Mój kawałek na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kawałek na ziemi

Post »

Aniu taki okres ,że nie tylko kwitnące ale wszystko co z ziemi wyłazi cieszy niezmiernie ;:215
Marysiu moje wsadzone prosto ;:224 ale za to w dużych donicach po tujach ...to daje duże prawdopodobieństwo, że nic się do nich nie dobierze ;:215
Dorotko koronę tez pamiętam z dzieciństwa i zawsze ją chciałam mieć...teraz pora kupić żółtą :D

W sobotę, po tygodniowym opuźnieniu, i po pomyleniu drogi ;:224 udało mi się dotrzeć do Marysi ;:196 Już sama droga była ciekawa bo widoki Ojcowskiego Parku są cudne...ale ogród Marysiu bije go na głowę ;:138 Roślinki cudaczne...w większości bliżej mi nie znane ;:131
Ale że Marysia to super babka to nie dość że miło spędziłam popołudnie to jeszcze mój ogródek wzbogacił się niesamowicie :tan
Widoki z drogi i pudła z roślinkami :tan Wszystkie od razu posadzone ;:108
Obrazek Obrazek

Obrazek

Kokorycz i serduszka wspaniała już ładnie rosną jak by w ogóle się nie przeprowadziły ;:oj

Obrazek Obrazek

Paprocie rozwijają pastorały
Obrazek Obrazek

Moje wszystkie dwie azalie
Obrazek Obrazek

W tunelu już pomidorki rosną, sałata, koper i rzodkiewka też ładnie rosną. No i nasz drugi tunel...przy którym chodzę jak przy dziecku...z rozsadą kapustki
Obrazek Obrazek

Dla Joli wystrzyżony iglak...na chwasty proszę niepatrzeć...prawie już ich nie ma ;:224

Obrazek

I zagadka...przynajmniej dla mnie. Podreptałam dziś do sklepu ścieżką na skróty, którą krokomierz obliczył jako dłuższą od głównej drogi :;230 Tak czy siak...za ścieżką nad rzeką rosło sobie kilka kępek takiego czegoś...czy to jakiś bodziszek? Oczywiście jedną kępkę podebrałam i wyrwałam z korzonkami...wsadziłam w ogródku bo ładne kwiatki ma ;:224

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wg mnie bodziszek ;:108 w kościołowym taki kwitnie-od Krysi :lol:

Ładne prezenty od Marysi ;:138

Kapustków bez liku ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Zgadza się Asiu, bodziszek żałobny, przed chwilą odkryłam to w innym wątku, ale że on tak dziko nad rzeką ...wśród pokrzyw :shock:
Dostałam też od Marysi bodziszek żałobny ale ma liście z plamką, więc ten jest inny :heja
No kapustków sporo, musze iść znowu do niej bo się ciepło zrobiło więc musze jej uchylic ...gorzej niż z małym dzieckiem ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu ode mnie też dostałaś dwa bodziszki żałobne jeden taki, a jeden z liśćmi ze wzorkiem. Dodałam żebyś na niego miała oko, bo się sieje :roll: Dziękuje Ci za miłe słowa i ja napisałam gdzieś, że to forum jest niesamowite! bo spotykamy właściwie obce osoby a rozmawiamy jakbyśmy się zawsze znały tylko jakiś czas nie widziały. Kasiu i ja dziękuję za roślinki, którym powoli szukam dobre miejscówki i sadzę. A coś co przywiozłaś dla żołądka jeszcze nie zdegustowane :D
Niech się roślinki dobrze sprawują ale Ty jesteś taka luxtorpeda, że nawet nie zauważyły że zmieniły miejscówkę, bo zaraz zostały posadzone :lol: Poznaję też drogę którą jechałaś, bo tędy jeżdżę do Skały do całodobowego ośrodka zdrowia :;230
Widzę też kapustki o których opowiadałaś i które jechałaś podlać ;:215 niech się dobrze chowają ;:63
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Kasiu :wit
Fajny ,ładny, ciekawy bodziszek :)
Nowe roślinki zawsze bardzo cieszą. tak jak ciuch, czy torebka, nowa , prawda??;:173
Paprocie rozwijają się ciekawie .lubię ten moment.U mnie też dopiero , bo rośna w cieniu, z garażem,żeby zielko mi tam nie rosło :wink:
Fajnie mieć taki foliaczek.I warzywka wcześniejsze,ładniejsze:)
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Kasiu,wstąpiłam do twojego ogrodu i podziwiam piękne tulipany koronę i inne wiosenne,ogród widzę się buduje ,obramowania z cegły będą fajnie wyglądać,i w lecie wszystko sie zapełni,pięknie jest u ciebie i z chęcią znowu wpadnę,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Marysiu bodziszki od ciebie spamiętałam...jako bodziszki :D wiedziałam, że ten z plamką jest żałobny...a że był drugi to gdzieś mi uleciało ;:224 Jeszcze mi powiedz o tej rejnutri bo wszędzie piszą że ona strasznie ekspansywna, dziś do sklepu podreptałam inną drogą i rośnie tam, jest jej cała masa, a wytępić ją ponoć jest przekichane, że tak powiem. Chyba że ta od ciebie to jakas szlachetna i nie rozłazi się gdzie popadnie?
A co do znajomości...na fo spotykają się ludzie o podobnych zainteresowaniach i zamiłowaniach ...a to już znaczy że mają wiele cech wspólnych a co za tym idzie ...tematów ;:168
Do tego ośrodka to i ja z rodzinką należe :D ale że on całodobowy...był, nie był, potem znowy był...na szczęście nie muszę korzystać...póki co :D
A kapustki chowają się, codziennie większe :heja

