Dzień dobry!
To mój pierwszy post więc witam wszystkich. Chciałem posadzić szpaler tuj i równolegle obok nich pół metra dalej szpaler brzóz. Chcę wąski żywopłot który szybko wyrośnie ponad 1,5-2 metrowy parkan i wyrośnie na 4-6m. Działka to 2 burty stawu szerokości jedna: 3-4m (od południa, więc w południe parkan rzuca na miejsce sadzenia cień) i druga: 2,5m (od zachodu, cień parkan rzuca popołudniami). W tej szerokości powinna być też ścieżka.
Brzozy miały dać zasłonę jak najszybciej, a tuje zasłonę zimą. Co Wy na to, jakie powinny być minimalne odległości między tujami a brzozami? Niektórzy piszą że 2m, inni 5m. Są tacy, którzy piszą że się nie da (brzozy zabiją tuje) i tacy, którzy twierdzą "u mnie rośnie". Brzoza może być za jakiś czas wycięta, gdy iglaki zasłonią ile trzeba, lub będą problemy.
Tuje - myślałem o odmianie Malonyana (wąska, wysoka).
Jakie inne liściaste szybko rosnące, wąskawe, wysokie drzewa, najlepiej niedrogie posadzić blisko tuj - zamiast brzóz? Myślałem o: olcha, topola, buk, buk 'Fastigiata','Dawyck?,'Dawyck Purple?,'Dawyck Gold?,tulipanowiec amerykański ?Fastigiatum', brzoza pożyteczna ?Doorenbos?
Co posadzić zamiast tuj z brzozami? Świerk, świerk serbski, sosna, sosna wejmutka, sosna wejmutka Fastigiata? Myślałem o jałowcach "Blue Arrow","Skyrocket" są droższe i chyba na tyle nie dorastają. Szukam kompozycji opisanego żywopłotu iglasto - liściastego.
Brzozy i tuje razem? Ich zamienniki lub inne rosliny w żywopłocie iglasto-liściastym.
Re: Brzozy i tuje razem? Ich zamienniki lub inne rosliny w żywopłocie iglasto-liściastym.
Thuje nie będą dobrze rosły przy brzozach - za duża konkurencja o wodę i składniki pokarmowe.
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Brzozy i tuje razem? Ich zamienniki lub inne rosliny w żywopłocie iglasto-liściastym.
U mnie rośnie tuja przy brzozie i już dobre 7 lat, tuje nie są ani słabsze, ani marne. To zależy od tego jak głęboko masz wody gruntowe, u mnie są płytko więc tuje się udają.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 maja 2015, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na ile minimum trzeba oddalić jedne od drugich? Gdybym mocniej nawoził, podlewał, założył nawadnianie kropelkowe? Może można coś zakopać w ziemi żeby stworzyć zaporę dla korzeni brzozy, tylko co? Jedna burta jest dwupoziomowa: pierwszy poziom jakieś 30cm ponad wodą, drugi jakieś 50-60cm wyżej - różne poziomu dla tuj i brzóz mogły by tu pomóc? Które sadzić niżej?
Karol_99 płytko tzn. ile? Ile cm jest u Ciebie tuja od brzozy? Poziom wody w stawie jest o jakieś 60-140 cm poniżej poziomu ziemi, w której bym sadził, burty są różnej wysokości. To mniej więcej taki będzie poziom wód gruntowych?
Co sądzicie o innych liściastych, które wymieniłem jako sąsiadach dla tuj?
Karol_99 płytko tzn. ile? Ile cm jest u Ciebie tuja od brzozy? Poziom wody w stawie jest o jakieś 60-140 cm poniżej poziomu ziemi, w której bym sadził, burty są różnej wysokości. To mniej więcej taki będzie poziom wód gruntowych?
Co sądzicie o innych liściastych, które wymieniłem jako sąsiadach dla tuj?