Sezon 2015 - rozpoczęty

Powojniki
Zablokowany
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Powojniki -sezon 2015

Post »

tu.ja - piękny ;:oj mój jeszcze w pączkach. Ma stanowisko słoneczne :?:
magdalenca
100p
100p
Od: 26 paź 2011, o 12:43

Post »

Poszukuję powojnika, który będzie dobrze rósł jako roślina okrywowa, chcę zakryć studzienkę od przydomowej oczyszczalni.
Warunki - okrywowy, z giętkimi, nie sztywnymi ,pędami, do cięcia (żeby był dostęp do dziękuję), pędy do 1-1,5 m, stanowisko - słabo nasłonecznione :( przez większość dnia jest tam cień, jedynie po południu, ok. 16-17 jest trochę słońca.
Da sobie radę jakiś? Nie musi nawet spektakularnie kwitnąć, ale żeby ładnie się płożył i zakrył to paskudztwo.

Wstępnie myślę o którymś z tych:
- Robert Brydon
- Bluish Violet
- Hakuree
- Pamiat Serdtsa
- Sizaia Ptitsa
- Juuli
- a może Arabella?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Amarylis - dziękuję! Rośnie przy wschodniej ścianie altanki. Słońce ma tylko do 12-14.
Jako kolejny zakwitł Markham's Pink też z gr. Atragene
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

magdalenca pisze: Wstępnie myślę o którymś z tych:
- Robert Brydon
- Bluish Violet
- Hakuree
- Pamiat Serdtsa
- Sizaia Ptitsa
- Juuli
- a może Arabella?
Arabella i Juulii odpadają, bedą raczej za krótkie,
Robert Brydon jest byliną na wiosnę nie będzie po nim śladu, zanim zarośnie na nowo to ~2 miesiące, poza tym chyba trudno go w Polsce dostać (przynajmniej wczęsniej tak było, ja swojego z Czech przywoziłem). Poza tym ma tendecje do wznoszenia pędów które są grube i sztywne... tak mało mi się "płoży" tylko sam bez podpory idzie do góry.

Z wymienionych to chyba najlepiej sprawdzi się Sizaia Ptitsa, bardzo mocno rośnie, tak do około 1.5m, a i kwitnie wg mnie całkiem ładnie.
Wydaje się, że jest bardzo ekspansywny - moja roślina bardzo skutecznie zagłusza 4 inne sąsiadujace powojniki.
Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

magdalenca pisze:Poszukuję powojnika, który będzie dobrze rósł jako roślina okrywowa, chcę zakryć studzienkę od przydomowej oczyszczalni.(...) żeby ładnie się płożył i zakrył to paskudztwo.
Może być Arabella - sama nie mam, ale widzę jak rośnie w zaprzyjaźnionym ogrodzie u sąsiadki. U Niej również pięknie prezentuje się 'Praecox'. Tworzy gruby dywan, bez szans dla chwastów. Rośnie w podobnym miejscu, do tego, które opisujesz, pędy da się podnieść, choć część z nich się korzeni. Dostałam sadzonkę, ale na razie nie mam swoich doświadczeń w jego uprawie.

...wprawdzie to dział o powojnikach, ale..czy to musi być powojnik ? Miałam podobny dylemat ze studzienką i obsadziłam floksem szydlastym . Szybko, efektownie , z możliwością uniesienia tej miękkiej okrywy. Mam w miejscu bardzo słonecznym , ale i w cieniu - w obydwu w porze kwitnienia obsypuje się masą gwiazdkowatych kwiatków, później zostaje zielona "poduszeczka".

Obrazek
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
magdalenca
100p
100p
Od: 26 paź 2011, o 12:43

Post »

Firletko, a czy ta Arabella z zaprzyjaźnionego ogrodu rośnie w takim cieniu/półcieniu, jak to by było w moim przypadku? Nie będzie jej za ciemno?
Dla floksów chyba jednak będzie tam zbyt ciemno, poza tym żal byłoby je ścinać, a będzie taka potrzeba, bo co roku czy dwa przyjeżdża szambowóz i wybiera z oczyszczalni co trzeba, więc musi być dostęp.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Kochani może któreś z was mi pomoże...
Obok rabaty, na której mam powojniki kładliśmy kostkę i w efekcie trzeba tę rabatę podnieść o kilkanaście centymetrów. I teraz nie wiem co zrobić z powojnikami? Mogę im po prostu przysypać "stópki" czy lepiej wykopać i posadzić na nowo? Trochę boję się je ruszać, bo pędy to one raczej delikatne mają... Poza tym zgodnie z zaleceniami sypałam im do dołków żwirek i boję się, ze wszystko to teraz rozgrzebię...
Jak myślicie? Jakie byłoby najlepsze wyjście z tej sytuacji?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

clem3 jakiś czas temu pytałam o podobną sprawę i polecono mi je po prostu przysypać ziemią. Nic im nie będzie a może nawet wypuszczą pędy z uśpionych oczek. Ja przysypałam je ziemią ale tak w granicach 7,8 cm i nic im nie jest więc i może Twoim nic nie będzie .
Zdenerwowana
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2015, o 18:45

Post »

Ja miałam jednego biedaka, którego wykosił nadgorliwy kosiarz i jakby tego nie było dosyć, został on (powojnik, nie kosiarz) przysypany ziemią przy ocieplaniu domu. W tym roku dzielnie się wyłonił spod tej "kołdry".
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewelkachaBardzo ci dziękuję ;:180 kamień z serca mi zdjęłaś. Najwyżej przysypię je na raty :wink: w tym roku trochę, a jak jeszcze będzie za nisko to dosypię w następnym...
zdenerwowana nie miałaś pokusy przysypać tą ziemią również kosiarza :wink: ;:306 Lejesz miód na moje serce ;:180
Zdenerwowana
ZBANOWANY

Post »

clem3 pisze: nie miałaś pokusy przysypać tą ziemią również kosiarza :wink:
Niestety ocieplanie domu było później. Kosiarza już nie zastało.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To mu się upiekło :wink: Ale za to powojnik jaki dzielny, widać że miał ogromną wolę życia :wink:
Zdenerwowana
ZBANOWANY

Post »

No niestety, nie ma łatwego życia. Wisi nad nim jakieś fatum - właśnie w połowie złamały go (chyba) koty. To jest taki jeden badylek - bo młode sadzone było w zeszłym roku i nie dane mu było rozkrzewić się. Zobaczymy jak dalej potoczy się jego, pełne przygód, życie.
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maidwell Hall, chyba 3-latek. Coraz ładniej się rozrasta;)
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zdenerwowana ja w tamtym roku kupiłam na forum powojnika, dotarł złamany w dwóch miejscach - w tym roku ładnie wypuścił kilka nowych pędów. Więc może i z twoim będzie podobnie.
jurek śliczny. I na dodatek już kwitnie... Hmm, a u mnie już tak niewiele miejsca ;:145
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”