Grubosz (Crasula)
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grubosz - Crassula cz.3
Moje grubsze stoją od 2 tygodni na południowym balkonie i nie mają takich liści, więc to nie od słońca.
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
A przyhamowało to od tego czasu, czy postępuje nadal?
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Aktualne kwitnienie grubosza - Crassula 'Buddha's Temple'

I masowy wysyp młodych.

I masowy wysyp młodych.

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakoś nie mogę znaleźć określenia aby opisać wrażenia czy odczucia związane z tym widokiem. Nie chcę powielać: fantastyczne czy piękne bo brzmi tak oklepanie. Pozytywne z pewnością i dla mnie zjawiskowe
Młode będziesz oddzielać

Młode będziesz oddzielać

Michał
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Michał! Zrobiło mi się bardzo milo po tym co napisałeś. Rośliny mam już dość długo, ponad 5 lat.
Jeśli chodzi o oddzielanie młodych, to sprawa sie komplikuje. Próbowałam już to robić, gdyż odrosty ma już jakiś czas, ale nigdy nie ukorzeniły się, gdyż były zbyt młode i miękkie. Zauważyłam, ze krasule łatwo puszczają korzenie, gdy maja dolną część sadzonki półzdrewniałą, więc muszę poczekać do tego momentu.
Jeśli chodzi o oddzielanie młodych, to sprawa sie komplikuje. Próbowałam już to robić, gdyż odrosty ma już jakiś czas, ale nigdy nie ukorzeniły się, gdyż były zbyt młode i miękkie. Zauważyłam, ze krasule łatwo puszczają korzenie, gdy maja dolną część sadzonki półzdrewniałą, więc muszę poczekać do tego momentu.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Witam.
Co może dolegać mojemu gruboszowi? Nie mam doświadczenia w hodowli.. Grubosz siedzi w plastikowej doniczce (z dziurkami), w ziemi do sukulentów, która jest posypana po wierzchu piaskiem i grysem marmurowym, na dnie jest drenaż z keramzytu. Doniczka z rośliną jest włożona do nieco większej ceramicznej osłonki zasypanej grysem oraz piaskiem. Od jakiegoś czasu podlewam go raz na miesiąc/dwa, często wodą z kranu z dodatkiem Substral Kaktus Vital Aktiv lub wodą mineralną. Niestety jego liście stały się matowe, pojawiły się na nich białe kropki, niektóre usychają na końcach i się marszczą.
http://images67.fotosik.pl/855/bba9dc5c80dc5bb6.jpg
http://images69.fotosik.pl/855/985f80e04f69878d.jpg
http://images69.fotosik.pl/855/cc463a4669f52655.jpg
http://images69.fotosik.pl/855/6d5eca4c350d9112.jpg
Zdjęcia są za duże. Zamieniłem je na linki.
Tomek/blabla
Co może dolegać mojemu gruboszowi? Nie mam doświadczenia w hodowli.. Grubosz siedzi w plastikowej doniczce (z dziurkami), w ziemi do sukulentów, która jest posypana po wierzchu piaskiem i grysem marmurowym, na dnie jest drenaż z keramzytu. Doniczka z rośliną jest włożona do nieco większej ceramicznej osłonki zasypanej grysem oraz piaskiem. Od jakiegoś czasu podlewam go raz na miesiąc/dwa, często wodą z kranu z dodatkiem Substral Kaktus Vital Aktiv lub wodą mineralną. Niestety jego liście stały się matowe, pojawiły się na nich białe kropki, niektóre usychają na końcach i się marszczą.
http://images67.fotosik.pl/855/bba9dc5c80dc5bb6.jpg
http://images69.fotosik.pl/855/985f80e04f69878d.jpg
http://images69.fotosik.pl/855/cc463a4669f52655.jpg
http://images69.fotosik.pl/855/6d5eca4c350d9112.jpg
Zdjęcia są za duże. Zamieniłem je na linki.
Tomek/blabla
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
raflezja - Iwonko tak cudnego okazu dawno nie widziałam .
Crassula 'Buddha's Temple' - muszę ta nazwę zapisać i poszukać sadzonek bo myśl o małej kolekcji jakiś czas już we mnie dojrzewała...
Dzięki forumowiczom w ub roku zdobyłam kilka sadzonek, ładnie przezimowały a teraz płaskich naczyń szukam i postaram sie odpowiednio je pogrupować. Marzę tez o "gruboszu ala bonzai " i takie zabawy uwielbiam.
Crassula 'Buddha's Temple' - muszę ta nazwę zapisać i poszukać sadzonek bo myśl o małej kolekcji jakiś czas już we mnie dojrzewała...
Dzięki forumowiczom w ub roku zdobyłam kilka sadzonek, ładnie przezimowały a teraz płaskich naczyń szukam i postaram sie odpowiednio je pogrupować. Marzę tez o "gruboszu ala bonzai " i takie zabawy uwielbiam.
Może to efekt przelania. Te kamyczki na wierzchu ładnie wyglądają, ale ziemia jest przez nie dłużej wilgotna. Dodatkowo ta osłonka zasypana piaskiem i żwirem może powodować ten sam efektMountain pisze:Witam.

