Antooosiowo - Anolkowe baniaczki cz I

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Zablokowany
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu nie pogniewasz się, gdy powiem, że nie jest dobrze? Nie chce Cię krytykować, ale rybki, które trzymasz wymagają totalnie odmiennych warunków. Welonek lubi chłodną temperaturę, ale skalary wolą cieplejszą. Dla skalara 60l to zdecydowanie za ciasno. Dobrze, że nie chcesz likwidować baniaczka, ale przydałoby się go gruntownie zmienić. Jedną z przyczyn zaglonienia może być to, że masz rybki, które wytwarzają więcej nawozu niż mogą pochłonąć Twoje roślinki. Welonek brudzi niesamowicie - wiem bo miałam 4 w akwarium 200l,a podmiany musiałam robić co tydzień. Wiesz, że welonek dorasta do 20cm długości? A skalar może mieć 15na15 :wink: Dobrze by było znaleźć tym rybkom większe domki, a tutaj dobrać takie, którym wystarczy miejsca. 60l to nie takie maleństwo, w sam raz na pierwsze akwarium. Można zrobić z niego prawdziwą ozdobę mieszkania i ciekawe pole obserwacji. Masz możliwość zrobić zdjęcia? Może pomogłabym pomóc Ci zidentyfikować te rybki? Chętnie Ci pomogę, zależy czy chcesz coś zmienić, poprawić. To pomogłoby także z glonami. Bo trzeba znaleźć przyczynę :D Jeśli chcesz mogę Ci też doradzić książkę fajną na początek. Ale i w necie jest wiele ciekawych informacji - niekiedy trzeba ją jednak zweryfikować.
Ja w czasach podstawówki niestety trzymałam skalara w 40l, nie żył długo. Uczymy się na błędach - jeśli chcemy się uczyć. A skoro pytasz, to na pewno chcesz. Pozdrawiam cieplutko i mam nadzieję, że nie za bardzo trułam. :oops:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Bodzio,na razie nic nie zdradzam,jak rybolki będą pływać w moim baniaku...wtedy... :wink: .Bodzio,a nie chcesz czasem gupików do swojego gupikarium?Bo coś czuję,że zaczynam mieć delikatne przerybienie...

Asiu!Bardzo mi miło,że do nas dołączyłaś.Wiedzę to ma Anolka i Bodzio...ja stawiam dopiero pierwsze kroki.Od samego początku pomaga mi w tym Ilonka.To takie moje pogotowie akwarystyczne jest.Pomagała urządzać,dobierać odpowiednią dla laika obsadę,wyciągnęła już z niejednej opresji,doradza,co powinnam(i w jakiej ilości 8) ) mieć w akwa i dzięki Niej zaczynam to kochać.
Wiem,nie jest łatwo usłyszeć tyle na "nie",ale chcąc zapewnić optymalne warunki rybolkom...trzeba zrozumieć i spróbować je(się) dostosować,by akwarium nie stało się utrapieniem i zgryzotą,a przyjemnym hobby.
Tego Ci(i wszystkim nam) Asiu życzę i niecierpliwie czekam na zdjęcia obecnego akwarium.

Aniu...czy przypadkiem nie wybierasz się do mnie?Bo ja to chyba źle odmulam akwa...normalnie dwa wiadra wody wylałam,a po dnie dalej mi jakieś farfocle latają :(
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
Bodzio KR
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 paź 2008, o 06:28
Kontakt:

Post »

Antooosia- Przygarnąć mogę kilka szt, ale nie dla siebie tylko dla dzieciaków z mojego osiedla.Ja właśnie dostałem (urodziła mi samiczka)od mojej samiczki 30 szt pierwszych młodych z nowej linii hodowlanej i chcę je mnożyć tylko ten rodzaj kolorystyczny.Znajomy mnoży nowy nabytek i dal mi samiczkę i teraz czekam co z tych maluchów wyrośnie . Jak będą takie jak tatuś to spoko zostają , a jak inne to będziemy kombinować dalej ,tylko wtedy wezmę jeszcze samca do niej.
Bogdan.
Moje GG 2549533
http://bogdanw.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Bodzio KR pisze:Antooosia- Przygarnąć mogę kilka szt, ale nie dla siebie tylko dla dzieciaków z mojego osiedla.Ja właśnie dostałem (urodziła mi samiczka)od mojej samiczki 30 szt pierwszych młodych z nowej linii hodowlanej i chcę je mnożyć tylko ten rodzaj kolorystyczny.Znajomy mnoży nowy nabytek i dal mi samiczkę i teraz czekam co z tych maluchów wyrośnie . Jak będą takie jak tatuś to spoko zostają , a jak inne to będziemy kombinować dalej ,tylko wtedy wezmę jeszcze samca do niej.
Oooo,pochwal się koniecznie!Strasznie jestem ciekawa,jak wyglądają.
Moje gupiki już znalazły nowy domek,więc propozycja nie jest aktualna,przepraszam za zamieszanie :oops:
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
Bodzio KR
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

