Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2

Post »

Dwukrotnie miałam Stupice z nasion z Akcji i nie posmakował mi, ani nikomu w Rodzinie :( . Nie mogę się dopatrzeć tej słodkości o której czytam w opisie. Betaluxa miałam 1 raz 4 lata temu i jak pokroiłam na kanapki, był dla mnie nie najgorszym urozmaiceniem: kanapka z Betaluxem lub bez - wybieram z pomidorem. Samego nie przegryzałam.
Z moich, w tym roku posianych pomidorów, najwcześniej kwiat pojawił się na Sakharnym Żółtym i Malachitowej Szkatułce.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gusta są różne. Co do smaku...miałam wiele lepszych odmian.
Ale "lubię" Stupice właśnie za to, że to pierwszy własny pomidorek.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Ja właśnie zerwałem kwiatki staśmione z trzech pomidorów K-149.Pomidorki rosną pod folią.
W ub.roku pierwszy zakwitł Rudy K-127 i zaraz po nim K-37.Jako pierwsze też owocowały.
lucioperca
100p
100p
Od: 2 kwie 2015, o 23:21

Post »

Moze ktos mi podpowie co z moimi rozsadami jest nie tak. Co prawda jeste zielony w tym temacie I w tym roku posialem pomidory po raz pierwszy od samego poczatku (pierwszego pikowania) mam problemy (zalane korzenie , za mocny nawoz) ale jakos pacjenta udalo sie reanimowac. Od wiecej niz tygodnia wynosze je na sloneczko zawsze po poludniu ok. 15-ej. Ale one tego nie lubia . Zaraz liscie oklapna . Z tego co wyczytalem pomidory uwielbiaja slonce.
Dosialem nowych w razie gbyby mi sie nie powiodlo z pierwszymi . Maja ok. miesiaca I te z kolei wogole nie przejmuja sie ze jest za goraca. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Rafal
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Nic i nie jest,dużemu chce się bardziej pić ,niż małemu.Daj im czas na zbudowanie korzeni :)
lucioperca
100p
100p

Post »

kaLo , Dziekuje za pomoc . Wiem na pewno ze moje rozsady maja niezbyt dobrze wyksztalcone korzenie .Wszystko to przez niewiedze , teraz juz jest lepiej z moimi wiadomosciami . W jaki sposob drugi raz pikujesz pomidory ? Czy korzonki otrzepujesz z ziemi otaczacej je dookola , jak to wyglada w praktyce? ;:218 ;:218
Pozdrawiam Rafal
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

No tak, jeśli Ty przy przesadzaniu otrzepujesz korzenie z ziemi to nic dziwnego, że rozsada na słońcu więdnie. A niby czym ma pobierać wodę skoro korzenie włośnikowe są uszkodzone albo nie ma ich wcale.
lucioperca
100p
100p

Post »

forumowicz , pierwsze rozsady nie wiedzialem bardzo jak przesadzac , troche cierpia ale w cieniu sobie dobrze radza . Mam nadzieje ze korzenie sie odbuduja. Jak wspomnialem wczesniej wysialem awaryjnie raz jeszcze i te juz sa ok. . Czyli przy przesadzaniu najlepiej zachowac cala bryle korzeniowa tylko glebiej je wsadzic ;:88 ;:88 ;:88
Pozdrawiam Rafal
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przy przesadzaniu trochę ziemi się obsypie ale staramy się nie uszkadzać korzeni (te uszczykuje się tylko przy pierwszym pikowaniu). Przy drugim pikowaniu a raczej przesadzaniu w większy pojemnik, stawiamy bryłkę ziemi i korzeni na dnie pojemnika, obrywamy liścienie i zasypujemy do wysokości pierwszej pary liści. To pozwoli im wytworzyć dodatkowe korzenie z łodygi i w ten sposób po pierwsze powiększamy system korzeniowy, a po drugie można zniwelować wybiegnięcie sadzonek ;:333
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
lucioperca
100p
100p

Post »

jode22 , Dzięki za instruktaz . Juz tego bledu nie popeLnie . Teraz zanim zabiore sie za cos to czytam cala historie jak krok po kroku to wyglada . Jezeli mam watpliwosci to pytam na forum . Dzięki waszej wiedzy i uprzejmosci mozna sporo sie nauczyc zwlaszcza kiedy stawia sie pierwsze kroki. Jeszcze raz Dzięki ;:215 ;:215
Pozdrawiam Rafal
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”