Wiosenny wiejski ogród cz. 25

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiosenny wiejski ogród cz. 25

Post »

Marysiu - jestem spóźniona, że :oops: ale ciągle gonię w piętkę jak to mówią :wink:
Wątek jubileuszowy Ci się zrobił :D Żółty kolor w ogrodzie bardzo lubię, a łan żonkili u Ciebie do zapatrzenia się.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu to szczepienie, o którym piszesz to letnie? takie że na każdej gałęzi może być inna odmiana? Jeżeli tak to spróbuj, ja tak próbowałam śliwkę zaszczepić ale była susza i nic z tego nie wyszło, a może nie z winy suszy :D

Ewuniu masz absolutną rację i powiem Ci na ucho, że ja nie chciałabym mieć takiego ogrodu, nawet jakby ktoś ze mną wszystko ustalał, bo zawsze byłby to jego ogród, jego wizja mojego ogrodu :;230 Jedyne co może bardzo bym chciała to mieć kogoś do pomocy :D Ja też z tym gościem robiłam różne rzeczy i nawet skłonna jestem go zacząć jeść :;230 może jak nam posmakuje to zjem drania ;:306

Tereniu jako dziecko uwielbiałam kosztele i babcia znosiła mi je siatkami. Po latach wyszukuję te jabłka i znalazłam w Jędrzejowie u Michała. Przywiozłam i przeniosłam się w lata mojej młodości. Kosztele owocują co dwa lata i myślę że na następny rok znowu odwiedzę Michała, tym bardziej że to przesympatyczny młody człowiek ma uroczą mamę i....ma kosztele :;230
Ale przyjaciel może wkurzać, prawda?

Kasiu dlaczego ja nie wiedziałam, że masz kurki, a może zapomniałam :oops: Ja mam 10, bo stale jakaś mi wypada ;:oj Muszę mieć ich więcej żeby nie żałować strat, ale doszłam już do podwójnej liczby i dalej żałuję każdej straconej kury ;:223 Nawet miałam założenie że je będę jeść :shock: na założeniu się na razie kończy ;:306
Na łączce rośnie na środku róża do ucierania spory krzew, parę krzewów róż rabatowych i morwa. Rosną w międzyrzędziach, bo żonkile rosną w rzędach co 30 -40 cm.

Dorotko jesteś rzadko na FO, ale o mnie pamiętasz ;:196 .Pismo, znaczniki i patyczki są bez zarzutu ;:215 nawet berberysy mają pączki i liczę na to że będą korzonki :lol: Dorotko codziennie prawie jeżdżę do Krakowa, bo remontuję od 3 miesięcy mieszkanie po mamie, a majstra mam takiego że najchętniej bym go udusiła. Jak nie pije to choruje a jak już robi to po swojemu. Wyrzucić nie mogę, bo kto będzie kończył po kimś. Więc na razie czas i pieniądze idą w jednym kierunku ;:145 A Ty nie wybierasz się do B.? ;:180

Olu Droga jesteś usprawiedliwiona masz tyle zajęć, że i tak cieszę się że jesteś ;:196 Faktycznie mały jubileusz ;:306 Mogę zamiast tej żółtej róży podesłać te żółtki, a Fresie cięłam wczoraj kolejny raz, jest już prawie przy ziemi ;:185 co za rok ;:223
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Marysiu spoko, jak jestem gdzieś gdzie roślinki można kupić to wypatruje Fresi tak, że dbaj o swoją, żeby przede wszystkim Twój ogród zdobiła.
Żonkile powoli i u mnie się rozrastają ale dziękuję, że pamiętasz ;:196
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Korci mnie, korci...
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Ja kurek miałam 18 ale to pare lat temu,teraz tylko kilka trzymam je na jajka, myślę znowu z 10 dokupić, tylko kolegę Wieśka zjedliśmy w komunijnym rosole syna ;:224 Do konsumpcji kupujemy brojllerki podchowane, ze dwa tygodnie na ospie sobie pożyją i ;:170 do mrozu ;:224

Piszecie z Ewką o urządzaniu ogrodu...nieraz w tv widzę jak się ludzie chwalą że mają piękne przez architekta urządzone i ten architek opowiada o ogrodzie bo niektórzy to tylko chcą mieć ogród ale o nim nie pamiętać. A ja sobie nie wyobrażam spacerów 100 razy dziennie żeby zobaczyć czy coś podrosło, zakwitło ;:173 I mieć po swojemu. Dziś np. stoczyłam batalięz eM bo mi nie dał układać starej cegły jako obrzeża, żebym na nową poczekała....mój ogródek :twisted: Obrzeża zrobione ;:306
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Witam w kolejnej części ;:138
Piekne narcyzy widzę u Ciebie.
Moje juz przekwitają.Teraz zaczynaj kwitnąć te wielokwiatowe.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olu ta róża jest u mnie od początku i nie raz nawet jej nie okrywałam, ale zawsze odbija. Patyczki na pewno będą po pierwszym kwitnieniu i wtedy chyba nawet lepiej się ukorzeniają :D

