Domowo i zdrowo
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Domowo i zdrowo
Pachną z daleka !
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6699
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze, czy bułeczki pieczesz w 200*C z termoobiegiem?
Piekłam na środkowej półce, grzałki góra - dół załączone, spód upiekł się ładnie, góra bułek po 15 min. całkowicie blada.
Patrząc na Twoje widzę jednolicie rumiane.
Piekłam na środkowej półce, grzałki góra - dół załączone, spód upiekł się ładnie, góra bułek po 15 min. całkowicie blada.
Patrząc na Twoje widzę jednolicie rumiane.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Domowo i zdrowo
Posmaruj górę mlekiem roztrzepanym z jajkiem,albo z odrobiną cukru.
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowo i zdrowo
Ja piekę te bułki bez termoobiegu, ale na "półce" o jedną wyżej niż środkowa.
Pozdrawiam, Kasia
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6699
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Domowo i zdrowo
Kochani, dziękuje za podpowiedzi. 

Re: Domowo i zdrowo
Piotrze jestem w podziwie ile smakołyków tu wytwarzasz, musisz mieć wielkie zamiłowanie do kulinarii, niejedna kobieta by Ci pozazdrościła wiedzy i umiejętności
A tak przy okazji z czego Twoim zdaniem najlepsza nalewka?
Pozdrawiam !


A tak przy okazji z czego Twoim zdaniem najlepsza nalewka?
Pozdrawiam !

- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
1. Gruszka Williams
2. Żenicha kresowa
3. Dereniówka
4. Smorodina kresowa
takie nalewki cenię najbardziej.
Im dłużej leżakują tym są lepsze.
2. Żenicha kresowa
3. Dereniówka
4. Smorodina kresowa
takie nalewki cenię najbardziej.
Im dłużej leżakują tym są lepsze.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Pokazuję, jak wyglądają sery podpuszczkowe miękkie po okresie dojrzewania.
Temp 15 C wilgotność 75-80%
Sery dojrzewały 3 tygodnie:
SER CZOSNKOWY
kremowy, zrównoważony na słoność, w smaku czuć nutę czosnku i zapach łąki, reasumując poezja:

Jest to wg mnie najlepszy ser z gatunku serów miękkich, Koryciński może się schować.
SER ZIOŁOWY z czubricą :

Watro pokazać zapachy wiosny w domowych pieleszach, zarówno wieczorem, jak i w dzień.
Zapach jest nieziemski:

Marta, w Tobie cała nadzieja, aby zreanimował się mój Zelmer.
Temp 15 C wilgotność 75-80%
Sery dojrzewały 3 tygodnie:
SER CZOSNKOWY
kremowy, zrównoważony na słoność, w smaku czuć nutę czosnku i zapach łąki, reasumując poezja:




Jest to wg mnie najlepszy ser z gatunku serów miękkich, Koryciński może się schować.
SER ZIOŁOWY z czubricą :


Watro pokazać zapachy wiosny w domowych pieleszach, zarówno wieczorem, jak i w dzień.
Zapach jest nieziemski:


Marta, w Tobie cała nadzieja, aby zreanimował się mój Zelmer.

- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
Ser wygląda bardzo apetycznie, a konwalie i bez pachnie na pewno nieziemsko.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2622
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze
podpowiedz mi ,gdzie mogę kupić kultury bakterii do wyrobu sera.Kusi mnie ,żeby zrobić sobie ser żółty ,ale nie wiem jakie i gdzie kupić te kultury bakterii.Podpuszczkę mam , wykorzystuję ją do robienia mozarelli i sera feta,więc chyba będzie nadawała się do sera żółtego -prawda?
podpowiedz mi ,gdzie mogę kupić kultury bakterii do wyrobu sera.Kusi mnie ,żeby zrobić sobie ser żółty ,ale nie wiem jakie i gdzie kupić te kultury bakterii.Podpuszczkę mam , wykorzystuję ją do robienia mozarelli i sera feta,więc chyba będzie nadawała się do sera żółtego -prawda?
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Marzena
zarówno podpuszczkę, jak i kultury bakteryjne kupuję w Agrovisie.
Na ich stronie znajdziesz kilka przepisów , jak poprawnie wykonać produkty z mleka.
Od teraz przez kilka miesięcy mleko od krów, które spacerują po łąkach, jest najlepsze, a więc sery będą również najciekawsze w smaku. Dlatego właśnie teraz warto zrobić ser twardy i delektować się jego smakiem zimą.
zarówno podpuszczkę, jak i kultury bakteryjne kupuję w Agrovisie.
Na ich stronie znajdziesz kilka przepisów , jak poprawnie wykonać produkty z mleka.
Od teraz przez kilka miesięcy mleko od krów, które spacerują po łąkach, jest najlepsze, a więc sery będą również najciekawsze w smaku. Dlatego właśnie teraz warto zrobić ser twardy i delektować się jego smakiem zimą.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2622
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
Dziękuję za informację
Jak zrobię pierwszy ser to pochwalę się
no chyba ,że nie uda mi się 

