Borówka amerykańska - 5 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
jabol1981
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lut 2015, o 08:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 5 cz

Post »

Nie wiem jakie mam pH ziemi, nie wiem jak to zmierzyć dokładnie. Sadzonki są wsadzone w doniczki około 30 cm średnicy i 50 cm wysokości i wkopane w ziemię, żeby trzymały wilgoć. W doniczkach jest mieszanka: 1/3 torfu kwaśnego pH 3,5-4,5, 1/3 ziemi spod sosny takiej spróchniałej już, o kolorze brązowym i 1/3 piasku. Pomysł z ziemią spod sosny mam od człowieka który taką ziemią obsypuje co roku swoje borówki i nie nawozi niczym innym. Moim zdaniem pH powinno być w normie. tzn koło 4. Zakładałem że piach jest neutralny. Może po ostatnich deszczach pH urosło, ale specjalnie wsadzałem borówki w duże doniczki, żeby nie łąpały minerałów z otoczenia :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pH gleby mierzysz kwasomierzem bądź papierkiem wskaźnikowym lub płynem helliga ja właśnie też czekam na przesyłkę bo zamówiłem bo w tym roku rozpocząłem uprawę.
jabol1981
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lut 2015, o 08:55

Post »

tylko że ja czytałem że te pomiary to są mało dokładne a pomiar nimi jest bezcelowy ze względu na dokładność pomiarów :)))
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

jabol1981: "Pomysł z ziemią spod sosny mam od człowieka który taką ziemią obsypuje co roku swoje borówki i nie nawozi niczym innym."

Też tak robię, co roku jesienią "kopczykuję" samymi igłami spod sosny. Sosny rosną na nieużytkach.
I dobrze czytałeś o dokładności pomiarów...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

jabol1981 pisze:tylko że ja czytałem że te pomiary to są mało dokładne a pomiar nimi jest bezcelowy ze względu na dokładność pomiarów :)))
Można również zrobić analizę gleby oddając próbkę do stacji diagnostycznej ktoś pisał wcześniej że koszt w okolicach 70zł.
fogrod
200p
200p
Od: 16 cze 2011, o 02:49

Post »

Wyrzynacz faktycznie kompletnie się nie zrozumieliśmy ;:154 W moim poście nie chodziło bynajmniej o namawianie do jedzenia owoców niedojrzałych z roślin chorych, rosnących na nieodpowiednim stanowisku. Naprawdę nie wiem jak mogłeś mnie tak zrozumieć.

Chodziło jedynie o zachęcenie forumowiczów porównujących smak dwu odmian do bardziej szczegółowego opisywania co ich zdaniem przemawia na korzyść tej lepszej. W Internecie (zwłaszcza na stronach anglojęzycznych) znajdziesz naukowe opracowania charakteryzujące poszczególne kultywary. Jednym z parametrów odróżniających te kultywary jest smak jagód a w ramach smaku m.in. kwaskowatość. Niektóre odmiany są obiektywnie bardziej kwaskowate od pozostałych. Kiedy zderzysz to z opiniami ludzi, okazuje się że dla jednych kwaskowatość jest pożądana a dla innych nie. Są też różne preferencje co do aromatu, chrupkości, soczystości, grubości skórki itd.

I tylko tyle.
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Polecane tutaj podlewanie codzienne 10 litrami krzaku borówki wypłukuje to, co zasilimy siarczanem.Nie widzę konieczności takiego postępowania gdy jest deszczowo i pochmurno,a gleba wilgotna. Na pewno zachodzi taka konieczność podczas owocowania i upalnej pogody.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55

Post »

patryk10015 pisze:
jabol1981 pisze:tylko że ja czytałem że te pomiary to są mało dokładne a pomiar nimi jest bezcelowy ze względu na dokładność pomiarów :)))
Można również zrobić analizę gleby oddając próbkę do stacji diagnostycznej ktoś pisał wcześniej że koszt w okolicach 70zł.
Koszt to coś około 13zł za próbkę + koszt przesyłki 0,5kg ziemi ;)
A przynajmniej wyniki w miarę dokładne.
Piotrek
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Cewe trochę uogólniłeś, tak stosuje Mirosławiec http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p5176333 , a widzieliśmy jakie on ma krzaczyska. Borówka ma nietypowe korzenie, nie ma włośników, głównie odżywia się tym co znajdzie w próchnicy.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

tamburyn pisze:
patryk10015 pisze:
Koszt to coś około 13zł za próbkę + koszt przesyłki 0,5kg ziemi ;)
A przynajmniej wyniki w miarę dokładne.
O to jeszcze korzystniej. :D
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Pelikano:
Tak oraz posiada płytki system korzeniowy,dlatego nawet przy obfitych opadach deszczu należy dodatkowo zasilać borówki substancjami odżywczym (siarczan amonu np.), o czym nie dodaje Mirosławiec(chyba ,że coś przegapiłem,bo wątek rozmydlony).
Stosując ograniczenia bufora należy jednak dbać o odpowiednią wilgotność w rozsądnych ilościach i badać pH.
winio20
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2015, o 10:35

Post »

witam jaka dawkę dać siarczanu magnezu dolistnie borówkom ??
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

winio20 Roztwór 2% dolistnie - niedobor magnezu objawia się zawsze, na początku, na dolnych liściach, gdybyś chciał pryskać 'bo ci się wydaje, że..
:wit
Obrazek
winio20
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2015, o 10:35

Post »

oto moje rośliny

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

trochę przeżyły bo rok temu przegapiłem szara pleśń , w tym roku tez ja przy atakowała ale już opryskałem i było dobrze tylko teraz te czerwone liście niektóre skręcające się dziś pojechałem zakupić siarczan magnezu i przy okazji zobaczyłem jakie tam maja borówki do kupienia Ku mojemu zdziwieniu borówki w sklepie tez maja czerwone liście oto ich fotki

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

juz zgłupiałem no ale chyba jak je opryskam to im nic nie zaszkodzi ??
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Mało dokładny pomiar pH jest lepszy od jego braku! Nawet jeśli dokładność będzie +/-1 ,to lepiej wiedzieć ,czy ziemia ma pH między 3 i 5 ,czy między 6 i 8 . Dorośli ludzie i takie rzeczy wypisują . :roll:
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”