Leśne ranczo nad wodą.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśne ranczo nad wodą.

Post »

Pashmina2006 pisze:Zuzka nie zależy mi na pąkach. Poczekam na roślinkę. A kupować będę tylko ze sprawdzonego źródła. Właściwie te dwie tylko są nn. Reszta na pewno będzie się zgadzała.
Madziu, mi nie chodzi o to żeby widzieć zgodność odmianową, tylko żebyś nie trafiła jak ja na sadzonkę która zakwitnie dopiero po 7-8 latach. Jak kupisz z kwiatami już, to masz tę pewność, że w przyszłym roku zakwitnie. Ja kupiłam bez kwiatów, tylko z liśćmi i tak już mam od 4 lat... ;:224
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Dorotko mam ewidentnego pecha do konwalii. U Was tak się rozprzestrzeniają a u mnie ni w ząb.
Zuziu to, że magnolia kwitnie w danym roku nie jest pewnością że zakwitnie w kolejnym. Kwiat tej pewności nie daje. Nieraz się czeka na kwitnienie magnolii kilka lat. 2,3 a nawet 4. Bo one takie są. Jak nie kwitnie wiele lat, to wtedy wiadomo że są z nasion i zakwitną najwcześniej po około 10 latach. Ja mam to szczęście że żadna z nasion mi się nie trafiła. Bo wszystkie które były niepewne zakwitły w tym roku. Nowo zakupione ( z absolutnie najpewniejszego źródła) i Galaxy nie zakwitła. Ale o Galaxy się nie martwię, bo też jest z normalnej szkółki i kupowałam tam już wiele roślin. Mam też jedną malutką która będzie albo Albą Superbą albo G. Henry Kern. Kupiłam obydwie ale jedna padła i nie zapisałam która to która. Jedna przetrwała i ma się całkiem dobrze. Też się będzie zgadzała bo była kupowana tam, gdzie Galaxy. Te dwie nn kupiłam zaraz po Susan (mojej pierwszej magnolii). Wtedy jeszcze nie wiedziałam jak ważne jest pewne źródło. Poza tym były spore i tanie. Miałam farta że obydwie zakwitły i nie musiałam czekać tych 10 lat. Wracając do kwiatu i pewności kwitnienia w kolejnym roku. Ania-Annes77 kupiła w zeszłym roku żółtą magnolię z kwiatem. W tym roku nie ma kwiatu. Magnolie potrafią być kapryśne. Może po prostu nie chciała kwiatu albo skupiła się na przyjmowaniu. Magnolie mają szereg wymagań, nie lubią przycinania, suszy, zalewania. Mają płytki system korzeniowy więc przesadzania też nie. Można łatwo uszkodzić jej korzenie. Ja póki co jestem zadowolona ze swoich młodziaków. Susan kwitnie rok w rok odkąd została posadzona, nn-która miała być Alexandriną też zakwita co roku, nn- Lennei Alba zakwitła teraz po dwóch latach, Genie po roku. Także nie jest tak źle. Bardzo liczę że w przyszłym roku zobaczę kwiaty nowych magnolii ale to się okaże dopiero za rok. Jest jeszcze kilka odmian które mi się marzą. Z racji tego że nn nie jest Lennei Albą to chciałabym dokupić jakąś typowo białą, może Lennei Albę, Powder Puff. Podoba mi się też Chrysanthemiflora i Vulcan.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Galaxy potrzebuje do pierwszego zakwitnięcia trochę czasu - za to jak w końcu zacznie, to ho, ho...
Nie dość, że kwitnie długo i obficie, to pachnie bardzo silnie.
Z białych magnolii choruję na m. Loebnera Wild Cat, którą Ci także polecam.
Wywąchałam, gdzie można ją kupić, nie wiem tylko, czy realizują wysyłkowo zamówienia detaliczne - muszę zadzwonić.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Madziu masz piękne odmiany magnolii i ładnie Ci kwitną,masz rację,że kapryśne panny mają wiele wymagań,zawsze znajdzie się coś co spowoduje,że nie może kwitnąć ;:224 Czy moja żółta kiedyś znów zakwitnie? Będę czekała,na razie stoi w miejscu i nie przyrasta,raz już dałam jej nawóz do kwasolubów,jak jestem na działce zawsze ją podlewam,bo wiem,że można magnolię wykończyć,kiedy ma za sucho ;:108
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Madziu napisz mi gdzie kupujesz magnolie
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepraszam bardzo ale czy mogę się dowiedzieć dlaczego Leśne Ranczo jest nieczynne? :wit
Pozdrawiam Ela
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu daj znać, czy sprzedają detalicznie. Jest piękna!
Aniu ja swoim magnoliom przeważnie daję 10 l na tydzień. Na pewno Twoja żółta zakwitnie. Jak nie za rok to za dwa. Wiesz że z nasion nie jest, więc nie ma się co martwić.
Ewcia OK.
Ela już czynne :):).

