A już myślałam,że sobie usprawnię pielenie
Zakładamy ogród warzywny Cz.1
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zakładamy ogród warzywny...
Laryssa- ja dziś testowałam po raz pierwszy" sprzęt"
. I muszę stwierdzić,ze mnie nie zachwycił
Jest cięzki,spulchnia płytko,przy maksymalnym nacisku głębiej,ale wtedy pracuje się ciężko(testowałam na lekkiej,piaszczystej ziemi). Chwasty podcina słabo,raczej je kaleczy,ale korzenie zostają w ziemi i będą odrastać. Myślę,że jedynie mógłby się sprawdzić do lekkiego spulchnienia opielonych ( bez chwastów) grządek po deszczu.Jak dla mnie dużo lepsza jest dobrze naostrzona motyczka
. Spulchnia głęboko,dokładnie podcina korzenie chwastów i jest lekka.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Krynka, ja myślę, że on będzie super na ziemię uprawiana od kilku lat, gdzie już nie ma kłaczu perzu, korzeni szczawiu, ostów itp. i trzeba tylko zwalczać kiełkująca żółtlice i takie tam drobne chwaściki.
Na moim starszym ogrodzie też było takie perzowisko, po 3 latach uprawiania, pielenia, przekopywania, jest czysto.
Na moim starszym ogrodzie też było takie perzowisko, po 3 latach uprawiania, pielenia, przekopywania, jest czysto.
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak kojarzę masz opielacz gwiazdkowy z motyczką podcinającą z jedną rączką? (może inny)krynka pisze:Laryssa- ja dziś testowałam po raz pierwszy" sprzęt". I muszę stwierdzić,ze mnie nie zachwycił
Jest cięzki,spulchnia płytko,przy maksymalnym nacisku głębiej,ale wtedy pracuje się ciężko(testowałam na lekkiej,piaszczystej ziemi). Chwasty podcina słabo,raczej je kaleczy,ale korzenie zostają w ziemi i będą odrastać. Myślę,że jedynie mógłby się sprawdzić do lekkiego spulchnienia opielonych ( bez chwastów) grządek po deszczu.Jak dla mnie dużo lepsza jest dobrze naostrzona motyczka
. Spulchnia głęboko,dokładnie podcina korzenie chwastów i jest lekka.
Słowo ciężki do niego nie pasuje
Spulchnia płytko - to też zaleta - mogę podjechać bardzo blisko rośliny nie kalecząc jej korzeni i zostawiając mało do podplewienia ręką.
Chwasty podcina słabo,raczej je kaleczy - małe chwaściki wyciąga z korzeniami, nie ucina - nie kaleczy, perz, mlecza utnie
A już myślałam,że sobie usprawnię pielenie - nie będziesz miała wiele do pielenia - nie dopuścisz do wyrośnięcia chwastów które da się chwycić ręką.
Masz rację dobrze się sprawdza do motyczkowania po deszczu, dzięki temu ziemia nie zbija się w skorupę i po kilku dniach jak Ci skiełkuje kolejna porcja chwastów (one są stale
Zamieszczałam zdjęcie mojego opielacza - widać, ze motyczka jest wyostrzona przez wielokrotne pocieranie ziemią. Obecnie używam na działce drugi - nowo zakupiony opielacz i tym idzie ciężej - jest na razie tępy. Twój też się zaostrzy. Nie rezygnuj tylko stosuj go w odpowiedniej chwili. Jak nabędziesz wprawy i zaostrzysz sprzęt, zmienisz zdanie co do jego przydatności.
*Opielacz nie zastąpi innych narządzi - czasem trzeba sięgnąć po motykę, czasem po widły (ach ten perz),...
*Oprócz tego mocno zużytego wykorzystywanego koło domu i nowo zakupionego, który teraz wykorzystuję na odległej działce, mam zakupiony następny - zapasowy
*Wiosną, gdy rośliny wschodzą i są małe, przy dopilnowanych grządkach jestem w stanie po południu zmotyczkować bez schylania i przemęczenia 4 ary grządek, ruszając tylko ręka i spacerując. Ile razy musiałabym uderzyć w tym samym czasie motyczką przy pochylonej sylwetce
*Używam mojego opielacza kilka lat i mam MOJE wyrobione zdanie o przydatności DLA MNIE
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- mymysteryy

