Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz (06.2012 - 05.2015)
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3 cz.
Czy ktoś ma odmianę Sunbeam ? W zeszłym roku kupiłam ją i niestety w domu rosła bardzo słabo. Liście opadały, skręcały się ku dołowi i wyglądały bardzo źle. W tym czasie pozostałe odmiany rosły zdrowo. Producent poradził by więcej ją zasilać ale niewiele to pomogło.Po wsadzeniu na miejsce stałe zaczęła dostawac lepszych liści. Była zasilana dolistnie i glebowo ale nie dała rady zakwitnąć. Jesienią miała dopiero pierwsze małe pączki. W tym roku w doniczce zachowuje się tak samo. Nie ma owadów, widocznych plam na liściach. Już nie wiem co robić. Znowu jest zasilana przy podlewaniu, do ziemi dostała substral osmocote a wygląda jakby miała paść. Czy to z tą odmianą coś nie tak, czy ten egzemplarz jakiś trefny?
- grazka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 sie 2012, o 00:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też byłabym zainteresowana zastosowaniem obornika bydlęcego w granulacie, jak wcześniej zapytała meluzyna
pozdrawiam serdecznie, Grażyna
- Russski
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Co do obornika, działa bardzo dobrze. Sprzyja wzrostowi masy zielonej.
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Fajnie, tylko czy można np podlewać obornikiem daturę codziennie, tak jak się robi z innymi nawozami - np. z Azofoską na start?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Witam pozytywnie zakręconych !!!!
Obornik granulowany bydlęcy stosuję od kilku lat. Ponieważ jest to granulat na początku podsypywałem w donice i po reakcji z wodą zwiększał on objętość i nie pachniał jak nawożone kwiaty.
Więc porzuciłem tą metodę ku uciesze rodziny , stosowałem go przy sadzeniu roślin mieszając z ziemią.
Do codziennego podlewania stosuję z powodzeniem następującą metodę :
- w zarezerwowanej specjalnie do tego celu konewce 10l sypię obornik 1/3 objętości i zostawiam na 3-4 dni (konewka lepsza od wiadra z podanych już powodów)
- po 4 dniach używam tego koncentratu w ilości mniej więcej 1:10 ( leję 1l do drugiej konewki i uzupełniam H2O do pełna).
- okazuje się że obornik nie rozpuszcza się w całości więc uzupełniam czystą wodą konewkę nr 1
- jednorazowe załadowanie starczało na 7 do 10 dni
pozdrawiam i polecam
Obornik granulowany bydlęcy stosuję od kilku lat. Ponieważ jest to granulat na początku podsypywałem w donice i po reakcji z wodą zwiększał on objętość i nie pachniał jak nawożone kwiaty.
Więc porzuciłem tą metodę ku uciesze rodziny , stosowałem go przy sadzeniu roślin mieszając z ziemią.
Do codziennego podlewania stosuję z powodzeniem następującą metodę :
- w zarezerwowanej specjalnie do tego celu konewce 10l sypię obornik 1/3 objętości i zostawiam na 3-4 dni (konewka lepsza od wiadra z podanych już powodów)
- po 4 dniach używam tego koncentratu w ilości mniej więcej 1:10 ( leję 1l do drugiej konewki i uzupełniam H2O do pełna).
- okazuje się że obornik nie rozpuszcza się w całości więc uzupełniam czystą wodą konewkę nr 1
- jednorazowe załadowanie starczało na 7 do 10 dni
pozdrawiam i polecam

Bardzo nam przykro, pomyłeczka, to nie żaden Wania.
Ot po prostu i zwyczajnie- Regulamin się kłania.
- grazka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 sie 2012, o 00:38
Podejrzewam, że podlewanie obornikiem codziennie mogło by być za dużo.Ale w związku z tym nasuwa się inne pytanie, czy oprócz obornika można nawozić innymi nawozami. A jeśli tak, to ile należałoby odczekać z zasilaniem nawozami po zastosowaniu obornika
pozdrawiam serdecznie, Grażyna
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rawa
Czyli można go podsypać, trochę zmieszać z ziemią, mocno podlać i niekoniecznie rozpuszczać? Nie mam ogrodu, a myślę o donicach na balkonie z już rosnącymi kwiatami.
Czyli można go podsypać, trochę zmieszać z ziemią, mocno podlać i niekoniecznie rozpuszczać? Nie mam ogrodu, a myślę o donicach na balkonie z już rosnącymi kwiatami.
W warunkach balkonowych metoda z "koncentratem" może być uciążliwa z powodu zapachów przy jego przechowywaniu, samo podlewanie takich problemów już nie stwarza pod warunkiem że nie przelejemy donicy.
Mieszanie z ziemią przy sadzeniu jest godne polecenia , nawożenie sypaniem granulatu do donicy również odradzam.
Mieszanie z ziemią przy sadzeniu jest godne polecenia , nawożenie sypaniem granulatu do donicy również odradzam.
- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Rawa, i jak Twoja metoda się sprawuje? Jak kwitnienia i wzrost?
Nawozu mam pod dostatkiem więc mogę lać ile wypiją
Nawozu mam pod dostatkiem więc mogę lać ile wypiją

Obornik nie był nigdy jedynym nawozem , jego stosowanie jest ważniejsze od połowy czerwca niż w maju.
Jest moim zdaniem gwarantem dobrego bilansowania składników pokarmowych jeśli czegoś brak w ziemi lub w innych nawozach.
Odpowiadając na pytanie nie było nigdy problemu ze wzrostem i kwitnieniem , mam problem cały czas aby sprowokować obfite kwitnienie, ale nie myslę aby powodem był tutaj obornik.
jutro jakieś foty
pozdrawiam
Jest moim zdaniem gwarantem dobrego bilansowania składników pokarmowych jeśli czegoś brak w ziemi lub w innych nawozach.
Odpowiadając na pytanie nie było nigdy problemu ze wzrostem i kwitnieniem , mam problem cały czas aby sprowokować obfite kwitnienie, ale nie myslę aby powodem był tutaj obornik.

pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniaw też mam tą daturę.
Producent odpowiedział mi, ze w pierwszych latach są problemy ( takie jak opisujesz) z tą daturą, radził nie zrażać się, bo w trzecim roku już rośnie normalnie, więc masz dużą szanse w tym roku.
U mnie dopiero świeżynka.
Zasiłać i postępować tak, jakby jej nic nie było.
Producent odpowiedział mi, ze w pierwszych latach są problemy ( takie jak opisujesz) z tą daturą, radził nie zrażać się, bo w trzecim roku już rośnie normalnie, więc masz dużą szanse w tym roku.
U mnie dopiero świeżynka.
Zasiłać i postępować tak, jakby jej nic nie było.

GrażynaW - dzięki za odpowiedź. Będe więc czekać na poprawę formy datury.
Następna część wątku jest tutaj -Klik-
Następna część wątku jest tutaj -Klik-