Z moich, w tym roku posianych pomidorów, najwcześniej kwiat pojawił się na Sakharnym Żółtym i Malachitowej Szkatułce.
Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
-
ostatnia szansa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Dwukrotnie miałam Stupice z nasion z Akcji i nie posmakował mi, ani nikomu w Rodzinie
. Nie mogę się dopatrzeć tej słodkości o której czytam w opisie. Betaluxa miałam 1 raz 4 lata temu i jak pokroiłam na kanapki, był dla mnie nie najgorszym urozmaiceniem: kanapka z Betaluxem lub bez - wybieram z pomidorem. Samego nie przegryzałam.
Z moich, w tym roku posianych pomidorów, najwcześniej kwiat pojawił się na Sakharnym Żółtym i Malachitowej Szkatułce.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Ika2008

- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gusta są różne. Co do smaku...miałam wiele lepszych odmian.
Ale "lubię" Stupice właśnie za to, że to pierwszy własny pomidorek.
Ale "lubię" Stupice właśnie za to, że to pierwszy własny pomidorek.
Pozdrawiam, Marta.
- legina
- 1000p

- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja właśnie zerwałem kwiatki staśmione z trzech pomidorów K-149.Pomidorki rosną pod folią.
W ub.roku pierwszy zakwitł Rudy K-127 i zaraz po nim K-37.Jako pierwsze też owocowały.
W ub.roku pierwszy zakwitł Rudy K-127 i zaraz po nim K-37.Jako pierwsze też owocowały.
-
lucioperca
- 100p

- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
Moze ktos mi podpowie co z moimi rozsadami jest nie tak. Co prawda jeste zielony w tym temacie I w tym roku posialem pomidory po raz pierwszy od samego poczatku (pierwszego pikowania) mam problemy (zalane korzenie , za mocny nawoz) ale jakos pacjenta udalo sie reanimowac. Od wiecej niz tygodnia wynosze je na sloneczko zawsze po poludniu ok. 15-ej. Ale one tego nie lubia . Zaraz liscie oklapna . Z tego co wyczytalem pomidory uwielbiaja slonce.
Dosialem nowych w razie gbyby mi sie nie powiodlo z pierwszymi . Maja ok. miesiaca I te z kolei wogole nie przejmuja sie ze jest za goraca.

Dosialem nowych w razie gbyby mi sie nie powiodlo z pierwszymi . Maja ok. miesiaca I te z kolei wogole nie przejmuja sie ze jest za goraca.

Pozdrawiam Rafal
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nic i nie jest,dużemu chce się bardziej pić ,niż małemu.Daj im czas na zbudowanie korzeni 
-
lucioperca
- 100p

kaLo , Dziekuje za pomoc . Wiem na pewno ze moje rozsady maja niezbyt dobrze wyksztalcone korzenie .Wszystko to przez niewiedze , teraz juz jest lepiej z moimi wiadomosciami . W jaki sposob drugi raz pikujesz pomidory ? Czy korzonki otrzepujesz z ziemi otaczacej je dookola , jak to wyglada w praktyce?

Pozdrawiam Rafal
No tak, jeśli Ty przy przesadzaniu otrzepujesz korzenie z ziemi to nic dziwnego, że rozsada na słońcu więdnie. A niby czym ma pobierać wodę skoro korzenie włośnikowe są uszkodzone albo nie ma ich wcale.
-
lucioperca
- 100p

forumowicz , pierwsze rozsady nie wiedzialem bardzo jak przesadzac , troche cierpia ale w cieniu sobie dobrze radza . Mam nadzieje ze korzenie sie odbuduja. Jak wspomnialem wczesniej wysialem awaryjnie raz jeszcze i te juz sa ok. . Czyli przy przesadzaniu najlepiej zachowac cala bryle korzeniowa tylko glebiej je wsadzic

Pozdrawiam Rafal
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przy przesadzaniu trochę ziemi się obsypie ale staramy się nie uszkadzać korzeni (te uszczykuje się tylko przy pierwszym pikowaniu). Przy drugim pikowaniu a raczej przesadzaniu w większy pojemnik, stawiamy bryłkę ziemi i korzeni na dnie pojemnika, obrywamy liścienie i zasypujemy do wysokości pierwszej pary liści. To pozwoli im wytworzyć dodatkowe korzenie z łodygi i w ten sposób po pierwsze powiększamy system korzeniowy, a po drugie można zniwelować wybiegnięcie sadzonek 
-
lucioperca
- 100p

jode22 , Dzięki za instruktaz . Juz tego bledu nie popeLnie . Teraz zanim zabiore sie za cos to czytam cala historie jak krok po kroku to wyglada . Jezeli mam watpliwosci to pytam na forum . Dzięki waszej wiedzy i uprzejmosci mozna sporo sie nauczyc zwlaszcza kiedy stawia sie pierwsze kroki. Jeszcze raz Dzięki

Pozdrawiam Rafal