- Od: 6 sie 2014, o 07:58
-
zakrzew
- 100p

- Od: 4 kwie 2014, o 10:23
Świat bez roślin nie istnieje
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A wody z pralki też nie można wylewać do przydrożnego rowu, no i azbest musi właściciel zutylizować
.
-
zakrzew
- 100p

Dzięki za odp. Za nic nie idzie się z nim dogadać. Jutro złożę skargę. Tylko już trochę warzyw posiałam i ładnie rosną.
- aniag78
- 200p

- Od: 7 sie 2013, o 22:07
Którym warzywom będzie najlepiej w suchej ziemii? Jedna strona warzywnika graniczy z bardzo wysokim żywopłotem (od północy, więc nie cieniuje), który skutecznie spija wodę. Ziemia jest tam sypka, bez porządnego deszczu i podlania sucha, bardzo.
Do wysiania/wysadzenia zostały mi jeszcze: ogórki, pomidory, fasola, kukurydza, kapusta, brokuły, pomidory i papryka.
Coś tam musi zamieszkać, tylko nie wiem kto będzie miał w takich warunkach najmniejszy uszczerbek na zdrowiu
Do wysiania/wysadzenia zostały mi jeszcze: ogórki, pomidory, fasola, kukurydza, kapusta, brokuły, pomidory i papryka.
Coś tam musi zamieszkać, tylko nie wiem kto będzie miał w takich warunkach najmniejszy uszczerbek na zdrowiu
- Ginka

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
aniag78 najlepiej ogórki (ewentualnie zrobić w niektórych miejscach dołki z lepszą ziemią i tam siać nasiona i w razie suszy podlewać), ogórek nie lubi mokrych liści, bo łapie wtedy grzyby.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Ogrodnik88

- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Z tych roślin kukurydza ma najmniejsze wymagania wodno glebowe a do tego bardzo silny system korzeniowy.
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Oberżyna korzeni się b.głęboko. http://www.soilandhealth.org/01aglibrar ... 7ch27.html (źródło http://www.soilandhealth.org/01aglibrar ... 37toc.html ) .Rekordzistami są szparag i chrzan :3-4 m. Oregano,tymianek i lawenda są sucholubne.
- aniag78
- 200p

- Od: 7 sie 2013, o 22:07
Dziękuję za rady 
Obecnie walczę z pędrakami. Poprzedni właściciele bardzo zaniedbali działkę i pędraki czuły się jak w raju. Codziennie przegrzebuję warzywnik i wyciągam te dziady na wierzch. Ptaki mają uciechę. Zdążyłam się już zaprzjaźnić z jeżem, który mieszka pod naszym domkiem ogrodowym. Wieczorami buszuje nicpoń i też ich szuka. Wybaczam mu nawet notoryczne wyciąganie młodych cebulek i czosnków.
Obecnie walczę z pędrakami. Poprzedni właściciele bardzo zaniedbali działkę i pędraki czuły się jak w raju. Codziennie przegrzebuję warzywnik i wyciągam te dziady na wierzch. Ptaki mają uciechę. Zdążyłam się już zaprzjaźnić z jeżem, który mieszka pod naszym domkiem ogrodowym. Wieczorami buszuje nicpoń i też ich szuka. Wybaczam mu nawet notoryczne wyciąganie młodych cebulek i czosnków.
-
zakrzew
- 100p

Też mamy jeże co prawda nie w ogrodzie a za szopkami. Zjada ślimaki
więc nie dobierają się do sałaty.
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
To dbaj o nie,żeby się nie wyniosły.Możesz zrobić dla nich domki to zostaną. https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... 0je%C5%BCa