No tak, majówka taka średnia. Noce zimne jak nie wiem. W piątek ulewa. Generalnie mogło być lepiej. W niedziele za to na odjazd przepiękna pogoda. Standard.
Chcieliśmy napalić grilla w piątek. Rano pogoda więc wszystko przyszykowane. Przyszedł czas grilla, ulewa i temperatura 3 stopnie. Napaliliśmy, zjedliśmy w altanie i szybko do domu. A takie były plany..popatrzymy na księżyc itd.
Obrazek
Rozkwitł migdałek.
Obrazek
Obrazek
Genie cudna. Trzyma tulipana. Jak sobie wyobrażę takie drzewko w tulipanach to ahhh...
Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Obrazek

Susan
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Niedługo zacznie się spektakl świerków. Daisy White będzie pierwsza.
Obrazek Obrazek

Kosodrzewinie połamałam przyrosty. Niech idzie w bok.
Obrazek

Floksy się rozmnożyły.
Obrazek

Tulipany dalej kwitną, na kolejne jeszcze czekam.
Obrazek
Obrazek Obrazek

Sezon rh otworzy Simona
Obrazek
Azalia Babuschka
Obrazek
Azalia Schneeperle
Obrazek

Obrazek

Zawsze marzyłam o domku na drzewie.
Teraz mam trzy.
Obrazek
Obrazek
Każdy wisi daleko od siebie i w innej części działki. Ten mniejszy niebieski po drugiej stronie stawu na wysokim dębie. Który docelowo od dołu będzie oplatał Jackmanii i Montana Rubens. Niebieski z półokrągłym wejściem wisi za domem na brzozie. A ciemny wisi nad garażem z drugiej strony działki też na brzozie. Póki co, wróbelki mają wyżerkę.
Obrazek

Wyłażą piwonie przesadzone od Mamy.
Obrazek

Rabata hortensjowa robi się.
Obrazek

Niedługo będą pierwsze truskawki ;:138 .
Obrazek

Tak bardzo chciałabym Wam pokazać, jak wygląda księżyc przez teleskop... zwłaszcza tym, którzy nigdy nie mieli okazji popatrzeć przez telesk. No ale niestety, wstawiam fotkę tylko z aparatu. Która nijak ma się do widoku przez soczewkę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Ale pięknie kwitną magnolie, migdałek przecuuudny. Tulipan ace cream niedługo odsłoni całkiem głowę, no i Twoje kwasoluby. ;:63 U mnie japonki już też kwitną. ;:108 :tan życzę ;:3 a majówka w domku też urocza ;:333 księżyc ;:oj
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ale zakupy i plany - idziesz jak burza kobieto ;:180 . Kilka lat i będzie busz :D . Co do Roundapu na tkwiące w ziemi karpy, to spraktykowałam. Po 1 roku jak mniejsza a 2 jak większa nie ma karpy :D . Podobno skuteczny jest też nawóz azotowy w dużym stężeniu.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Madziu moze nie jestem zakochana, ale coraz bardziej przekonuję sie, ze magnolia w ogrodzie to rzec cudna. Jadąc do pracy mijam takie wspaniałe okazy, ze aż mi oczy z orbit wychodzą. Moze i ja skuszę się na jakąś białą lub bladorózową. Przepiekne są teraz. Twoje też już kwitną-oj bedzie się działo za kilka lat :)
A wiesz-ja majówkę i grilla z sąsiadami zrobiłam w piatek. Wyszedł super bo mieliśmy parawan z ijyska. Super sprawa-grosze na przecenie kosztował, a spełnia swoje funkcje niesamowicie. Posiedzieliśmy do nocy mimo deszczu i zimna. :)
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Madziu następnym razem zrób zdjęcie aparatem przez teleskop. Tylko trzeba cierpliwości ale uda się -bawilam się tak w zeszłym roku
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Madziu zdecydowanie warto czekać na Genie. Ten kształt kwiatu i kolor... no cudne po prostu. ;:131
Życzę Ci, by ptaszki szybko zasiedliły domki. ;:215
Trochę Ci zazdroszczę, bo Ty będziesz nadal cieszyć się tulipanowym spektaklem, podczas gdy u mnie będzie już po wszystkim. :oops:
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ela może jednak skusisz się na wątek?
Jola został nam jeden pieniek. Spróbuję z tym sposobem. Bo właściwie trawa już zasiana, ziemia w miarę wyrównana i zwalcowana (oczywiście walcem ręcznym) także kolejnego dołu nie chcę.
Aniu-Andzia deszcz to nie taki problem. Grill stał przy altanie. Wszystko się ładnie upiekło. Zjedliśmy i uciekliśmy do domu. Zrobiłam sobie takie zasłony z parawanu właśnie w altanie i na tarasie. Także deszczu aż tak bardzo się nie boimy. Największym problemem była temperatura. Zimno przeraźliwie. Z każdą godziną coraz gorzej. A w nocy to już w ogóle tragedia.
Ewa już próbowałam. W zeszłym roku chyba. Adapera nie mam a bez jakoś się nie dało. A Ty jak kombinowałaś ?
Ania-aneczka ona się tak ślicznie na jasno otwiera. Ma faktycznie dubeltowy pąk. Długo trzymała się w "kupie" i była jedna wielka kwiatowa kuleczka. Efekt będzie za kilka lat jak zakwitnie cała. A tak wiesz..jeden pączek to nie ma szału. Choć nie narzekam. Nie nastawiałam się jakoś szczególnie że w ogóle zakwitnie. Mam wrażenie że o Rosahumus i Arecol pomógł. Po Azofosce nie było takiego szału kwiatowego. A jedna nn jest cała obsypana kwieciem choć mała jest.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Tak Geńka najlepsza jest zjawiskowa widziałam kiedyś przepiękny okaz w szkółce. W ogóle pięknie kwitną twoje magnolie.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Śliczne kwiaty! Fantastyczne domki dla ptasząt! ;:138
Wiatraczek cudo ( będzie mełł ziarno na mąkę? )! ;:215
W ogóle fantastyczne klimaty. ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”