Różyczki u Ewki
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różyczki u Ewki
Ewuniu fajnie widzieć Twoja buźkę
Różane paki to w tej chwili już normalność ,chociaż nie na wszystkich różach .U mnie dosyć sporo dopiero się budzi nie wiem od czego to zależy .Muszę to sobie zapisać które takie ospałe i sprawdzić w przyszłym sezonie czy to reguła .Żółte tablice i ja stosuję obserwując do których roślin chętniej zlatują się szczególnie skoczki i inne robale .Tam wieszam tablice .Dzisiaj sprawdzałam i są oblepione skoczkami .Ja nawet w domu je wieszam na muchy i ziemiórki.Właśnie dzięki Grażynce je nabyłam juz w ubiegłym roku

- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś znalazłam kolejne robaczki, tym razem w kolorze ciemnym, ale zanim chwyciłam za aparat, rozprawiłam się z nimi, więc zdjęć brak. Jak nic, trzeba pułapki kupić!
Róż w tej chwili nie dokupuję, choć wszystko wskazuje na to, że trzeba będzie 2-3 dokupić. Marketówki wyglądają rożnie, a dwie - trzy własnie tak:

Dla porównania wsadzona tego samego dnia rożyczka ze szkółki

Moje pierwsze zabawy z kulkowaniem. Na pierwszym zdjęciu wyraźnie widać, jak pędy suną ku niebu. Na drugim są dwa pędy zakulkowane ( po obu stronach).

A z nowozakupionych jestem szczególnie zadowolona z malw. Od dawna chciałam je mieć. Będą rosły między różyczkami, ciekawa jestem czy towarzystwo będzie grało ze sobą czy nie. Mam pewne wątpliwości

Jednoroczne do skrzynki ( chyba)
I czerwona hortensja, jak znajdę miejsce, to ją posadzę

Róż w tej chwili nie dokupuję, choć wszystko wskazuje na to, że trzeba będzie 2-3 dokupić. Marketówki wyglądają rożnie, a dwie - trzy własnie tak:

Dla porównania wsadzona tego samego dnia rożyczka ze szkółki

Moje pierwsze zabawy z kulkowaniem. Na pierwszym zdjęciu wyraźnie widać, jak pędy suną ku niebu. Na drugim są dwa pędy zakulkowane ( po obu stronach).

A z nowozakupionych jestem szczególnie zadowolona z malw. Od dawna chciałam je mieć. Będą rosły między różyczkami, ciekawa jestem czy towarzystwo będzie grało ze sobą czy nie. Mam pewne wątpliwości

Jednoroczne do skrzynki ( chyba)

I czerwona hortensja, jak znajdę miejsce, to ją posadzę

- ewka36jj
Mam dwa rododendrony, jeden ma dopiero maleńkie pączki, niestety choruje, więc może w ogóle nie zakwitnie, za to drugi idzie pełna parą

Od lat nie zawodzi mahonia

Pięknie wyglada też żółty krzew, którego nazwy zapomniałam

Żeby zakryć mur, kupiłam taką oto zwisającą mini surfinię. Nie jest jej nazwa, ale też nie pamiętam prawidłowej

Z kwitnących:

I prawie kwitnących:

Od lat nie zawodzi mahonia

Pięknie wyglada też żółty krzew, którego nazwy zapomniałam

Żeby zakryć mur, kupiłam taką oto zwisającą mini surfinię. Nie jest jej nazwa, ale też nie pamiętam prawidłowej

Z kwitnących:

I prawie kwitnących:

- ewka36jj
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Nie rybitwy, ale mewy śmieszki w godowej szacie
Bardzo lubię je obserwować, choć są popularne i wszędzie nad woda można je spotkać. Niestety zmniejsza się ilość miejsc lęgowych i choć nadal jest ich wiele, mogą wkrótce wyginąć...
Kwiaty na łące sa miłe dla oka, ja też mam jasnoty, koniczyne i wiele innych i nigdy nie chciałam mieć innego trawnika!
A ten żółty krzew to złotlin! Teraz wyglądaja oszałamiająco!

Kwiaty na łące sa miłe dla oka, ja też mam jasnoty, koniczyne i wiele innych i nigdy nie chciałam mieć innego trawnika!
A ten żółty krzew to złotlin! Teraz wyglądaja oszałamiająco!

