Jak ze starego trawnika zrobić ładny dywanik?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak ze starego trawnika zrobić ładny dywanik?

Post »

Yoostysia dzięki :D Nie jestem ekspertem od "trawników",ale ja na Twoim miejscu, nie dawałabym nawozu na młodą trawkę, tylko dosiałabym
nasionek. W poprzednich postach, pisałam o wysianiu nawozu, na 2 tygodnie przed wysianiem nasion trawy.Chyba Ty też , dałaś nawóz przed
siewem nasion?Tylko dosiej. :wit
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p
Od: 12 lut 2011, o 16:24

Post »

Tak tak, dałam ten do trawników zachwaszczonych, bo 2/3 zielonego dywanu mam z zeszłego roku ;:190 Teraz tylko dosieję - albo najpierw skoszę, żeby widzieć puste miejsca ;:333 Różnica między tą, która jest a nową, byłaby za duża... No i ciężko tak byłoby wycyrklować z dosypaniem nasionek i przyklepaniem dodatkowej warstwy ziemi. Zresztą na zdjęciu sprzed 10 dni widać moje bycze kępy (choć już duuuuużo wyższe są teraz) ;:169 Z nawozem wstrzymam się zatem do momentu pojawienia się gęstej trawki, czyli pewnie do miesiąca!

Obrazek
regulamin
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

ojej ;:oj ,faktycznie, spore te puste miejsca.Jak to się stało, dałaś za mało nasion?
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Yoostysia pisze:. No i ciężko tak byłoby wycyrklować z dosypaniem nasionek i przyklepaniem dodatkowej warstwy ziemi. Zresztą na zdjęciu sprzed 10 dni widać moje bycze kępy (choć już duuuuużo wyższe są teraz) ;:169 Z nawozem wstrzymam się zatem do momentu pojawienia się gęstej trawki, czyli pewnie do miesiąca!
Ja przede wszystkim kosiłabym ją regularnie co tydzień.Jak będzie skoszona,to łatwiej ci będzie dosiać puste miejsca punktowo
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p

Post »

ewa2019 pisze: ojej ;:oj ,faktycznie, spore te puste miejsca.Jak to się stało, dałaś za mało nasion?
Właśnie w tym problem, że nie ;:185 Była śliczna w zeszłym roku, ale po koszeniu okazało się, że podgniła od korzonków, bo woda stała po tych ulewach w lipcu... I tak już została do końca sezonu. Więc dosiałam prawie 2 tygodnie temu po delikatnym skopaniu tych placków łysych, w które po warstwie nasionek sypałam ziemią i uklepywałam. Teraz prezentuje się dużo lepiej - nowa wykiełkowała, stara jest wyższa i bardziej się pokłada ;:191 Pewnie po skoszeniu już mi tak wesoło znów nie będzie ;:223 Zrobię zdjęcie później i wrzucę do porównania!
danutka66 pisze: Ja przede wszystkim kosiłabym ją regularnie co tydzień. Jak będzie skoszona, to łatwiej ci będzie dosiać puste miejsca punktowo.
O tym też myślałam ;:180 Powinna się wtedy wzmocnić, rozkrzewić i problem z nielicznymi chwastami również będzie z głowy. Tylko nie posiadam kosiarki (mam ogródeczek pod oknem w bloku) i będę musiała umówić się ze znajomymi rodziców, żeby przychodzili ją kosić przynajmniej raz na dwa tygodnie - oni też pożyczają kosiarkę z pracy. Lepsza jest oczywiście kosiarka wózkowa niż podkaszarka, prawda? Tą ostatnią załatwili mi trawniczek dwa lata temu pracownicy spółdzielni, wyrywając ledwo podrosłą razem z ziemią ;:161
regulamin
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p

Post »

Jak obiecałam, tak robię ;:197

Obrazek

Obrazek

Dużo lepiej to wygląda, prawda? Ale do perfekcji jeszcze daleko ;:119
regulamin
Awatar użytkownika
krzdr
50p
50p
Od: 25 sty 2012, o 09:12

Post »

Teraz tylko kosić i kosić raz w tygodniu minimalnie i bedzie ;:333
Ja zainwestował bym w jakąś tanią małą kosiareczke zanim wjadą podkaszarkami.
Pozdrawiam Krzysiek.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

To prawda, kosiareczka na kółeczkach, może być elektryczna, ona nie wyrywa trawki.(POŻYCZYĆ) ;:333
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p

Post »

Kosiareczka to priorytet, teraz już wiem ;:196
regulamin
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

Obrazek Obrazek
Moja trawka po pierwszym koszeniu(kosiareczka na kółeczkach)Też nie jest idealna, ale i tak się cieszę,że moja ciężka praca, zrobiła się zielona :D
Pozdrawiam Ewa
czeski1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2015, o 21:50

Nowy trawnik "na starym"

Post »

Szanowni Państwo !

Miło wszystkich witam, debiutując - proszę o ciepłe przyjęcie;

Przeglądając forum nie znalazłem tożsamego problemu jak niżej;

Na działce, którą mam od zeszłego roku, mniej więcej regularnie koszę trawę; Było strasznie, stan obecny jest niebem w porównaniu
do tego co zastałem przed ogrodzeniem; Naprawdę na chwasty działą regularne koszenie !

Podczas budowy stan trawnka (ze zdjęć) jest ok, docelowo jedak chciałbym mieć wszystko idealnie równe i oczywiście ładne
- tak by móc przygotować trawnik pod automatyczną kosiarkę;

Dolna część trawnika (teren lekko opada - zdjęcie 2.) będzie wymagała dość sporego nadsypania - by teren ostatecznie
zachowywał jedną płaszczyznę (z trawnikiem z zdjęcie 1.); Mam trochę ziemi z wykopu - jakość nie nagrosza, mogą posiłkować
się humusem;

Pytanie brzmi:

- czy w celu wytównania poziomów trawnika do jednej płąszczyny na ten "dolny| nawieźć ziemię (?) wyrównać, ubić czy też zanim zacznę nawozić - wpierw przekopać /?/ tę część trawnika, spulchnić a może w ogóle zdjąć trawnik ?

Boję się, iż samo nawiezienie ziemi spowoduje, iż istniejący trawnik będzie gnić, nie będzie to przepuszczać wody i wyjdzie fatalnie;

Będę wdzięczny za każdą uwagę i radę;

serdecznie pozdrawiam
MZ

zdjęcia:

http://images66.fotosik.pl/854/f8add58ddde8828f.jpg

http://images66.fotosik.pl/854/d3b540a0e5f96094.jpg
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Re: Nowy trawnik "na starym"

Post »

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
jps33
---
Od: 14 gru 2014, o 15:26

Re: Nowy trawnik "na starym"

Post »

Często praktykowane w Anglii jest kładzenie nowego trawnika na starym. Tzw 'top soil' na stary trawnik, a na to trawa z rolki. Żadnych problemów z tym później nie ma. Stara trawa się rozłoży. Przecież od czego są mikro i makroorganizmy glebowe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”