Na razie to są maluszki 6-9 mm. A dorosłe osobniki (samce)są całe w czarne drobne prążki na ogonie i na ciele,takie jak mają tygrysy.Ciało ma kolor granatowo szary metaliczny,z nalotem kolorów,czerwonym ,żółtym i metalicznie zielono-turkusowym.Samiczki są takie jak większość standardowych czyli oliwkowo-szare tylko ogon ma takie same wzory jak samca ale nie jest kolorowy.Znajomy je przywiózł z Niemiec 3 samce i 5 samiczek i po długich (piwnych ;) ) namowach obdarował mnie tylko jedną samiczką ,która właśnie dała mi te młode.Ale mam obiecane jak jeszcze pojedzie do rodziny ,a z tych moich młodych nie wyjdzie nic ,że mi przywiezie 2-3 pary dorosłych.No chyba że jego już będą do tego czasu dorosłe to mi da.Dlatego nie chce mieszać odmian kolorystycznych i trzymam samiczkę samą ,a mlode z krewetkami.Jak by mi się udało uzyskać te młode takie same jak znajomy ma dorosłe,to chcę im zrobić osobny zbiornik 60L tylko dla nich.
Bogdan.
Moje GG 2549533
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

OOOO,a możesz sfocić rodziców?Bo strasznie jestem ciekawa...

A tak na marginesie-dziś jadę po bocje(tzrymajcie kciuki,żeby w końcu były)...i po bojownika(mam trzy baby bez faceta ) 8)
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

oj to się będzie działo. A jakie to bocje?
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Sylwio jak miło,że do nas zajrzałaś.Masz akwa(to czekamy na zdjęcia)?Myślisz o akwa?

Bocje pręgowane(striata) właśnie kupiłam :tan Obrazeki bojownika strzępiastego.
Coś mi zdjęcia nie chcą ładne wyjść.Zaraz spróbuję jeszcze raz.Normalnie zakochałam się w tych rybolkach!Jakie cudne,jakie żywe są...i wcale nie nocne :wink: Myślę,że jak je zobaczycie...podzielicie moje zdanie.

Ilonko,dla Ciebie jeszcze raz ogromne podziękowania!gdyby nie Ty,nie wiedziałabym(a ze mną kilkudziesięciu właścicieli zoologicznych sklepów),że one istnieją.

Bogdanie!Kupiłam je na os.Kalinowym,sprowadzone z hurtowni na ul.Strażackiej(czy Strażaka).
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Ha!Mam zdjęcia!Oto one:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Cudne mieczyki, bojownik boski jest - takiego bym chciała mieć. :D Cieszę się, że bocyjki Ci się podobają - słodziutkie prawda. Moje nie były tak ucywilizowane i wycłaziły raczej wieczorkiem. Mam nadzieję, że zjedzą wszystkie ślimaczki :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 13:02

Post »

kolory rybasów powalają...
roślinki trzymają się rewelacja...
bocyjki elegantki :)
pisz jak tam ich apetyt ;)
Anka
Awatar użytkownika
Bodzio KR
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

Antooosia widzę że masz w akwa Skalary.Nie wiem czy wiesz że te kamienie co masz (piaskowce)zatwardzają wodę ,a Skalary lubią miękką wodę.Mieczyki naprawdę ładne,Bocyjki też śliczne.Ile litrów ma to akwarium?
Bogdan.
Moje GG 2549533
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Anolka!Bojek urzekł wszystkich(równie mocno,jak bocje),zgadza się-cudny.niestety,skalary go podgryzają :( . Też mam nadzieję,że pochłoną ślimaki.

Aneczko,będę informować na bieżąco.Na razie to niezłe rozbójniki-żadnej ryby się nie boją,chyba każdą już goniły :D .

Bogdanie,dzięki.tak,mam skalary i mam piaskowiec,ale mam tez korzeń(który ponoć działa w odwrotnym do piaskowca kierunku).Póki co,sprawdzam pH i nie ma tragedii.
Akwa malusie...zaledwie 112l.Kiedyś moje ukochane skalary bedą musiały poszukać większego domku(a może do tego czasu dorobię się własnego,wyśnionego 500l 8) ). :D

No widzicie,teraz już wiecie,dlaczego te bocje tak strasznie chciałam mieć. 8) A gdyby komuś,jak mnie się ich zachciało,są od wczoraj na Zakopiance(dzięki mojej interwencji) i jeszcze dwie na Kalinowym.
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 13:02

Post »

jesteś tyran nie kobieta :)
wszystkie sklepy zoo.. się Ciebie boją... :twisted:
Anka
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

A co?Niech mi dziękują,bo jak mówiłam,że pręgowana,to mi wspaniałą najczęściej sprzedać chcieli :lol: ,a tak?Małe szkolenie im zafundowałam :lol: .
A moje boćki teraz przeganiają wszystkie rybole.Jakieś bandytki normalnie!
Nie było mnie w domu przez dwie godziny i ktoś bojkowi ogon obgryzł :evil: .Podejrzani to właśnie boćki i skalary...muszę przylukać :wink:
Pozdrawiam,Kinga.
Zablokowany

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”