Jak zrobię pierwszy ser to pochwalę się


pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Domowo i zdrowo
Te Twoje sery
ale najbardziej urzekły mnie konwalie i bez




ale najbardziej urzekły mnie konwalie i bez


-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
Witaj Piotrze,
Twoje sery wyglądają apetycznie.
Nutka smaków - czosnek i prawdziwa bułgarska, zielona czubrica, która "dźwięczy" w Twoich serach - to niewątpliwie prawdziwa uczta i rozkosz smakowych doznań dla koneserów serów z tej wyższej półki. Tajemnica Twoich serowych wyrobów tkwi prawdopodobnie w mleku - świeżym, pysznym i najwyższej jakości - od zdrowych i szczęśliwych krówek z zaprzyjaźnionych gospodarstw rolnych, a także tajemnej i dopracowywanej przez lata recepturze. I jeszcze to coś ..., najważniejsze...,
.
Ser Koryciński miałam okazję próbować wielokrotnie i z różnymi dodatkami, tj: czosnek, czarnuszka, pieprz, itp. Nie zachwyca mnie. Niestety, z czubricą nie istnieje. A może to i dobrze? Substytuty "bułgarskiej czubricy" dostępne u nas - to nie ten smak. Smak bułgarskiego, górskiego cząbru, który jest podstawą tej przyprawy - zupełnie inny. Jak dobrze pamiętam - z bułgarską czubricą piekłeś kiedyś ziołowe bułeczki?
Podziwiam, zachwycam się i korci mnie, żeby taki serek miękki kiedyś móc zrobić, lecz brakuje mi chyba odwagi.
Dla Ciebie Piotrze
Konwalie i przepiękny, biały bez urzekają nie tylko zapachem, ale także elegancją. Całość dopełniają wazony, szczególnie ten z Włocławka - dziś to już unikat, którego daremnie można szukać w sklepach. Zaś w Tobie jest dusza i wrażliwość Artysty.
Twoje sery wyglądają apetycznie.
Nutka smaków - czosnek i prawdziwa bułgarska, zielona czubrica, która "dźwięczy" w Twoich serach - to niewątpliwie prawdziwa uczta i rozkosz smakowych doznań dla koneserów serów z tej wyższej półki. Tajemnica Twoich serowych wyrobów tkwi prawdopodobnie w mleku - świeżym, pysznym i najwyższej jakości - od zdrowych i szczęśliwych krówek z zaprzyjaźnionych gospodarstw rolnych, a także tajemnej i dopracowywanej przez lata recepturze. I jeszcze to coś ..., najważniejsze...,

Ser Koryciński miałam okazję próbować wielokrotnie i z różnymi dodatkami, tj: czosnek, czarnuszka, pieprz, itp. Nie zachwyca mnie. Niestety, z czubricą nie istnieje. A może to i dobrze? Substytuty "bułgarskiej czubricy" dostępne u nas - to nie ten smak. Smak bułgarskiego, górskiego cząbru, który jest podstawą tej przyprawy - zupełnie inny. Jak dobrze pamiętam - z bułgarską czubricą piekłeś kiedyś ziołowe bułeczki?
Podziwiam, zachwycam się i korci mnie, żeby taki serek miękki kiedyś móc zrobić, lecz brakuje mi chyba odwagi.
Dla Ciebie Piotrze



Konwalie i przepiękny, biały bez urzekają nie tylko zapachem, ale także elegancją. Całość dopełniają wazony, szczególnie ten z Włocławka - dziś to już unikat, którego daremnie można szukać w sklepach. Zaś w Tobie jest dusza i wrażliwość Artysty.