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Malw do róż nie polecam, ze względu na choroby malw, które róże łatwo łapią.
Raczej widziałabym je pod ogrodzeniem do którego łatwo je podwiązać gdyż łatwo latem przy wiatrach się pokładają i wyłamują.
Róże obierz z parafiny, gdyż pędy mają problem przebić się przez nią.
Poza tym kora róż zaparza się pod nią i róże giną.
Kiedy ja obierzesz róża powróci do formy.
Ten krzew to złotlin.
Hortensja wymaga kwaśnej gleby i nieco półcienia, więc żeby dobrze rosła musisz ją wsadzić w odpowiednie miejsce i latem zapewnić sporo wilgoci w ziemi.
Widoki nad Wartą super.
Raczej widziałabym je pod ogrodzeniem do którego łatwo je podwiązać gdyż łatwo latem przy wiatrach się pokładają i wyłamują.
Róże obierz z parafiny, gdyż pędy mają problem przebić się przez nią.
Poza tym kora róż zaparza się pod nią i róże giną.
Kiedy ja obierzesz róża powróci do formy.
Ten krzew to złotlin.
Hortensja wymaga kwaśnej gleby i nieco półcienia, więc żeby dobrze rosła musisz ją wsadzić w odpowiednie miejsce i latem zapewnić sporo wilgoci w ziemi.
Widoki nad Wartą super.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Ewuniu zgubiłam Twój wątek, ale na szczęście trafiłam do niego. Widzę róże i troska o nie niezmiennie głównym tematem.U mnie róże zarówno marketowe jak i szkółkowe miewają problemy. Przy wsadzaniu traktuje je jednakowe troskliwie i start mają podobny. Niestety wiosna z mroźnymi wiatrami wyrządziła mi sporo szkód w różach i kilka z nich musiałam trzy razy przycinać 

- krystyna2201
- 500p
- Od: 9 lut 2010, o 17:26
Ewuniu zakupy super,przypomniałaś mi że jeszcze nie mam kupionych białych margaretek do donic
Lubię bardzo te kwiatki,hortensje ogrodowe u mnie mimo okrycia zawsze przemarzają i nie kwitną i teraz jak kupuję to tylko bukietowe.
Początek malw już masz,teraz będziesz miała je w całym ogrodzie bo się fajnie rozsiewają
Życzę
niedzieli przy

Lubię bardzo te kwiatki,hortensje ogrodowe u mnie mimo okrycia zawsze przemarzają i nie kwitną i teraz jak kupuję to tylko bukietowe.

Początek malw już masz,teraz będziesz miała je w całym ogrodzie bo się fajnie rozsiewają

Życzę

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Million Bellsy to bardzo wdzięczne roślinki i wciąż kwitną.Chyba w tym roku również sobie je zafunduję
- ewka36jj
To ja to mam?JAKUCH pisze:Million Bellsy to bardzo wdzięczne roślinki i wciąż kwitną.
Krysiu - trzymam za słowo, że malwy mi się rozsieją. Przyznam, że bardzo bym chciała.
Marysiu - cieszę się, że wróciłaś.
Grażynko - wszystkie rady biorę do serca. Dzięki
- ewka36jj
Zanim zakwitną różyczki takie oto widoki

I jeszcze odkryłam takiego tulipanka

Louisa zdecydowałam się włożyć w obelisk, Tolinka z takiego samego własnie go wyjęła, a ja zobaczę czy i u mnie rózyczka będzie tak się prowadzić pięknie jak u niej.

Kilka prymulek dopiero zakwitnie

-- 4 maja 2015, o 13:12 --
A do konsumpcji - budzące się z zimowego snu winogrono

Jabłoń

Młodziutka wiśnia

I jeszcze odkryłam takiego tulipanka

Louisa zdecydowałam się włożyć w obelisk, Tolinka z takiego samego własnie go wyjęła, a ja zobaczę czy i u mnie rózyczka będzie tak się prowadzić pięknie jak u niej.

Kilka prymulek dopiero zakwitnie

-- 4 maja 2015, o 13:12 --
A do konsumpcji - budzące się z zimowego snu winogrono

Jabłoń

Młodziutka wiśnia

- daysy
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie u Ciebie Ewo, bardzo lubię kwitnące jabłonie, zresztą wszystkie drzewa owocowe pięknie się prezentują, wyglądają jak panny młode. U mnie też drzewa w pełnej krasie.
- krystyna2201
- 500p
- Od: 9 lut 2010, o 17:26
Ewa wiesz ile masz sztuk róż,ładnie masz wszystko wysypane korą.Mam mało miejsca i nic nie obsypuję bo jeszcze muszę gdzieś upchnąć jednoroczne kwitnące 

- ewka36jj
Krysiu - w tej chwili mam ok. 130 krzaczków, może 129 albo 131, Ale nie pamiętam, ile jest gatunków, zważywszy, że ciągle nie mam rozpoznanych kilku czerwonych i tak naprawdę nie wiem, czy to jeden czy kilka gatunków. Dziś przeglądałam ofertę szkółki p. Ćwika, ma ciekawą ofertę, a ja mam do wymiany 4 krzaczki, w tym 3-marketówki. Z Poznania do p. Ćwika jest niedaleko. Z drugiej strony kusi mnie szkółka z Chyb ( to tuż pod Poznaniem) - tam zawsze otrzymuję piękne egzemplarze. W szkółce jest zdecydownie taniej niż w sklepie internetowym.
Zaczęłam zastanawiać sie nad gatunkami piżmowymi o pojedynczych płatkach. Jak to się człowiekowi zmienia 

- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Ewunia fotki miód na serce i jakie róże już ładne
oj będzie się działo
a Louisa wyjmiesz z tego obelisku szybciutko czego ci szczerze życzę
Fajnie że pokazałaś winogrono bo zakupiłam dwie sadzonki odmiany deserowej i nie bardzo wiem jak je trzeba prowadzić ,u ciebie na pergoli