Ogród Ignis05 część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 6

Post »

Krysiu kopytnik kwitnie i to na żółto? czy na zdjęciuu coś się zaplątało? Na moim[Twoim] jeszcze nie widziałąm żadnego kwiatka ale i tak jest śliczny :wit
To co, będzie w weekend 30 stopni?
Każdego dnia po 10 8-) miłego majowania
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Krysiu - Podziwiam Twoją magnolię. Ja od jesieni jestem szczęśliwą właścicielką Magnolii gwiaździstej nabytej na wyprzedaży w Carefourze za 7 zł, która ma postać 30-to centymetrowego patyka. Ale przezimowała, pączki liściowe coraz większe....Teraz tylko odczekać muszę ładnych kilka lat - żeby zobaczyć pierwszy kwiat ;:306
Podziwiam plantację truskawek :D Moja "szklarenka" też została już nieco uszkodzona. Co prawda oba zamki działają, ale z prawej strony folia oderwała się od zamka i mam tam naturalną wentylację. Ale i tak uważam, że fajnie nam służą przez tyle lat ;:333
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu :wink: na ostatnim zdjęciu jest szachownica asyryjska, którą kupiłam poszukując szachownicy kostkowanej.
Obrazek

Jagódko ;:196 coś w tym określeniu jest, bo kiedy oglądam przekwitającą już białą magnolię,
to mam wrażenie, że z panny młodej zrobiła się Dulska w papilotach. :;230
Na szczęście mogę oglądać kwitnące teraz też na biało czereśnie.
Wiśnia jeszcze w pąkach. Pewnie rozkwitnie po weekendzie majowym.
Może wpadniesz na moje prywatne Hanami czyli święto kwitnącej wiśni w moim ogrodzie ?
Zapraszam ;:180
Obrazek

Stasiu :) u mnie żab zawsze jest sporo. Kiedy te maluchy podrosną, ruszą na trawę i trzeba
będzie na nie uważać przy koszeniu. Jednak ślimaki muszę sobie i tak sama zbierać. :lol:
Obrazek

Grażko ;:196 zawsze miewam takie odczucie wiecznego gonienia i nie nadążania ze wszystkim.
To strasznie dołuje człowieka. Nawet teraz, mimo, ze mam nieco więcej czasu dla ogrodu, czasami jestem w tym
ogrodzie i nie wiem od czego mam zacząć. Muszę nauczyć się również w nim odpoczywać.
Podziwiam osoby, które potrafią sobie wszystko tak jakoś sprytnie zorganizować.
Stąd ta moja teoria, że coś musi zostać jeszcze do zrobienia. :;230
Jak to jest , według Ciebie, czy po złożeniu skrzeku przez żaby już nie powinno być przymrozków ?
Czy może coś pokręciłam? U mnie dzisiaj rano było nieco poniżej zera. ;:131
Obrazek

Iza :) te 30 stopni to chyba da suma temperatur przez w te majowe święta. :;230
Ta na żółto kwitnąca roślina na zdjęciu powyżej , to knieć błotna.
Kopytnik też kwitnie ale ma takie niepozorne, małe, brązowe kwiatuszki i ze wstydu chowa je pod liśćmi. :D
Obrazek

Marysiu ;:196 możesz się zdziwić, kiedy zakwitnie i Twoja magnolia, szybciej niż myślisz.
Też kupowałam maleństwo i wyrosła nie wiadomo kiedy. A pierwszy kwiatek miała chyba już po roku lub dwóch u mnie.
Z kolei Susan kupiłam z jednym kwiatkiem i zakwitła też w następnym roku.
Gdzieś ostatnio widziałam takie same szklarenki ale już były w "lepszej" cenie.
Może trzeba poczekać na koniec sezonu i trafią się gdzieś w przecenie.
Życzę Ci miłego pobytu na działce. ;:3
Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Szafirki w stópkach drzewa bardzo rozweselają ;:333
Na ostatnim zdjęciu zaciekawiła mnie wyrażnie dwukolorowa "postać" :wink: -co to to?
Pozdrawiam Krysiu ;:196 Fajnie by było gdyby skrzek oznaczał koniec przymrozków-fajnie ;:108 :wit
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Taki ostrokrzew mi się podoba ,ale chyba wymarza? Długo go masz bo nie kojarzę?
Awatar użytkownika
elam
100p
100p
Od: 28 paź 2012, o 12:31

Post »

