Mój kawałek na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kawałek na ziemi

Post »

A widzisz zwykłe irysy to ja poprosze, mam tylko takie miodowe i kupiłam różowo-fioletowego i tyle ;:224
Tawuły szarej też nie mam :D A jak w googla wpisałam głowienka to wyskoczyła mi kaczka :shock:
Jak tylko będę miała chwilę to pooglądam u ciebie dokładnie ;:196
A te na zdjęciach Joluś to sasanki :D
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

:;230 Tak podejrzewałam sasanki,ale za mało kosmate mi się wydały ;:224
Kasiu,to oglądaj-jak się da podzielić,to jest Twoje :wink:
Głowienka(chyba,że nazwę przekręciłam),to niska bylina.Listki ma przy samej ziemi,a jak zakwitnie,to kwiaty na wyższych łodyszkach i wyglądają trochę jakby były na szyszkach.Rozrasta się w szerz.Ale nie jest uciążliwa.I sama też potrafi się rozsiać.Wczoraj zauważyłam siewki w trawie.Gdy się przytnie,to powtarza kwitnienie.
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Jolu znalazłam tą głowienkę, wystarczyło dopisac ,że o roślinę chodzi ;:306
W tej chwili to przygarnę wszystko, nawet pokrzywe bym zasadziła ;:306 ale tego naszczęście nie zrobię bo ostatnio musiałam je wypielić z jednego miejsca i wiem jakie to było trudne :evil:

No a dziś u mnie słonecznie ale tylko 12* i wiało ;:222
W nocy tak dolało że błoto niemiłosierne ale żem uparta to dwie obwódki rabat ułożyłam...nie myślcie że z tej lewej strony to one prowadzą do nikąd...tu po skosie do husiawki będzie ścieżka ;:108
Obrazek

I znowu coś rozkwitło, azalia ...moja pierwsza :tan
Obrazek Obrazek

I kwiat śliwy, jedyne drzewo owocowe jakie nam się zostało, na powidełka musi starczyć ;:224
Obrazek Obrazek

I taki piękny zachód słońca dziś miałam ;:oj
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu śliczne kwiaty pokazałaś tulipany w ciekawym kolorze i sasanki szczególnie ta czerwona ;:215 A azalia zakasowała wszystko ;:167 Zachodu u mnie takiego nie było, a może był tylko jak wróciłam z K. to nie miałam już sił na nic. Miasto tak na mnie wpływa, a jeszcze niepowodzenia ;:223 Ciekawa jestem jak Ci się będą zachowywały te cegły :?:
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No ładnie....a ja Ci też chyba posłałam tojeść rozesłaną ;:306 :;230

jola1313 pisze:Kasiu-na kompost to już wyleciały jedne bardzo nahalne marcinki ;:224 .Jakieś resztki jeszcze zostały.
Mam nadmiar floksów tych wysokich.Różowych i białych z róż.oczkiem,stokrotek,jakiś rozchodników,Trojeści płożącej takiej(kwitnie na żółtko),fiołków niebieskich i białych.Jakieś 'zwykłe' wysokie irysy,przylaszczki niebieskie i różowe,głowienka, a i pewnie jeszcze innych różnych.
W wolnej chwili przejżyj moje wątki.
Aaa mam spore sadzonki tawuły chińskiej(?) i tawuły szarej.
U Ciebie bardzo się nie rozglądałam pod konto wymiany.Ale jak siebie znam,to pewnie coś wypatrzę ;:131

Ładne zakupy.To zawilce?
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Marysiu cegieł jest położonych 50, znajomy ma tak porobione od kilku lat i co prawda niektóre popękały ale się trzymają, resztę obwódek już zrobię z nowej. Czytałam dużo o takich obrzeżach i okazuje się że są popularne i całkiem wytrzymałe, nawet ścieżki po ogrodach z takiej pełnej cegły robią. Na ścieżkę to ja mam zbieraninę kostki brukowej, tylko jakiegoś grubego piasku na podsypkę musimy kupić...ale tu potrzebne auto i przyczepka...a jak na złość nawet koło u przyczepki się zepsóło :shock: a autko prawdopodobnie będzie w piątek.
A jak by ta stara cegła się rozpadłaza pare klat to się wymieni, nie ma dużo. Ale ja nie lubie bezczynnie siedzieć więc układałam :D
A sasanka mi też bardziej się podoba ta czerwona, już pare razy robiłam do nich podejście, dwa razy siałam i nic ;:222 raz kupiłam dwa kłącza i nic ;:222 w końcu spotkałam kwitnące :heja

Asiu nie martw nic, Jola nic mi na razie nie wysyła ;:306 Tojeść co prawda mam ale od ciebie też się przyda ;:215

I coś kwitnącego miało być ale fotosik nie chce się otworzyć :evil:
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Dostałam półtorej godziny temu roślini od Asi-Asmy :tan
Już wsadzone ;:196 ;:196 ;:196
Obrazek
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Asma,tojeść mam ale o zielonych liściach.Twoja jakaś żółta :D
Więc wsadzona i podlana.

