MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Post »

Ja w tym roku testuje tylko papierowe rurki, pierwsza już zalepiona :)

Dwie zimy miałem trzcinę, nie wyciągałem kokonów. Pierwszej zimy same sobie wyszły z trzciny, dołożyłem nowych rurek ale samice zalepiły i nowe rurki i te stare. Teraz porozwalałem im tą trzcinę pod ulem, powychodziły, uprzątnąłem bałagan i zapychają papierowe.

Dziwi więc mnie to co tu czytam o chłodzie. Skoro u mnie dwie zimy zimowały pszczoły po prostu w ulu bez ruszania. A tej zimy tak samo miałem chłodne dni i nic się nie działo, pisałem tu nawet o tym że nic jeszcze nie wychodzi. Problem może leżeć w czymś innym. Przecież samice wychodziły wiele dni po samcach, oglądałem ten proces i jakoś miały siły mimo tak późnego wyjścia.

Swoją drogą u mnie we wspomnianym wcześniej gnieździe samców w drzwiach, nadal siedzą samce :D Choć do roboty już nic nie mają, samice od kilku dni zapychają rurki.
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

lukasz0 pisze:U mnie 100% się wygryzło i wystawiłem pszczoły dużo później niż te osoby które narzekają na nie wygryzanie się pszczół
Bo zrobiłeś tak jak się należy .Wystawiane pszczoły na początku marca zostały "zamęczone " przez temperaturę ciepło i zimno na zmianę i są dużo słabsze pomimo że żyją .
Agata1994
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 kwie 2015, o 11:16

Post »

Wars pisze:agata1994Samice murarki ogrodowej lubią ciepło i wylatują z gniazd dopiero przy temperaturze bliskiej 15 stopni C, a ich największa aktywność przypada w najcieplejszych godzinach dnia; nawet wtedy gdy pszczoły miodne i trzmiele przebywają w gniazdach by wentylować i schładzać czerw. dane na priv.
Dziękuję Warsowi za odpowiedź.
Ciekawi mnie jeszcze czy Murarka ma jakieś predyspozycje co do wilgotności powietrza. Np jak jest bardzo wilgotno w powietrzu to nie wyleci na poszukiwanie pyłku. Czy Murarki latają gdy jest np mgła?
Albo czy gęste zachmurzenie jest dla nich przeszkodą? Bo wyczytałam że dla Trzmieli chmury to nie problem, dla Pszczół już tak, a dla Murarki?
dziękuję i pozdrawiam
Wars
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2014, o 03:06

Post »

Agata1994Patrz na dole foto;"Najbardziej wrażliwe na warunki atmosferyczne są dzikie pszczołowate, w tym murarka ogrodowa. Owady te w czasie niesprzyjających warunków pogodowych silnie redukują loty lub wcale ich nie wykonują."
Wilgotność ma duże znaczenie przy rozwoju murarki http://www.jas.org.pl/Individual-develo ... ,0,29.html (na dole link do full text pdf ze streszczeniem po polsku.
ania1590problemy z wygryzaniem murarek z kokonów mogą być związane wystawianiem na pełne słońce przy zbyt małej wilgotności, stąd zasychanie przy nadgryzionych kokonach.
Grubszych ścianek kokonów nie widziałem ale jakby podwójne to tak. Za pierwszym razem w przypadku zdecydowanie za małej ilości rurek trzciny, rdestowca i formatek Biodaru do wystawionych kokonów do wygryzienia pszczółki ponownie wykorzystywały w kasetce Biodaru duże części kokonów i składały w nie pyłek i zamurowywały.Wyglądało to jak 'bucik".
W drugim przypadku sytuacja miała miejsce gdy zostawiłem kilkadziesiąt rurek trzciny na drugi rok bez wyłuskiwania kokonów .Murarki w większości z nich na wiosnę się wygryzły i rurki zostały ponownie wykorzystane. Na drugi rok sprawdziłem jak to robią murarki:nie czyszczą rurek całkowicie, ale usuwają ziemię, gruz z przegródek a zgryzione wieczka z kokonów(przód i tył) przepychają na koniec rurki lub do natrafienia przeszkody(zamarła larwa, uschnięte niewygryzione imago, roztocza itp).Zostają wtedy jakby tuneliki, rurki z kokonów przylegające do ścianek trzciny i larwa murarki po zjedzeniu pyłku przędzie swój oprzęd-kokon wewnątrz takiego starego kokonu. Przy wyłuskiwaniu w zimę kokonów z tych rurek trafiałem na mniejsze kokony w "tuneliku" z większego kokonu. W trzcinie tej było zdecydowanie więcej roztoczy i larw muszek niż w świeżych wystawianych na wiosnę rurkach trzciny. Dlatego zdecydowanie zalecam pomagać murarkom i wyłuskiwać kokony zimą.
Wars
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2014, o 03:06

Post »