?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
- JAWiktor
- 100p
Iwonko to ja dziękuję
Lubię oglądać kwiaty na takich "nietypowych" roślinach, do tego na całkiem niezłych zdjęciach
Sam mam jedynie te najpopularniejsze grubosze Crassula ovata bodajże. Jest jeszcze jeden, jakiś inny ale nie znam nazwy. Dam później do identyfikacji.
Mountain może mimo wszystko ma za mokro
Myślę tak dlatego, że ziemia w doniczce przysypana warstwą piasku i grysu wolniej się przesusza, trzyma wilgoć. Z lektury forum wynika, że ziemia do sukulentów powinna być mieszana dodatkowo z piaskiem i/lub żwirem żeby zwiększyć przepuszczalność a tym samym żeby korzenie nie były narażone na stałą wilgoć. Wyjmij delikatnie roślinę z doniczki i sprawdź jaka jest kondycja korzeni i czy faktycznie ziemia nie jest mokra. Obserwuj czy objawy się potęgują, dwa usychające liście to nie tragedia ale daje sygnał, że coś może się dziać.
Zafunduj gruboszowi świeże powietrze bo pora dobra. Moje od dziś na balkonie.
pisaliśmy ze skarpetką prawie jednocześnie 

Mountain może mimo wszystko ma za mokro

Myślę tak dlatego, że ziemia w doniczce przysypana warstwą piasku i grysu wolniej się przesusza, trzyma wilgoć. Z lektury forum wynika, że ziemia do sukulentów powinna być mieszana dodatkowo z piaskiem i/lub żwirem żeby zwiększyć przepuszczalność a tym samym żeby korzenie nie były narażone na stałą wilgoć. Wyjmij delikatnie roślinę z doniczki i sprawdź jaka jest kondycja korzeni i czy faktycznie ziemia nie jest mokra. Obserwuj czy objawy się potęgują, dwa usychające liście to nie tragedia ale daje sygnał, że coś może się dziać.
Zafunduj gruboszowi świeże powietrze bo pora dobra. Moje od dziś na balkonie.

Michał
Skarpetka stoi w rogu okna zarówno w zimie jak i w lecie, temperatura w pomieszczeniu waha się między 23 a 18 stopni.
JAWiktor grubosz jest tak zasypany kamieniami i piachem że raczej trudno będzie mi go wyjąć
w dzień stoi przy otwartym oknie więc ma trochę świeżego powietrza 
Uważacie że ma za mokro, więc jak często mam go podlewać, co trzy miesiące, raz na pół roku?
JAWiktor grubosz jest tak zasypany kamieniami i piachem że raczej trudno będzie mi go wyjąć

Uważacie że ma za mokro, więc jak często mam go podlewać, co trzy miesiące, raz na pół roku?
- JAWiktor
- 100p
Kiedyś i tak będziesz go musiał/chciał przesadzić a wtedy tą bryłę korzeniową "...tak zasypaną kamieniami i piachem..." będziesz zmuszony wyjąć.
Czy ma za mokro ?- nie przekonasz się jak nie wyjmiesz, roślinie nie zaszkodzisz.
"Róg okna" to kreślenie mało precyzyjne jeśli chodzi o kierunki świata - chodziło o to czy okno wychodzi na północ, południe, wschód czy zachód.
Pisząc o świeżym powietrzu miałem na myśli wystawienie rośliny na zewnątrz, żeby postała sobie pod gołym niebem. Ty też lubisz czasem być na plaży a nie oglądać plażę.
Powiem Ci, że ziemia nawet w nie za dużej doniczce potrafi być wilgotna bardzo długo jeśli jest "zbita". Przeczytaj cały wątek o gruboszach, a znajdziesz wiele informacji o hodowli gruboszy.
Twój wybór. My proponujemy - Ty decydujesz bo to Twoja roślina.
Czy ma za mokro ?- nie przekonasz się jak nie wyjmiesz, roślinie nie zaszkodzisz.
"Róg okna" to kreślenie mało precyzyjne jeśli chodzi o kierunki świata - chodziło o to czy okno wychodzi na północ, południe, wschód czy zachód.
Pisząc o świeżym powietrzu miałem na myśli wystawienie rośliny na zewnątrz, żeby postała sobie pod gołym niebem. Ty też lubisz czasem być na plaży a nie oglądać plażę.
Powiem Ci, że ziemia nawet w nie za dużej doniczce potrafi być wilgotna bardzo długo jeśli jest "zbita". Przeczytaj cały wątek o gruboszach, a znajdziesz wiele informacji o hodowli gruboszy.
Twój wybór. My proponujemy - Ty decydujesz bo to Twoja roślina.
Michał
- onectica
Przydałaby się fotka tego całego ustrojstwa.
W ogóle kiedy był przesadzany? Może już czas?
Ziemię do sukulentów należałoby dodatkowo rozluźnić (gruby piasek, perlit, żwir, zeolit, seramis), ale raczej unikałabym marmurowego grysu zarówno na wierzch, jak i jako domieszki. Bazalt albo kwarc.
W ogóle kiedy był przesadzany? Może już czas?
Ziemię do sukulentów należałoby dodatkowo rozluźnić (gruby piasek, perlit, żwir, zeolit, seramis), ale raczej unikałabym marmurowego grysu zarówno na wierzch, jak i jako domieszki. Bazalt albo kwarc.
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
Moje łobuziaki, choć stoją od zachodu i mają słońce dopiero przed 16., poparzyło. Nie wszystkie ale głównie owaty. Mam nadzieję, że się zregenerują. Za rok postaram się je czymś przykryć by rozproszyć promienie.
- onectica
To akurat nie dziwi - inaczej jest, kiedy 'napromieniowanie' słońcem rośnie powoli wraz z postępem dnia, a inaczej, kiedy roślony dostają nagle sporą dawkę promieni bez przygotowania. Dlatego zachodniej wystawie daleko do doskonałości i trzeba uważać.
Moje grubosze również uległy lekkiemu poparzeniu, przestawiłam w inne miejsce i już lepiej,
największe grubosze zostały już dość solidnie przycięte i widoczne są nowe malutkie liście
największe grubosze zostały już dość solidnie przycięte i widoczne są nowe malutkie liście