Kasiu te cegły na równo z ziemią układasz?
W tle ,ta maszyna to 'bruczarka'?Dawne czasy...

I widzę dobrze-tuje na kiju?

Podobną azalię mam,ale tyci pączusie ma i mało.Może drobniejsze kwiaty?kupiłam rok temu w biedr.
U mnie kwitną 2 wielkie drzewa śliwek żółtych i małe drzewka fioletowych drobnych.I nektaryna,wiśnie i czereśnie(pierwszy raz ;:65 ).Nektarynka ma cudne różowe kwiatuszki i cała nimi oblepiona.Jak przymrozki nie zaszkodzą,to może coś będzie....Kwiatuszki wyglądają z daleka-jakby kwitł migdałek ;:218 ;:138
Za to jabłonie z roku na rok coraz bardziej podsychają.Staruszki już.Jabłka nic ciekawego,ale szkoda,bo cień jakis latem.A na naszych piaskach posadzić jabłoń,to urośnie do dołu ;:306

Kasiu przejrzyj ogród,to wyślę Ci coś niedługo.Bo zaraz rośliny będą za duże.Dziś zrobiłam lekki przegląd pod wzdlędem-czego bym mogła się 'pozbyć' ;:224 .Pewnie nie wszystko jest u mnie na zdj.Więc chyba Ci wyślę listę na pw,jeśli chcesz :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu napisałam po cegłach u mnie ;:215
Masz dzisiaj dobry dzień, bo dużo sadzenia :uszy Piszesz, że w piątek będzie autko? to pewnie wrócimy do naszych planów. Jutro mam rodzinkę, bo były imieniny M. więc od soboty możemy znów planować. :tan
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Jolu pod cegły motyczką wybierałam rowek, wkładałam cegłę i obsypywałam ziemią trochę, żeby nie przeszkadzały przy koszeniu trawy.
Maszyna w tle to sieczkarnia albo jeszcze inaczej loda, siekało się na niej słomę na sieczkę albo liście buraków czy pokrzywy. Ja ją przywiozłam z domu rodzinnego bo znajomy buduje dom z bali, jak skórował te bale z kory to mi jej całą dużą przyczepkę przywiózł. Niestety do wysypania na rabatce się nie nadawała bo to takie długaśne pasy tej kory były. I powstał problem czym ją pociachać? Rębarki do drzewa jeszcze wtedy nie mieliśmy i ja jak to ja wpadłam na pomysł ;:oj ;:306 że na tej sieczkarni by można, wziełam worek kory na spróbowanie...poszło :heja tośmy sieczkarnie przytachali do nas i siekałam korę ...chyba z miesiąc, dużo na raz nie dałam rady. I teraz kora spakowana w workach leży sobie w garażu na strychu i czeka na obrzeża rabatkowe. Wcześnie jej nie wysypywałam bo te wody zalewały i tą korę co była zabrała woda ;:222 co prawda znalazła się u sąsiada w ściernisku ;:306 ale kto by to wydłubywał ;:222
A teraz sieczkarnia będzie miała w tym korytku z lewej strony wsadzone niecierpki i wilce, żeby coś zwisało ;:215 Jak obsadze to pokarze ;:333
I widzisz tuje na kiju ;:204
To jest ...zapomniałam, ten stary iglak co tak się na boki rozrasta, na brzegach go sadzą, ja go popodcinałam i teraz pilnuję żeby był taki wystrzyżony, zrobię zdjęcie to pokarzę ;:108

Marysiu sadziło się fajnie bo mokro ;:108
Majster wczoraj powiedział, że ma wszystkie części, pojechał po zawory i miał składać, mówi że jak nic już nie wyskoczy to popołudniu przywiezie. Jak tylko będę miała to dam znać ;:108

I coś kwitnącego
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu-na Twoje pole,może Cię zaintresuje :wit
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=62423
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Asiulka jak najbardzie, że mnie interesuje, nawet stosuje bo to moje pole bez tego to twarde klepisko....tylko jeszcze trawa nie urosła ;:222
Ale w poniedziałek będę kosić to co zostało ...to już coś wyścielę :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Nowe roślinki bardzo cieszą :)
Tulipanki piękne, tę je lubię :)
przepiękny zachód słońca ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bardzo ładnie kwitnie korona, miałam takie śliczne kwiatki kiedyś potem już nie, ale jest nie przepadła, a żółta wydała jedno kwitnienie ;:224 Może wykopię i zajrzę co tam w środku, dlaczego nie kwitną ? Małgosia pisała, żeby posadzić z ukosa :?: ;:oj
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Kasiu piekne roslinki pokazalas,a korona cesarska przypomniala mi ogrod mojej mamy ;:233
dostala kilka ich ode mnie i pieknie kwitly ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”