Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Post »

przemek1136 napisał w chrzanowym wątku:
Dobrze rośnie w piasku a by się zbytnio nie rozrastał można sadzić w rurkach drenarskich albo w dużym/wysokim wiadrze bez dna. Czasami laski chrzanu sadzi się ukosem a środkową część korzenia przeciera się chropowatą ścierką by nie wyrastały boczne korzenie.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mam takowe, na czas budowy osłania orzecha włoskiego. Na jesieni sadzimy chrzan ;:138
Z roślin przekraczających wszelkie granice jeszcze mam maliny. Też rozpełzły się już na trzecią grządkę. Będę tępić ;:124
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Nigdy, ale to nigdy nie pozwólcie, żeby zakwitła i wysiała się rukola ;:306
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LaViol a ja na to czekam ;:65 , nadmiar mi nie straszny bo mam naokoło wielu amatorów tego zielska :lol: .
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Miałam rukolę w zeszłym roku, nie zachwyciła mnie smakowo, ale mój synio jest zachwycony.
Parę sztuk zostało właśnie by się wysiać. LaViol co mi grozi?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aquaforta polubienie rukoli ;:306 .
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na początku marca posadziłam 7 nowych róż. Jako, że miejscówkę dla róż przygotowuje się na wiele lat - posadziłam je w ziemi kompostowej, z własnego mojego kompostownika. Wspaniale dają sobie radę ....... nasiona nagietka. Wrzucałam do kompostownika kępy nagietka bo miałam go za dużo i plewiłam jak chwast. Prawdopodobnie sezon spędzę próbując okiełznać nagietek, którego będę miała jeszcze więcej ;:224
Zdjęcie z przed 2 tygodni. Teraz jest więcej ;:223
Obrazek
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Będzie nagietek na skalę półprzemysłową. Może produkcję jakiegoś kremu nagietkowego otworzyć, albo z herbapolem umowę... ;:333
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

Aquaforta pisze:Lubię miętę, chciałam mieć miętę i mam. Już na połowie działki...
:;230 ....z tego powodu posadziłam mięty do nieszczelnego wiaderka....zmarła w ciągu dwóch lat ;:131

Ruda2011, mam prawie takie same, tylko nie nagietka ale ogórek lub dyna ;:306 . Nasiona przetrwać w kompostowniku i dwa lata....ale łatwo jest wyciągnąć z gliny. Nie trzeba mi tak wiele ogórek ;:215
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Ha ha ha ha ha ;:306
Macie rację ;:215
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Aquaforta pisze: co mi grozi?
Obfitość rukoli :D
Dwa lata temu posadziłam rukolę do skrzynek na tarasie i się wysiała. Taras wyłożony kostką i w następnym roku pięknie spomiędzy kostki wyrastała. Część powyciągałam i posadziłam obok tarasu i na rabacie z ziołami.
Na lewo od szczypiorku widać jak się kłębi https://picasaweb.google.com/1178605859 ... 2421006738
W tym roku:
Ta, która rosła obok tarasu wysiała się dookoła https://picasaweb.google.com/1178605859 ... 0554521778
Fragment rabaty ziołowej https://picasaweb.google.com/1178605859 ... 2194558866 Jest tego ze 2m2.
Taras, efekty tego co się wysiało 2 lata temu https://picasaweb.google.com/1178605859 ... 4032951810 Słabo widać, ale między tymi 2 dużymi jest wiele małych.
Do końca życia nie będę musiała siać rukoli - zamiast tego będę ją pielić i pielić :;230
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Mazowszanka09
100p
100p
Od: 26 lis 2009, o 16:52

Post »

Mój ostatni błąd to urządzenie hostowiska pod katalpą, posadzoną w 2002 r., a więc będącą już pokaźnym drzewem. Podczas zimy 2011/2012 wymarzły krzewy rosnące w okolicach katalpy (ketmia, róże, budleje, kasztanowiec drobnokwiatowy), poza tym katalpa już mocno zacieniała swoje stanowisko, więc w sierpniu 2012 r. zaczęłam z zapałem urządzać pod nią hostowisko.
Kilkanaście funkii przesadziłam z innych miejsc, resztę dokupiłam, dodałam jeszcze parę paproci, tawulek itp. I bardzo cieszyłam się z efektów tego przedsięwzięcia - do lata 2013r. Wtedy okazało się, że zdrewniałe, ubiegłoroczne strąki katalpy nie spadają przez zimę, ani wczesną wiosną, ale dopiero latem i zawzięcie dziurawią funkie, zwlaszcza odmiany o dużych, sercowatych lisciach. Daję słowo, kiedy jeszcze pod katalpą rosły krzewy i trawa, tych strąków zupełnie nie było widać, a teraz leży ich mnóstwo i trzeba je wybierać spomiędzy funkii.
Poza tym w lipcu opadają przekwitnięte kwiaty katalpy. Jeśli jest sucho, to dobrze, bo zmiatam je z liści funkii miotełką z cienkich gałązek złotlinu, którą muszę sobie radośnie(!) sporządzić. Natomiast jeśli często pada deszcz, jak w ubiegłym roku, to muszę na klęczkach wlasnymi rękami zdejmować mokre, opadłe kwiatki katalpy, przyklejone do liści ponad 50 funkii różnej wielkości. Pozostawione gniją i szpecą funkie, a poza tym obawiam się, że mogłyby wywołać na nich jakieś choroby grzybowe.
Mój M, gdy mnie wtedy widzi, pyta po co właściwie nasadziłam tego "badziewia" na własne utrapienie. A ja na to odpowiadam, że funkie są ładne i ich widok mnie cieszy!
Pozdrawiam
Basia B.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Moją ostatnią wpadką było przycięcie wrzośców razem z wrzosami . Zorientowałam się gdy wrzośce rozkwitły na kikutach... Grunt to odróżniać gatunki.
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cały czas się uczymy...i coraz to zaliczamy jakiś "niewypał". Podejrzewam się o zbyt gęste nasadzenia... leszczyna czerwonolistna, szt 4, morwa biała szt 4. Za rok -dwa co drugą będę wycinać :evil:

Albo poprowadzę na żywopłot ;:333
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

A ja miesiąc temu zrobiłam sobie podpórki do piwoni i pod clematisy z gałązek wierzby, ładnie pozaplatałam i co się okazało ...że wierzba się zazieleniła, puściła spore korzenie...wyrwać nie mogłam :shock: :evil: jak bym poczekała jeszcze trochę to bym musiała je wykopywać ;:223 A wystarczyło gałązki okorować ;:224
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”