Ogród Helen,Cz 2
- megi1402
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Helen,Cz 2
U mnie jedna kępa host też już taka duża, druga dopiero wystawia kły.
Trójkolorowa tawułka bardzo mi się spodobała. Czy ona duża rośnie?
Trójkolorowa tawułka bardzo mi się spodobała. Czy ona duża rośnie?
- Helen
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Danusia , tak to jest gęsiówka, często zwana żagwinem
Sonia, trzmieliny teraz mają ładne przyrosty,tawuły mam 4 z czego 2 rosną w miejscu gdzie słońce ledwie dochodzi to i przyrosty nie są kolorowe a bardziej jednolite.Floksy teraz mają swój czas całe ukwiecone.Hosty patriot to odmiana która wcześniej startuje niż inne gatunki.
Gosia u mnie hosty innego gatunku wyrastają dwa tygodnie póżniej. Tawółę polecam do niedużych ogródków bo należą do niezbyt dużych krzewów,jak również można ją przycinać do wielkości jakiej się chce.Korzeń ma skromny to i w każdej chwili można przesadzić.
Klon mocno chorował, zaraz z wiosny rzuciła się na niego czarna mszyca,liście obklejone były kleistą mazią, wydawało się że nic z niego nie będzie, oddałam sprawę do sekcji poradniczej .......po dwóch mocnych opryskach środkiem karate i mospilan jakoś się uratował.

Różaneczniki powoli otwierają pączki

Sonia, trzmieliny teraz mają ładne przyrosty,tawuły mam 4 z czego 2 rosną w miejscu gdzie słońce ledwie dochodzi to i przyrosty nie są kolorowe a bardziej jednolite.Floksy teraz mają swój czas całe ukwiecone.Hosty patriot to odmiana która wcześniej startuje niż inne gatunki.

Gosia u mnie hosty innego gatunku wyrastają dwa tygodnie póżniej. Tawółę polecam do niedużych ogródków bo należą do niezbyt dużych krzewów,jak również można ją przycinać do wielkości jakiej się chce.Korzeń ma skromny to i w każdej chwili można przesadzić.

Klon mocno chorował, zaraz z wiosny rzuciła się na niego czarna mszyca,liście obklejone były kleistą mazią, wydawało się że nic z niego nie będzie, oddałam sprawę do sekcji poradniczej .......po dwóch mocnych opryskach środkiem karate i mospilan jakoś się uratował.

Różaneczniki powoli otwierają pączki

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Helenko super, że klon sobie radzi. Piękny okaz, strata byłaby ogromna.
Różanecznik ślicznie już kwitnie i lilie już takie wysokie. 

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Helen
Jednym słowem - Pięknie
Klon cudny
Mój klon chyba nie ruszy - niby gałązki żywe ale na razie nic nie puszcza
a miałam go na jesieni przenieść na nowa działkę .
Pozdrawiam

Jednym słowem - Pięknie

Mój klon chyba nie ruszy - niby gałązki żywe ale na razie nic nie puszcza

Pozdrawiam
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
To mnie przestraszyłaś z tym klonem nawet nie wiedziałam, że zagraża klonom mszyca jakaś paskudna
, muszę przyjrzeć się moim klonikom bo na różach już mszyce mi żeruja niestety.

- Helen
Sonia ja też się cieszę że wyszedł z tego. Podsypałam mu nawozu aby się wzmocnił i teraz tak rośnie że będę wkrótce musiała go przyciąć bo zachodzi na obok rosnące lilie. Deszcze popadały, dzisiaj ciepło i przyroda pędzi do przodu
Tereniu, mój klon to krzew starej daty rośnie w południowym słońcu , ma jak na patelni, często bardzo sucho i sama się dziwię że to przetrzymuje.Klony zazwyczaj wolą półcień i dobrą przepuszczalną glebę.Przesadż swojego a na pewno się ożywi.
Ewuniu, ja też nie wiedziałam że klon może być zaatakowany przez mszycę.Wczesną wiosną kiedy puścił pierwsze listki wszystkie były lepkie jakby ktoś polał je klejem. W następnym dniu przyglądam mu się lepiej i widzę że wszystkie gałązki do połowy obklejone są czarną mszycą. Nigdy tego nie miał, dla mnie to było wielkie zdziwienie.

Tereniu, mój klon to krzew starej daty rośnie w południowym słońcu , ma jak na patelni, często bardzo sucho i sama się dziwię że to przetrzymuje.Klony zazwyczaj wolą półcień i dobrą przepuszczalną glebę.Przesadż swojego a na pewno się ożywi.

Ewuniu, ja też nie wiedziałam że klon może być zaatakowany przez mszycę.Wczesną wiosną kiedy puścił pierwsze listki wszystkie były lepkie jakby ktoś polał je klejem. W następnym dniu przyglądam mu się lepiej i widzę że wszystkie gałązki do połowy obklejone są czarną mszycą. Nigdy tego nie miał, dla mnie to było wielkie zdziwienie.

