Patison
Re: Patison
Ja też mam, sunburst są bardzo smaczne, te maleńkie, chrupią fajnie na surowo i ze skórką.
Dla porównania mam jeszcze polo, disco i gagata - to ich smak jest taki sobie, nadają się jako zapychacze do leczo itp.
Dla porównania mam jeszcze polo, disco i gagata - to ich smak jest taki sobie, nadają się jako zapychacze do leczo itp.
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak tam wasze patisony? Wysiane już?
Ja pierwszy raz będę miał z nimi styczność. Kupiłem paczkę nasion Disco i zastanawiam się czy dokupić jeszcze żółtą odmianę czy plony z jednej paczuszki będą duże. Pójdą do słoików
edit
A jak je przyrządzacie? Tak samo jak ogórki?

Ja pierwszy raz będę miał z nimi styczność. Kupiłem paczkę nasion Disco i zastanawiam się czy dokupić jeszcze żółtą odmianę czy plony z jednej paczuszki będą duże. Pójdą do słoików

edit
A jak je przyrządzacie? Tak samo jak ogórki?
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zależy ile wykiełkuje i czy nie masz śmietki. A opakowanie opakowaniu nierówne. Ja mam kilka odmian (w tym Sunburst). Wysiewam po 20-tym maja - dogonią rozsady spokojnie. A wtedy śmietka 1-sze pokolenie już w sumie dorosłe - chcę się wbić znowu pomiędzy 1 i 2 pokolenie. No i Zośka już minie.
edit
Patisony to świetne warzywo: konserwowe, w leczo, jak kotlet, faszerowane, pieczone w ziołach, na surowo itd. Duży plus w uprawie to to, że się nie płożą. Jak mają dobre warunki to owoce rosną szybko.
edit
Patisony to świetne warzywo: konserwowe, w leczo, jak kotlet, faszerowane, pieczone w ziołach, na surowo itd. Duży plus w uprawie to to, że się nie płożą. Jak mają dobre warunki to owoce rosną szybko.
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
Prześledziłem wątek i skuszę się jeszcze na jedną paczkę nasion Sunburst 

"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
-
U mnie Sunburst jest co rok. On taki bardziej dyniowy. Mniejsze plony ma od tych zielonych.
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
A odmiana Disco jest plenna?
-
Disco, Polo z tych co miałam - miały sporo owoców.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Preferuję Polo,jest chyba najjędrniejszy ze wszystkich.Młode kiszę w całości razem z ogórkami małosolnymi.Pycha 

- Mlody_Ogrodnik
- 100p
Po ilu dniach mniej więcej, kiełkują patisony siane wprost do gruntu? (podlewane) 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Podgrzewane też są?
Jeśli nie są zaprawione przeciw chorobom grzybowym,to mogą zgnić ,zanim wykiełkują.

-
Mlody_Ogrodnik jak ciepło to kilka dni. Jak zimno i deszczowo to nawet 2 tygodnie.
Ja patisony też sieję do gruntu, bez niczego.
Ja patisony też sieję do gruntu, bez niczego.
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
Ogrzewane są przez słoneczko
Co do zaprawiania to nie zaprawiałem niczym
Jak nie wykiełkują to dosieję 

Co do zaprawiania to nie zaprawiałem niczym

I u mnie pierwszy raz z patisonami. Mam odmianę Toscana (żółty patison). Na opakowaniu jest napisane, że można siać od kwietnia do czerwca. Ja prawdopodobnie wsieję tak jak Alyaa.
Tak z ciekawości wysiałem 1 nasionko na rozsadę do pojemnika 500ml. Szybko wschody, tylko że mi trochę wybiegł. łodyga ma około 4-5cm wysokości. Już od około 2 tygodni jest na parapecie zewnętrznym w mini tunelu foliowym i ma się dobrze. Problem jednak w tej łodydze, ponieważ musiałem już użyć patyczka jako podpory.
Pytanie: czy można sadzić patisony po liścienie? A może pozwolić mu się położyć? Chociaż nie wydaje mi się, że on się kładzie (a przynajmniej łodyga) a ma pokrój bardziej krzaczasty.
Tak z ciekawości wysiałem 1 nasionko na rozsadę do pojemnika 500ml. Szybko wschody, tylko że mi trochę wybiegł. łodyga ma około 4-5cm wysokości. Już od około 2 tygodni jest na parapecie zewnętrznym w mini tunelu foliowym i ma się dobrze. Problem jednak w tej łodydze, ponieważ musiałem już użyć patyczka jako podpory.
Pytanie: czy można sadzić patisony po liścienie? A może pozwolić mu się położyć? Chociaż nie wydaje mi się, że on się kładzie (a przynajmniej łodyga) a ma pokrój bardziej krzaczasty.
Dziękuję
Jestem ciekawy jak smakuje ten patison. Jeśli będę miał jakieś plony to będę zbierał raczej takie 6-7cm do słoików

Jestem ciekawy jak smakuje ten patison. Jeśli będę miał jakieś plony to będę zbierał raczej takie 6-7cm do słoików