Krysiu
z tym odpoczywaniem w ogrodzie to jest coś nie tak, ja odpoczywam gdy pracuję przy roślinach, męczę się gdy nic nie robię.
Krysiu rośliny w Twoim ogrodzie, te duże i te małe, tworzą bajkowy krajobraz. Wiśnie w różnych odmianach są śliczne, podziwiam je u Ciebie i u siebie na osiedlu. W ogrodzie mam pięknie kwitnącego migdałka, marzy mi się jeszcze jakaś maleńka, wąziutka, różowa wisienka.
Magnolię stellata kupiłam na wiosnę w postaci trzech badylków, trochę poczekam, by zakwitła tak pięknie jak Twoja.
Pochwalę się jeszcze, że bardzo obficie i pięknie zakwitłą mi porzeczka krwista. Mam ją parę lat, miała pojedyncze kwiatki, w tym roku, po łagodnej zimie jest obsypana kwiatami i wygląda ślicznie.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ślicznie u Ciebie , ile kolorów, kwiecia, wiosna radosna ;:138 :heja
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poniżej zera u ciebie było Krysiu ;:oj Ojej, jak ja się boję takich temperatur. Wiem, że trzeba się liczyć z "zimnymi ogrodnikami", ale teraz? Jejku, te wszystkie młodziutkie listeczki... nawet myśleć o tym nie mogę. Ucierpiały u Ciebie?

Wianuszek szafirków wokół brzózki - coś pięknego, i w kolorze, i w formie ;:333
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w pierwszy majowy dzień. ;:7

Jest dość chłodno, w ciągu dnia padał deszcz a teraz wyszło słońce.
W ogrodzie dzisiaj zrobiłam tylko ... zdjęcia. :lol:
Ładnie rozkwitł mój migdałek.

Asiu ;:196 ta biało zielona roślina to , jak słusznie zauważyła Ewa , jakaś odmiana ostrokrzewu.
Niestety , dość wrażliwa na moje zimy. W tym roku wyjątkowo dobrze wygląda, ale to oczywiście zasługa
wyłącznie łagodnej zimowej pogody.
Szafirki sadziłam pod tą czereśnią dość dawno i daleko od pnia. Muszę je chyba stamtąd rozsadzić,
bo pień tymczasem mocno się pogrubił a może szafirki się do niego zbliżyły ?
Obrazek

Ewcia ;:196 Niestety, najczęściej przemarzają mu te liście. Kupowałam dwa takie biało zielone ale różne
maleństwa kiedyś w Auchan. Tego mam już kilka lat ale za bardzo nie rozrasta się, właśnie z powodu przemarzania.
Drugi z nich już mi padł.
Obrazek

Elu kochana ;:196 jak miło mi gościć Cię w moim wątku. To prawda, też odpoczywam zajmując się roślinami.
Tylko,że mając ogród przy domu zawsze jeszcze coś w domu trzeba zrobić i trochę się człowiek szarpie między
domem a ogrodem.
Kiedy wybywasz na działkę dom zostawiasz daleko i możesz całkiem oddać się roślinom.
Miewam takie pojedyncze dni, kiedy mogę zapomnieć o sprawach domowych i tylko być w ogrodzie .
I wtedy właśnie czasami nie wiem od czego zacząć. Muszę sobie zawczasu przygotować konkretne
zadanie i plan jego realizacji. :lol:
Taka łagodna zima i od razu tyle radości . Teraz tylko czekać na kolejne kwitnienia. ;:65
Obrazek

Karolinko :wink: miła jesteś, dziękuję za miłe słowa. Tym bardziej, że masz taką piękną wiosenkę w swoim ogrodzie.
Obrazek

Wandziu :wink: na razie nie widać specjalnie szkód. Może nie był to tak drastyczny spadek temperatury.
Szkoda by było takich świeżych przyrostów na roślinach. Na szczęście u mnie jeszcze aż tak bardzo ciepło nie
było i rośliny mam nadzieję są nieco zahartowane na zimno.
Obrazek

Przy okazji pochwalę się siewkami moich lilii martagon. Mam je z nasion sprzed trzech i dwóch lat.
Może kiedyś doczekam się kwiatków ?

