Pomidory w donicach cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.2

Post »

Duże, bo siane 16 lutego :D
Właśnie nie wiem co tej Maskotce jest- ale wydaje mi się, że w zeszłym roku też miała takie liście.
Wrzucę pytanie do postu o chorobach, to może ktoś pomoże.
Pozdrawiam -Marta
Gayaruthiel
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Alez wam zazdroszcze tych krzaczorow! Polowe krzakow stracilam przez nagly atak mrozu. Inne, trzymane w mini szklarni sa rachityczne i jakby czyms porazone. Do tego w donice po zmarnietych roslinach wetknelam na nowo nasiona, ale chyba juz jest za pozno, zebym mogla sie doczekac z nich jakichs owocow w tym roku. A tak sie cieszylam na malinowki :(
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Posiałm malinowe tydzień temu, no, może 10 dni temu. Już je przepikowałam do 200ml kubeczków po same liścienie. Niektórym wychodzą już liście właściwe. Może uda się i będą miały owoce w lipcu/sierpniu??
Mam kilka malinowych, ale znajomi jęczą o tą właśnie odmianę i trzeba było dosiać :D :D

Pomidory siane w połowie marca już prawie kwitną, więc za 2 miesiące te najmłodsze też powinny mieć kwiaty i później owoce. Dużo zależy od pogody.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Rzepka pisze:Moja balkonowa Perła Małopolski ma już owocki :heja
Obrazek

Pozdrawiam
Kiedy on siany?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Gayaruthiel pisze:ale chyba juz jest za pozno, zebym mogla sie doczekac z nich jakichs owocow w tym roku.
Spokojnie. Nie patrz w kalendarz i prowadź te posiane teraz pomidory, jak gdyby to był kwiecień. Jeżeli to są pomidory gruntowe , to ogłowisz je na przełomie lipca i sierpnia. Będą prawdopodobnie 2 max 3 grona, ale będą.

To samo tyczy się grazka100
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Gosiu, pomidorki z przeznaczeniem do donic siałam pod koniec lutego, póżniej ogławiałam, oprócz Perły Małopolski mam jeszcze w wiadrach 25l Brandywine Apricot, K/37 i Megagrona, w mniejszej 15l Betaluxa, z Megagronem to eksperyment, nie wiem, co z niego wyrośnie, nigdzie nie doczytałam, by ktoś go ogławiał, mam sadzonki z nasion wysianych w normalnym czasie tj. 15 marca, więc porównam.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Zawiązał mi się pierwszy pomidorek na odmianie Bajaja. :D
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Moje Maskotki też już w większości kwitną, na jednej zawiązał się pierwszy, maleńki pomidorek :wink:
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

U mnie pierwsze pomidorki są na Wiszącym Krysi
Obrazek

Ale za to najładniesze kwiatki, wręcz dekoracyjne, ma Rudy ;:333
Obrazek
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Rzepka pisze:...z Megagronem to eksperyment, nie wiem, co z niego wyrośnie, nigdzie nie doczytałam, by ktoś go ogławiał...
Megagrona z zasady się ogławia w donicy zostawiasz 1-2 grona w gruncie 3. Co więcej żeby były liście na wykarmienie tych gron można zostawić kilka wilków z usuniętymi gronami.
Dorota
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za pomoc, po raz pierwszy mam tego pomidora i nie bardzo wiem jak z nim postępować, od początku kwietnia rośnie na balkonie w 25 l donicy, nawet przez te zimne noce nie wnosiłam do domu, krzaczor wielki, wytrzymały, nawet nie dostał fioletowej nóżki od zimna, ma już zawiązki kwiatów, ale nie są to wielkie grona, takie jak widziałam na zdjęciach :wink:
Ja go już raz ogłowiłam, by zrobić sadzonkę dwupędową, czy mam go jeszcze raz ogławiać?
Na razie pozwoliłam mu rosnąć jak chce, przy okazji wstawię zdjęcie.

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

W przypadku Megagrona sadzonka dwupędowa to nieporozumienie. Uzyskasz dwa pierwsze grona prawie na jednym poziomie. Gdzie się to pomieści ?
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam pojęcia jak to będzie wyglądało, po prostu był bardzo cienki i wybujały, więc obcięłam mu czubek, który ukorzeniłam, skróconej sadzonce pozwoliłam rosnąc jak chce, nic dotychczas nie obrywałam, jak będzie bardzo szeroki, to go wyekspediuję na działkę, będzie stał w donicy na trawniku :)

Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

U mnie w ub.roku megagron zawiązał drugie grono w odl.ok.20-40 cm.od pierwszego.Po rozwinięciu obu tak się zagęścił,że część pomidorków zaczęła opadać nie dojrzewając.Wszystko było zacienione,poplątane i nieciekawe.Obcinałem część grona,bo próbowała wejść szara pleśń.Pomidor rósł pod foią.;:136 ;:136
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Rzepka pisze:skróconej sadzonce pozwoliłam rosnąc jak chce,
No i dobrze. Teraz, jeśli ogłowiona sadzonka wypuściła dwa pędy ,po prostu przed wsadzeniem gdziekolwiek usuń słabszy z dwóch wypuszczonych nowych pędów.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”