Aniu to dziwię się, że już tego nie zrobiłaś :;230

Kasiu o szczegółach hodowli pogadamy jak się spotkamy ;:162 bo nie chcę o drastyczne szczegóły wypytywać :lol:
Nie wiem czy nie lepiej było M posłuchać, bo stara cegła na obrzeżach kiepsko się zachowuje. Po sezonie rozsypuje się, pewnie najlepsza byłby klinkierowa ;:224

Witaj Jurku ;:168 u mnie te poletkowe żonkile już uschły na wiór, a te bardziej odmianowe dzisiaj deszcz połamał i poszły do flakona. Wielokwiatowe też już kwitną :D

Parę dzisiejszych zdjęć :D

Obrazek

z całej paczki jeden :shock:

Obrazek

kiedyś posadziłam dwie kępy, żeby stanowiły flagę o barwach narodowych, a zostało tyle ;:222

Obrazek

Małgosiu jak tu zajrzysz to napisz czy to są różowe od Ciebie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ago to jest klonik, który ma sześć lat i próbuje z niego zrobić bonsai :D

Obrazek

Miłego wieczoru ;:138
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Marysiu, piękny ten klonik :D
A ta mała gałązka zostanie czy utniesz?
Ja bym zostawiła. ;:173
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aguś dziękuję! zostawię, ale może wiesz co zrobić żeby listki były coraz to mniejsze?
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Niestety nie wiem, ja wybrałam drzewa o dość drobnych z założenia liściach, mam wiśnię i jarząbek.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

I ja doczłapałam, a tu już szósta ;:219 , co ja piszę, siódma strona.
Kolekcją i ilością żonkili bijesz wszystkich na głowę. ;:215
Takiego narcyza jak pokazała katharos pamiętam z rodzinnego ogrodu. Pachniał faktycznie niesamowicie.
A ten niesamowity, pełny fioletowy barwinek czy przypadkiem nie rozrósł Ci się za bardzo. ;:170 ;:306
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu witam ;:196
Piękne zdjęcia ;:333 Kuklik zwisły już Ci kwitnie ;:oj ;:oj
U mnie biały tulipan został jeden z całej paczki :( Śliczna ta kokorycz żółtawa ;:63
Pozdrawiania przesyłam i ;:3
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Jestem ;:223 lecisz jak szalona i jeszcze mówisz, że żonkile przekwitły?, mocno zacofana jestem ostatnio :;230 . Marysiu ten kuklik zwisły, to on naprawdę obwisły ;:306 i coś w sobie ma, pierwszy raz takiego widzę.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ago to będę dalej pracować nad moim drzewkiem ;:215 niestety nie podcięłam mu korzeni w tym roku i nie wiem czy jeszcze można?

Marysiu dopiero teraz zobaczyłam, że barwinek ma więcej płatków, bo do tej pory ceniłam go za kolor lila :;230 Poleci razem z ciemiernikiem ;:215 Wypatruj dalej :roll: a jak o czymś zapomnę to przywołuj mnie do porządku ;:306

Tereniu ;:196
Kuklik jak widać kwitnie i u Lidzi od której go mam też kwitnie :D
Tulipany białe pokazały się z powrotem po dwóch latach :? kokorycz pewnie się rozsieje tak jak inne :D
:wit

Dorotko nie wal tak główką, bo będzie płaska ;:oj przecież jesteś ;:168 Większość żonkili już suszonych ;:224 Kuklik jest tak zwisły jak widać

Obrazek

Też mi się podoba, ale u Julci widziałam jeszcze inny ładny ;:333
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,tulipany to strasznie szybko znikają ,dawniej to były takie odmiany ,że za pare lat zbierało się naręcze tulipanów do flakonu,a teraz sie cieszysz ,że w ogóle coś zakwitnie,dlatego nawet nie chce mi się ich kupować ,chociaż bardzo je lubię,dzisiaj było słoneczko i chmury i trochę chłodniej to dobrze dla sadzonkowanych roślin,zapowiadają na piątek deszcz ,to nie ciekawe,muszę zdjęcia włożyć do folii,bo bez zdjęć jest trudno wytłumaczyć jak to będzie wyglądało ,bo sadzonki małe ,przecież to byliny lata i niewiele widać ,dla laików to nic nie mówi nazwa,pozdrawiam ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”