Wolfik i kidaa21 w Polsce występuje 18 gatunków murarek i 8 gatunków porobnic. Porobnice mularka, włochatka i opylona są na liście zwierząt objętych częściową ochroną gatunkową w Polsce. Więc to raczej nie pech, że u Wolfika zagościły. Taka stara ściana z cegieł z zaprawą i gliną jest wykorzystywana przed wiele gatunków bardziej porobnic niż murarek, a to przyciąga niestety pasożytnicze pszczoły "kukułki" takie jak brzęczki, ścieski czy szmeronie. Inne pasożyty to złotolitka, wysmuga, drogosz. Jak to w przyrodzie bywa często pożyteczny owad ma swojego wyspecjalizowanego wroga pasożyta, który mu utrudnia życie i rozmnażanie swoim kosztem.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie 2 rurki(25cm) zalepione-nie za szybko ;:218
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Ja ma inny problem , kupiłem rurki z kokonami nożycówki . ale one sie wygryzają znacznie później i rurki zarezerwowane dla nich zapychają murarki :;230
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Heh, trzeba było odłożyć jakiś zapas, bo nic się nie uchowa :wink:

Mi ostatnio udało się zaobserwować jakiś inny rodzaj murarek, który zamieszkuje glinianą ściankę. Widziałem kilka samczyków o zupełnie czarnym zabarwieniu, tylko irokez na głowie tradycyjnie biały :) Przypominają one Osmia lignaria, ale ciężko je tak jednoznacznie zidentyfikować.

U mnie już około 1/3 rurek została zapełniona :)
Pozdrawiam, Maciek.
pafcio
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 20:33

Post »

A ja rozstawiłem rurki po okolicy w nadziei na murarki...i czysto żadnej dosłownie... Czy jest szansa że jeszcze znajdą moje rurki czy raczej nastawiać się na kupowanie kokonów?
Rado
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sty 2014, o 19:29

Post »

U mnie sezon w pełni. ;:138 Samiczki zapełniają kolejne rurki, samczyków widzę coraz mniej, ich skrzydła są poniszczone, ale ciągle latają. Jeszcze liczba zaklejonych trzcinowych rurek nie robi wrażenia, ale ja jestem bardzo zadowolony. Dzisiaj rano miałem 10 zaklejonych rurek... a czeka ich około 300 sztuk. Za kokony, które ogromnie wzbogaciły moją populację dziękuję użytkownikowi Deladela. ;:180
Tak wyglądało to kilkanaście dni temu, widać że zainteresowanie samiczkami było duże :;230 , a same samiczki szybko zabrały się do pracy:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
(przepraszam, pszczółki są szybkie, więc stąd słaba jakość zdjęć)

pafcio, u mnie, kiedy zaczynałem przygodę z murarkami też długo nic się nie działo, aż wreszcie murarki pojawiły się same. Ważne, by zlokalizować rurki w nasłonecznionym miejscu w okolicy kwitnących roślin.
denar
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 wrz 2014, o 17:41
Kontakt:

Post »

Zachęcony Waszymi postami przygotowałem na wiosnę kilka pakietów rurek trzcinowych i porozwieszałem w ogrodzie. A wczoraj znalazłem takiego lokatora wprowadzającego się do nich:
Obrazek
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Suppa pisze:Heh, trzeba było odłożyć jakiś zapas, bo nic się nie uchowa :wink:

Mi ostatnio udało się zaobserwować jakiś inny rodzaj murarek, który zamieszkuje glinianą ściankę. Widziałem kilka samczyków o zupełnie czarnym zabarwieniu, tylko irokez na głowie tradycyjnie biały :) Przypominają one Osmia lignaria , ale ciężko je tak jednoznacznie zidentyfikować.
:)

ja wyczaiłem takie coś , zdjęć mało bo i lokatorów ciężko złapać
może to być Osmia lignaria ale nie wiem nazwy polskiej bo znalazłem tylko info że jest ona
północnoamerykańską pszczołą samotną
Obrazek
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Wiem, ze wątek odwiedzają specjaliści, więc może podpowiedzcie mi co mogło się stać z moimi murarkami bo było bardzo głośno i tłoczno przy trzcinkach a teraz jest cisza ;:145 na pewno za wcześnie na koniec lotów, bo kwitną jabłonie, truskawki i borówki. Czy przyczyną może być tylko gorsza deszczowa pogoda, czy nie daj Boże jakiś "palant" użył środków chemicznych ;:14 moje murarki są na ogródkach działkowych więc wszystko jest możliwe ;:145
Tak bardzo mnie cieszyły ;:145
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po pierwsze sprawdź czy siedzą w rurkach , u mnie wyszły dziś dopiero około 15 bo padał deszcz i zapewne było zimno jak dla nich -jeśli siedzą to tylko czekać na odpowiednią temperaturę ;:108
Awatar użytkownika
iser
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 lut 2015, o 21:22

Post »

;:304
Sposób na wykorzystanie otrzymanych w prezencie bezkolankowych rurek.
Prażenie piasku
Obrazek
przesiewanie
Obrazek
napełnianie piaskiem, wymieszanym z steryną
Obrazek
uszczelnianie steryną
Obrazek
i efekt końcowy
Obrazek Obrazek
Czy zostaną zasiedlone, nie wiem, ale próbować trzeba.
;:136
Pozdrawiam Krzysztof
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji" - Mark Twain.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”