Aniu bez foliaczka nie wyobrażam sobie życia, raz że pomidory i ogórki mam swoje, nie pryskane, kiedy chcę to idę i mogę prosto z krzaka urywać i jeść ;:215 No a do tego cały okres wiosenny wszystko tu rośnie, wszystkie rozsady, po bokach przy samej folii są szczepki różnych krzaczków, tam spokojnie nawet młode przezimują.

Martuniu cieszę się, że zajrzałaś ..zaglądaj jak najczęściej ;:196

Kolejne tulipany rozkwitły
Obrazek Obrazek Obrazek

Floks i pierwiosnek
Obrazek Obrazek

Berberysy zakwitną i kuklik...naprawdę szkarłatny
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudne zdjęcia ;:63 ;:63
Kasiu pilne PW
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu już masz kwiaty kuklika? mój jeszcze nie ma pączków ;:oj
Rejnutria ode mnie jest pstrolistna i za cztery lata bytności u mnie wykopałam 4 odnogi, jedną rok temu a trzy tej wiosny. Wychodzi tak jak rabarbar i łatwo mu głowę ukręcić, a poza tym możesz zawsze w pojemniku ją wsadzić. Ta ode mnie ma takie różnokolorowe liście.
A ja chciałam zapytać o ten grochodrzew, bo to niby robinia ale ona ma inne listki. Jakbyś mogła coś bliżej o nim ;:180 , bo nie wiem gdzie go wsadzić :D
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Czyli Marysiu ta rejnutria musi być jednak inna. Bo rozmawiałam nawet z panią koło której rośnie i mówi, że chyba ze 6 lat to tępią, koszą, wykopują,nawet randapem zalali takim nierozcieńczonym, nic przez rok nie rosło a to na wiosne odbiło :shock: A z kąd się w ogóle wzieło to nie wie ;:222
A z tym grochodrzewem to mi ćwieka zabiłaś ;:oj ja ci nie dawałam czegoś takiego bo niby z kąd, sama nie mam ;:306
Może suchodrzew?

Aniu na pw odpowiedziałam :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

katharos pisze:
Może suchodrzew?
:D
:;230 :;230 tak widzisz przechrzciłam go i zastanawiam się ;:306
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Marysiu tak myślałam :;230
Możesz go posadzić dosłownie wszędzie, ponoć zniesie wszystko bo pochodzi z syberii. W miastach jest go dużo...tak czytałam, sama nie widziałam, więc nawet przy bramie będzie mu dobrze. Nie rośnie duży ale ma bardzo fajny pokrój,gałązki się tak fajnie zwieszają, można go przycinać...skoro zniesie wszystko :D No i bardzo łatwo go namnożyć, ja z takiej sadzonki jak tobie dałam, dostanej wiosną, gdzieś w sierpniu zrobiłam 8 i ty jedną dostałaś ;:108
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny to o czym w końcu mówicie bo sie gubię? :wink:
Śliczne dzwonka ma ten ciemny berberys ;:215
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit
Przyszłam się przywitać. Zdjęcia oglądnęłam- piękne masz roślinki i do tego potrafisz je ładnie uchwycić na zdjęciu. Znów widzę masę roślin których kompletnie nie znam ;:185 Ale piękne są ;:215
Trochę poczytałam i sporo nowych informacji do notesika poszło a najważniejsza- tunel foliowy wyżej niż reszta ;:oj
Naprawdę miałaś nieprzyjemną historię.
Jeśli pozwolisz to posiedzę trochę i tymi tulipanami się nacieszę bo u mnie jak na razie były 4 maluteńkie kwiatki ;:145
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Asiulka o suchodrzewie mówimy :D
A berberysjak rozkwitnie to dopiero będzie widok. No i paczuszka po niedzieli pójdzie bo korzonki z psianki wyłażą ;:172

Małgosiu witaj :wit cieszę się, że zajrzałaś.
Oj tak bez tunelu nie wyobrażam sobie teraz ogrodu. Mam go od chyba 8 lat, w różnych miejscach stał, to teraz jest chyba optymalne i tak już zostanie. Najbardziej potrzebny był w ubiegłym roku, masę roślin w nim trzymałam, naszczepiłam sporo krzaków.
A tulipany za rok będą większe....jak cebula się rozrośnie to i większy kwiat wyda ;:215
A co tam w notesiku skrobnełaś...może zaradzimy ;:196

U mnie dzis wiatr chulać zaczął, bo nocą było ciepło i spokojnie, okno w sypialni było uchylone ;:215 Mówią ,że będzie lało i chyba się sprawdzi, wczoraj nie dałam rady opielić...a raczej zruszać ziemi na wszystkich rabatkach, trochę zostało może zdąże przed deszczem.
No i trzeba zrobić obchód po ogródku...może coś od wczoraj urosło ;:204
:wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”