- Helen
Maj najpiękniejsza pora roku, azalie ,różaneczniki, bzy których nie mam i wiele innych zaczynają swój seans.

W miejscu zaniedbanym powstaje nowe hostowisko, na razie takie przymiarki.
Jak podrosną będzie przesadzanie .......prawą stronę uzupełnię niskimi ciemnymi hostami albo żurawkami .....sama nie wiem

W miejscu zaniedbanym powstaje nowe hostowisko, na razie takie przymiarki.
Jak podrosną będzie przesadzanie .......prawą stronę uzupełnię niskimi ciemnymi hostami albo żurawkami .....sama nie wiem

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Chyba mam tego samego białego rh, bo na razie tylko on mi zakwitł.
Hortki sprawdzałam jakieś 2 tygodnie temu. Żyły. Jestem bardzo ciekawa, czy sie ukorzenieły
Boję się ruszać
Hortki sprawdzałam jakieś 2 tygodnie temu. Żyły. Jestem bardzo ciekawa, czy sie ukorzenieły
Boję się ruszać
- cyma2704
Helenko rabata azaliowo-hostowa śliczna.
Zazdroszczę miejsc, gdzie można sadzić hosty, są piękne i mało wymagające. Rododendron szybko zrobił się piękny. 

- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Helenko u Ciebie już tak pięknie kwitną różaneczniki i azalie a może to jakieś wcześniejsze odmiany u mnie wszystko jeszcze w pąkach ale cieszę się z tego bo teraz wszystkie roślinki tak bardzo się spieszą z kwitnieniem.
Zawsze myślałam że żagwin i gęsiówka to zupełnie inne roślinki.
Zawsze myślałam że żagwin i gęsiówka to zupełnie inne roślinki.
- Helen
Jestem z małym opóżnieniem, i przypuszczam że różaneczniki już wszędzie zakwitły.Gosia mój biały zakwitł dosyć wcześnie bo
rośnie w słońcu i w zaciszu.Twój zapewne też tak ma.
Miejmy nadzieję że Twoje hortki ukorzeniły się
Sonia, miło mi że ci się podoba moja rabatka azaliowo - hostowa
.Hosty biało zielone rozrastają się bardzo szybko i rosną wszędzie, no prawie wszędzie bo w ciemnym miejscu gdzie słońce nie dociera są dużo mniejsze.Uwielbiam hosty i dlatego powiększam kolekcję, miejsce dla nich zawsze się znajdzie
Joluniu, różaneczniki i azalie to te same odmiany co wszyscy mają,być może tylko ta żółta to wcześniejsza Wydaje mi się że na wcześniejsze kwitnienie ma wpływ przede wszystkim pogoda, u nas słońce świeci na przemian deszcz pada i jest dosyć ciepło.
U Ciebie lada dzień zakwitną a u mnie ten biały ma takie obwisłe kwiaty jakby miały opadać. 
U mnie obecnie nic nie kwitnie więcej .........jedynie azalie i różaneczniki.

rośnie w słońcu i w zaciszu.Twój zapewne też tak ma.
Miejmy nadzieję że Twoje hortki ukorzeniły się

Sonia, miło mi że ci się podoba moja rabatka azaliowo - hostowa

Joluniu, różaneczniki i azalie to te same odmiany co wszyscy mają,być może tylko ta żółta to wcześniejsza Wydaje mi się że na wcześniejsze kwitnienie ma wpływ przede wszystkim pogoda, u nas słońce świeci na przemian deszcz pada i jest dosyć ciepło.

U mnie obecnie nic nie kwitnie więcej .........jedynie azalie i różaneczniki.

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Helen, no niby "tylko azalie i różaneczniki"... ale jakie cudne! Uwielbiam ten czas. Koniecznie muszę dokupić więcej azalii, zachwycają mnie.
Rh już nie próbuję... Nie lubi mnie i nie chce u mnie w ogóle rosnąć. Dobrze, że choć azalie nie mają nic przeciwko
Ślicznie u Ciebie
Rh już nie próbuję... Nie lubi mnie i nie chce u mnie w ogóle rosnąć. Dobrze, że choć azalie nie mają nic przeciwko

Ślicznie u Ciebie

- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Piszesz, że nic nie kwitnie jedynie azalie i różaneczniki...ale za to jakie
u mnie to samo no chyba żeby policzyć cebulę ...kwitnie na całego 

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Helenko,rabata -wysepka piękna ,widać ją z daleka i bardzo ładnie skomponowana z hostami,pozdrawiam i buziaczki 

- cyma2704
Helenko już raz podziwiałam hostowo-azaliową rabatę, ale w pełni kwitnienia jest przecudna
i do tego samotny klon Globosum, mój ulubiony. Biały roddodendron na tle żywopłotu świetnie się prezentuje.
U mnie w lekkim cieniu nie chce kwitnąć.