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam wszystkich majowo i życzę miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Myślę, że ani czereśnie szafirkom, ani tym bardziej szafirki czereśni nie przeszkadzają. Widok bardzo przyjemny razem tworzą.
U mnie też dzisiaj dość zimno i mokro. Miałam nadzieję, że uda mi się popracować choć trochę na działce i lipa. Podobnie jak Ty zrobiłam tylko kilka zdjęć. Migdałek pięknie Ci zakwitł. Rośnie u Ciebie jako krzew czy na pniu?
Gratuluję siewek liliowych ;:138
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Zachwycająco kwitnie Ci migdałek.
Szafirki pod czereśnią wyglądają cudnie i na pewno jej nie zaszkodzą.
Gratuluję martagonków ;:215 , mnie się nie udało.
U mnie ze skrzekiem się sprawdza, kiedy się pojawi, nie ma już więcej przymrozków.
Zera nie liczę jako przymrozku, zresztą dokładność naszych termometrów pozostawia wiele do życzenia. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Piękny migdałek ;:138 u mnie już przekwitł i przycięłam :) piękne tulipanki i jakiś żłobek ;:306 :?:
Mimo ,że mam swój ogród to oglądam Wasze i podpatruję nowe roślinki , których ja nie znam i cieszy mnie każdy kwiatek , każdy kolorek. Ja nawet mlecze na łące uwielbiam ;:306 prawdziwy miłośnik w każdym kwiatku widzi piękno. Jak jestem np. w lesie to nawet chwast co ładnie kwitnie targam do domu :;230
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam i zapraszam na moje małe Hanami, czyli dni kwitnącej wiśni Kanzan w moim ogrodzie. :heja

Obrazek

Iza ;:196 ostatnio jest cieplej ale zdarzają się dość intensywne deszcze. Myślę, że to dobrze dla roślin.
A już na pewno dla chwastów, które rosną jak na drożdżach.
Akurat ten pierwszy weekend majowy nie nadawał się do pracy przy roślinach, bo była pełnia.
Widać, że natura sama nas do siebie zaprasza, kiedy to dla niej dobre i zniechęca, kiedy to nie jest wskazane.
Ten mój migdałek zaczynał jako krzew a skończył jako roślina niskopienna. :lol:
Tak mi to samo wyszło, bo musiałam mu wycinać chorujące gałązki.

Obrazek

Grażko ;:196 wygląda mi na to, że u mnie też tak będzie. Może przynajmniej w tym sezonie ?
Teraz zrobiło się cieplej i na razie nie widać przymrozków. Mam nadzieję, że tym razem moje czereśnie zdążą zawiązać owoce.
W poprzednim roku to o tej porze trafił się taki przymrozek, że wszystkie kwiatki pomarzły i nie było owoców.
Nasionka martagonów wysiałam od razu po zbiorze do doniczek z kompostem i od razu zadołowałam doniczki w ogrodzie.
Na zimę narzuciłam niewielką ilość brzozowych liści, tak na dwa centymetry luźno na wierzch. I tak przez kolejne zimy.
Co roku wiosną wychodziły listeczki lilii a w poprzednim roku we wrześniu wyciągnęłam te najstarsze i posadziłam już maleńkie
cebulki na nowo też do doniczek. Super zabawa, teraz listki są już większe, to i cebulki pewnie też podrosną.
Spróbuj jeszcze raz. ;:215

Obrazek

Karolinko ;:196 taki żłobek to fajna zabawa. A jaka frajda, jak coś wyrasta. Nigdy nie myślałam, że może mi
się coś takiego udać. A jak już będą kwiatki to chyba pęknę z dumy. :;230
Co do targania różnych roślin do ogrodu to też mam różne doświadczenia.
Kiedyś o mało co nie zamieniłam ogrodu w wielką plantację nawłoci. :;230

Obrazek

Dzisiaj odkryłam, że w ogrodzie zadomowiła się parka grzywaczy (tak myślę, że to one, bo są większe od wcześniej
zadomowionych sierpówek). Najpierw zauważyłam jakiegoś dość dużego ptaka , który przyfrunął na szczyt dachu.
Posiedział chwilę, pooglądał się po okolicy. Później sfrunął na pobliski świerk jeden, później na drugi a z głębi gałęzi tego
świerka wyfrunął drugi ptak. Dopiero na zdjęciu dojrzałam , że tam sobie siedział . Może mają tam gniazdo ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Krysiu Twoja kwitnąca wiśnia zachwyca kolorem kwiatów ;:215
Grzywacz ze zdjęcia ;:333 piękny i jaki dostojny. Ptaki są wdzięcznym obiektem do fotografowania, o ile oczywiście uda nam się je uchwycić na zdjęciu :wink: To wcale nie jest takie proste. Próbowałam kilka razy...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

To grzywacze, na pewno one bo u mnie są te same.
Ciężko fruwają bo to dość duże ptaki.
Mają gniazdo w tui u sąsiada i od 3 lat wysiadują tam młode.
U mnie kosy wyprowadziły dzisiaj młode, no cyrk był niesamowity, bo rodzice bronili nielotów i znosili pokarm dla nich.
Boję się trochę czy moje kocice jakiegoś nie dopadną.
Wisienka istne cudo. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”