny, uporządkowany ogród, "wypasione" rabaty ;:180 Hm, i Ty pisałaś u mnie, że chcesz się inspirować? ;:oj TY już jesteś mega zainspirowana! :;230
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Hejka!
Soniu, ja próbowałam z hostami w słońcu, ale wszystkie popalone aż żal było patrzeć. Trafiły do jedynego cienia jaki był i po regeneracji jest ok. Wolę już nie próbować, bo serce mi się kroiło jak każdy nowy liść wyglądał jak spalony papier w kominku ;:185
Kolczurka na pewno pójdzie na śmietnik, ale nie wiedziałam, że jest aż tak niepożądaną rośliną. Wcześniej jej nie znałam. A te trzmieliny przyciąć teraz czy w czerwcu dopiero? Bo teraz to dopiero maleństwa.
Elwi, u mnie rabaty, o które się nie boję to głównie iglakowe, albo małe bylinkowo-hortensjowe. Duża rabata różana to moja nowość, a róże tegoroczne, więc szukam inspiracji w ogrodach różanych, żeby wiedzieć co i jak. Jak widzę takie różane cudeńka jak u Ciebie, to aż dech zapiera. Jak będzie moja wyglądać w tym roku to na razie niewiadoma. Wszystkie rośliny w niej młodziutkie, nowe u mnie. Nie wiem czy z róże i reszta zieleninki będzie się dobrze razem czuła i dobrze wyglądała :roll:
---------------------------------
Dzisiaj pogoda lipna, w nocy burza z deszczem, a teraz wietrzysko i chmury ciężkie i ciemne. Dobrze że wczoraj się zawzięliśmy i z eMem skończyliśmy przedogródek/przedpłocie. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia "przed" tylko "po", ale uwierzcie na słowo, że chwasty były do kolan.Trzmielin w ogóle nie było widać. Chwasty rwałam z korzeniami jak dziadek rzepkę. Nie chciały cholery z ziemi wyłazić, tak im dobrze było. Nie mam jeszcze ściółki, myślę o szyszkach z lasu (przynajmniej były by free :wink: ), zobaczymy. A taki efekt uzyskaliśmy:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Kupiłam fajną odmianę trzmieliny, mam nadzieję, że będzie bezproblemowa jak wszystkie, które dotychczas u mnie rosną. I pojawiły się pierwsze kwiaty w truskawkach o smaku malinowym i ananasowym. W zeszłym roku kupione nie miały owoców. W tym roku mam nadzieję spróbować tych dziwolągów.

Obrazek Obrazek

Kochani, mimo pogody, miłej niedzieli Wam życzę ;:4
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Są ogrody, gdzie kolczurki się sprawdzają - ja dziękuję za nie z góry. Na szczęście da się je utemperować.
Proszę o dokładny opis smaku tych truskawek jak już dojrzeją ;:65
Chociaż tak ich posmakuję. ;:306
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Może nieodpowiednie odmiany host miałaś,są takie które w pełnym słońcu doskonale sobie radzą
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ciekawa jestem smaku tych truskawek i ja ;:108
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Zuziu u mnie w podobnym miejscu , tak samo obsadzonym trzmielinami za ściółkę robi rumianka japońska , opanowała cały parter :;230 a na pięterku panoszą się dwa kolory trzmieliny , polecam stanowią fajną paczkę , moje trzmieliny pną sie juź po płocie ale i Twoje niedługo strzelą w górę , trzeba je co prawda podwiązywac ale robią za całkiem fajny źywopłot :;230 u mnie raptem 9 stopni i wieje po kielecku . Na truskawki przyjadę popróbować bo jak do tej pory tylko słyszałam o takich rarytasach a ja straszny łasuch jestem :;230
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Trzmielina ciekawa. Grunt, żeby okazała się wytrzymała, jak jej siostry!
Ładnie zrobiłaś! Gratulacje! Jak się rozrośnie, będzie fajnie wyglądać!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”