Nie zrozumieliśmy się jeżeli podlewa za każdą raza wodą z siarczanem amonu w celu zakwaszania to co z azotem przecież można przedawkować. Czyli ziemie lepiej kwaskiem czy siarką zakwaszać?pelikano11 pisze:siarka się nie rozpuszcza w wodzie. Co z azotem?- siarczan amonu.patryk10015 pisze:a jest jakaś różnica pomiędzy kwaskiem a siarką przy zakwaszaniu?
sq9sxx jak truskawek to dotyczy to i pewnie każdego krzaka o płytkim systemie korzeniowym. Ja bym dał ściółkę - trociny, igliwie coś takiego. Ale każdy robi jak chce.
Borówka amerykańska - 5 cz
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 5 cz
Przepraszam, nie zrozumiałem. Miroslawiec napisał że wiosną, czyli standardowo pewnie do końca czerwca
miroslawiec pisze:Witam wszystkich. Chcę powiedzieć, że moje rady odnoszą się do kilkunastu sztuk [ ja mam 6 szt. ]. co się tyczy kwasowości gleby - obłożone boki dołu + coroczne wiosenne zakwaszanie SIARCZANEM AMONU jest wystarczające. Odmiana Jersey rośnie u mnie już ponad 20 lat i corocznie pięknie owocuje [ krzew wysokości 2,5 m. ]. To czy gleba jest kwaśna czy nie przy taki sposobie sadzenia niema znaczenia ponieważ boki dołu są odizolowane.Natomiast dno dołu musi być przepuszczalne aby nadmiar wody nie stał w korzeniach -PODŁOŻE MA BYĆ WILGOTNE ALE WODA NIE MOŻE STAĆ W KORZENIACH.
pozdrawiam Kazik
- patryk10015
- 500p
A no chyba że tak.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2015, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
moje krzaki mają 2 rok po posadzeniu .
podałem magnez dolistnie 3 krzakom , zobacze czy bd coś działać .pelikano11
Mam pytanie czy do przechowania borówki wystarczy np klimatyzator ścienny ???
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
To jest przywilej początkujących,czepianie się słówek.Też tak miałem,ale z tego wyrosłem,czego i Tobie życzę.jabol1981 pisze:do Kalo właśnie że dorośli to dlatego wypisują. S pic polega na tym , żę te twoje +/-1 to robi wielką różnicę, bo przy 4,5 na wskaźniku wypadałoby nic nie robić , tzn nie zakwaszać a jak w rzeczywistości będzie 5,5 albo 6,5 ????

To ,co napisałem to nie przepis ,jak postępować,tylko zwrócenie uwagi na problem kwasowości podłoża.Moim ,bardzo skromnym zdaniem,lepiej wiedzieć więcej ,może mniej dokładnie,niż brnąć w nieświadomości w opryski ,( ..... ), i dzikie węże

- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zawsze możesz zamrozić.Bogdan15 pisze:Mam pytanie czy do przechowania borówki wystarczy np klimatyzator ścienny ???
Do przechowywania to nie bardzo ale do schłodzenia po zbiorach i ewentualnego przetrzymania dzień ,dwa czy trzy z oszukanym termistorem o 5-6 stopni nada się.Bogdan15 pisze:Mam pytanie czy do przechowania borówki wystarczy np klimatyzator ścienny ???
A może ktoś doradzić jeśli chodzi o profesjonalne przechowywanie
-
patryk10015 Kwasek obniża pH natychmiast.Siarka działa dużo wolniej ale za to dłużej.
- patryk10015
- 500p
Czyli kwasek raczej interwencyjnie stosuje się dobrze rozumiem? A siarka profilaktycznie?
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja uważam ,że trochę nadgorliwi jesteście z tym zakwaszaniem czy pryskaniem w ciemno .
Mam borówki -4 krzaki każdy innej odmiany. Rosną obok siebie ,świetnie owocują , mają ok8-9 lat i w tej chwili dwa krzaki mają czerwonawy odcień zarówno kwiatów jak i listków a dwie są bardziej zielone - uważam, że to "odstępstwa" odmianowe a nie niedobory a tym bardziej nie choroba.
Mam borówki -4 krzaki każdy innej odmiany. Rosną obok siebie ,świetnie owocują , mają ok8-9 lat i w tej chwili dwa krzaki mają czerwonawy odcień zarówno kwiatów jak i listków a dwie są bardziej zielone - uważam, że to "odstępstwa" odmianowe a nie niedobory a tym bardziej nie choroba.
-
OK.Masz rację.Podstawą jest znajomość pH,jeśli takowej nie ma,zaczynają się kombinacje,normalka 

- patryk10015
- 500p
Jeżeli o mnie chodzi to moje krzaczki mają czerwone listki ale to od temperatur niskich, a o zakwaszanie to pytam żebym w przyszłości nie musiał pytać. To mój pierwszy rok z borówkami.
Witam ponownie
1 Problem (?), może nie problem... Sadzonki borówek, które są posadzone ubiegłej jesieni w kwaśny torf z trocinami, z ziemią z kompostownika oraz ściółka z pod iglaków a do tego kora do ściółkowania jak również zmieszana w dołkach. Borówki wyglądaja dobrze. Niepokoi mnie tylko zabarwienie liści. I czasami pojawiają sie u nich mrówki.
Mam inwazje mrówek tego roku

2 Sprawa to moje twgoroczne sadzonki. Zakupione jako 3 letnie - lecz nie posiadaja żadnych zawiazków kwiatowych. Problem polega - jak mi sie wydaje na wiotkich liściach, które sie skręcają, zawijają? I liściach nierównych wybrzuszonych i jakby poobgryzanych. Są posadzone w donicach w kwaśnym torfie. Raz były zasilone mocznikiem. Regularnie podlewane.

1 Problem (?), może nie problem... Sadzonki borówek, które są posadzone ubiegłej jesieni w kwaśny torf z trocinami, z ziemią z kompostownika oraz ściółka z pod iglaków a do tego kora do ściółkowania jak również zmieszana w dołkach. Borówki wyglądaja dobrze. Niepokoi mnie tylko zabarwienie liści. I czasami pojawiają sie u nich mrówki.
Mam inwazje mrówek tego roku

2 Sprawa to moje twgoroczne sadzonki. Zakupione jako 3 letnie - lecz nie posiadaja żadnych zawiazków kwiatowych. Problem polega - jak mi sie wydaje na wiotkich liściach, które sie skręcają, zawijają? I liściach nierównych wybrzuszonych i jakby poobgryzanych. Są posadzone w donicach w kwaśnym torfie. Raz były zasilone mocznikiem. Regularnie podlewane.