Storczyki Blondysi :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ale Vanda to i tak prawdziwa nazwa. ale mi się bardzo podoba. O Phalaenopsisach piszę Phalaenopsis, w domu sobie mogę mówić falenopsis. jak znam nazwę (np. Phal. Mini Mark) to używam nazwy. jakbym miała mało storczyków to mogłabym nazywać, ale przy ponad 40 to bym zapomniała nazwy. czasem pogłaskam je po liściach, ale raczej nie gadam.
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

W ten oto sposób zatoczylismy pełne koło :) Dusiu wiemy, że nie nadajesz imion swoim kwiatkom i wierz mi - żadna z nas nie ma Ci tego za złe :uszy
Teraz z innej beczki. Dzisiaj kupiłam drugą doniczkę Florianowi. Znowu za mała ;:161 . Dobrze, że z biustonoszami nie mam takich problemów ;P . Na szczęście mama mnie poratowała i dała szklaną miskę, w której Florian teraz stoi. Nie jest to wyjście doskonałe ale na razie musi starczyć. Słyszałyście może o szklanych osłonkach, których dolna średnica przekracza 10 cm?
Pozdrawiam :)
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Blondysiu, Koralino i Marto - pięknie napisałyście :) Tak od serducha. :)
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15

Post »

pudel chodź tutaj
No powiem wam, że się uśmiałem :D.

A co do ładunku emocjonalnego, to kolejna sprawa. Jedni wierzą w dobrą energię, drudzy nie.
Ja jestem tak pośrodku. Może faktycznie coś w tym jest, że jak się rozmawia z roślinami to są zdrowsze i lepiej rosną...
Co do nazywania zielonych, także nie mam zdania, jak już wcześniej napisałem, ale gdy wystawiamy zdjęcie, możmey podpisać je gatunkiem oraz imieniem, a potem między sobą posługiwać się tym, czym sie chce. Ja swoim roślinom nadaje numery, ale w doniczkach mam tylko nazwy gatunkowe. No i nie mówie do nich. Dziękuję i pozdrawiam :)
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

No Blondysiu masz rację, całe szczęście że z biustonoszami tak nie masz, ale teraz już wiesz że jakbyś jednak kiedyś kupiła za mały to mama zawsze służy miskami :;230

Wando starałam się, z reguły piszę to co myślę, bez owijania w bawełnę. A storczyki są akurat tematem który mam baardzo blisko serducha ;:165

Ja mam w doniczkach ze storczykami plakietki, na których są nazwy, hybrydy dostały numerki, żebym mogła wszystko ładnie opisać w moim 'storczykowym pamiętniczku' ;)
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Karolinko, po co zaraz miski- kubeczki wystarczą ;) . Poważnie mówiąc miska jest całkiem udana gdyż kształtem przypomina walec, zaś boki ma lekko fasetowane. Niestety do pełni szczęścia brakuje mi, że jest trochę za niska. Jednak wczoraj na stronie Ikei wypatrzyłam sześciokątne wazony, które powinny spełniać moje wymagania. Nawet ceny są przystępne- w przypadku małych doniczek wychodzi taniej niż tradycyjne szklane osłonki do storczyków.
Pozdrawiam :)[/b]
x-k-a
200p
200p

Post »

Napisałam miski, bo po pierwsze ma to 2 znaczenia, a po drugie nie chciałam w jakiś sposób umniejszać twoich potrzeb ;)
W Ikei bywają ładne rzeczy, to racja, z cenami różnie. Ja swoje osłonki kupuje w LM, bardzo przypadły mi do gustu, bez żadnych dekoracji, raczej takie minimalistyczne, rozszerzają się ku górze, odrobinę pękate, w kilku kolorach...dla mnie super :D
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Karolinko w żadnym razie nie umiejszysz moich potrzeb :) Co do osłonek , to szukałam do Floriana typowo szklanej, przeźroczystej stąd moje marudzenie ;) W sumie to nigdy nie zaglądałam do LM. Mam trochę kawałek ale po Waszych wypowiedziach wnoszę, że warto się pofatygować. Może po świętach podjadę do Rumii ;)
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p
Od: 16 paź 2008, o 21:17

Post »

Ja kupuję w osiedlowej kwiaciarni. Ceny różne, największa szklana kosztowała 15zł. (ma w środku taki wypukły stożek), a mniejsza 13.. Później wstawię jak to wygląda.
To ja typ niepokorny :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja szklanych osłonek nie używam (są bardzo drogie i musiałabym ich dużo kupić, by każdy Phal. miał), więc nie wiem, jakie mają wielkości. a co do gadania do kwiatków, ja w to raczej nie wierzę. jak wy wierzycie, to możecie wierzyć, ale ja jak na razie nie wierzę, może kiedyś będę... tego nie wiem.
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chyba wiem o jakich doniczkach mowa!!!
Wyglądają jakby były zrobione z popękanego szkła???
W mojej kwiaciarni cena 40zł
x-k-a
200p
200p

Post »

Blondysiu przyznam szczerze, że nie zwróciłam nigdy uwagi czy w LM są takie szklane osłonki, ale mają tam całkiem niezły wybór, więc jak będziesz przy okazji to polecam się rozejrzeć ;)
Ja akurat do LM mam najbliżej, więc tam najczęściej jestem. Moje osłonki są typowymi osłonkami do kwiatów, a żeby storczyki stały troszkę 'wyżej' to wrzucam troszkę keramzytu na spód i wszystko gra ;:165

A takie z jakby tłuczonego szkła to czasem na allegro widuję, ale ceny niestety nie pamiętam :(
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Oto Florian w swojej nowej misce :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękny Phalaenopsis. ostatnio podobają mi się takie żółtozielone...
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Natomiast to są rzeczone doniczki. Są śliczne ale trochę za małe. Doniczka bez stojaczka i tak jest większa niż standardowe oferowane np. na allegro. Tak czy inaczej czekają na śliczne nowe storczyki ;) W małą chciałabym wstawić miniaturkę - niestety nie miałam okazji widzieć miniaturek w marketach, gdzie kupuję kwiatki.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”